X

  Κλειστε ραντεβου

  Βαριατρικές επεμβάσεις και ανδρικό ουροποιητικό σύστημα

  Συστηματική αξιολόγηση και μέτα – ανάλυση της επίδρασης των βαριατρικών επεμβάσεων στο κατώτερο ουροποιητικό των ανδρών

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

  (By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders)

  Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια με πολλαπλές συννοσηρότητες. Ο επιπολασμός της σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχει αυξηθεί, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό. Η επιρροή της παχυσαρκία στο ουροποιητικό σύστημα έχει μελετηθεί από αρκετές έρευνες. Οι έρευνες αυτές συνδέουν τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) με ακράτεια και συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα κατωτέρου ουροποιητικού (LUTS) είναι μια ορολογία που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα ολόκληρο σύμπλεγμα συμπτωμάτων που οφείλονται συνήθως σε παθήσεις του Προστάτη, της Κύστης, και της Ουρήθρας. Τα συμπτώματά αυτά είναι η κακή ροή, η συχνότητα, η επείγουσα ανάγκη, η νυκτουρία, η ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης και η διαλείπουσα ούρηση [1,2,3].

  Τα συμπτώματα κατωτέρου ουροποιητικού (LUTS) αποτελούν σημαντικό βάρος στο σύστημα υγείας. Η βαριατρική χειρουργική – σύμφωνα με έρευνες – έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει την ακράτεια ούρων στις γυναίκες. Υπάρχουν όμως λίγες έρευνες που να εξετάζουν την επίδρασης των συμπτωμάτων LUTS στον παχύσαρκο ανδρικό πληθυσμό, ή ακόμη την επίδραση των βαριατρικών επεμβάσεων στα LUTS.

  Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε μια συστηματική αξιολόγηση που εξέταζε την επίδραση των βαριατρικών επεμβάσεων στο ουροποιητικό σύστημα των ανδρών. [4] Η έρευνα εξέτασε συνολικά 7 άρθρα, όπου συμμετείχαν συνολικά 334 άνδρες ασθενείς. Όλες οι έρευνες χρησιμοποίησαν τη Διεθνή Βαθμολογία των Συμπτωμάτων του Προστάτη (International prostate symptom score – IPSS), για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εντοπίσθηκε μια στατιστικά σημαντική βελτίωση των LUTS μετά από βαριατρικές επεμβάσεις στον πληθυσμό των παχύσαρκων ανδρών ασθενών. Οι μηχανισμοί ωστόσο που ευθύνονται για την βελτίωση αυτή δεν έχουν εξακριβωθεί. Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές, μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στα επίπεδα της τεστοστερόνης ή στο προφίλ των λιπιδίων που σχετίζονται με την μείωση του σωματικού βάρους. Παρόλα αυτά χρειάζεται καλύτερη κατανόηση της ουροδυναμικής ώστε να εξακριβωθεί ο μηχανισμός αυτός.

  Είναι απαραίτητο να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες για τα συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού στον παχύσαρκο ανδρικό πληθυσμό και τους μηχανισμούς που λειτουργούν προς τη βελτίωση τους μετά από βαριατρικές επεμβάσεις.

  Αναφορές

  1. Muller R, Gerber L, Moreira D, et al. 1736 Obesity is associated with increased prostate growth and attenuated prostate volume reduction by dutasteride. J Urol. 2012;187(4S):1115–21.
  1. Lee RK, Chung D, Chughtai B, et al. Central obesity as measured by waist circumference is predictive of severity of lower urinary tract symptoms. BJU Int. 2012;110(4):540–5. – DOI
  2. Giovannucci E, Rimm EB, Chute CG, et al. Obesity and benign prostatic hyperplasia. Am J Epidemiol. 1994;140(11):989–1002. – DOI
  1. Stefanova I, Currie AC, Newton RC, Albon L, Slater G, Birnie A, Hawkins W, Pring C. Systematic Review and Meta-Analysis of the Impact of Bariatric Surgery on Lower Urinary Tract Symptoms in Males. Obes Surg. 2021 Jul;31(7):3151-3158. doi: 10.1007/s11695-021-05403-z. Epub 2021 Apr 13. PMID: 33847876.

  Σχετικα αρθρα

  Σύγκριση Επεμβάσεων Βαριατρικής Χειρουργικής SASI & Roux-en-Y Γαστρικού.

  (Single Anastomosis Sleeve Ileal Bypass) (By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Με την αύξηση του.

  Θεραπεία του Μεταβολικού Συνδρόμου με Γαστρεντερικό Botox.

  Στην αφετηρία της φετινής χρονιάς παίρνουμε δυναμικές αποφάσεις για την απώλεια βάρους!   Ξεκινάμε με γαστρο-εντερικό μποτοξ  Σύγχρονες μη επεμβατικές παρεμβάσεις, όπως.

  Ατελέσφορη κινητικότητα οισοφάγου σε ασθενείς με ΓΟΠΝ δεν.

  Από το 1995 έχει παρατηρηθεί μια παγκόσμια αύξηση στις περιπτώσεις  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), με μια ταυτόχρονη μείωση του πλήθους των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.

  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και αλλαγές στο Lifestyle

  Μπορεί η συμμόρφωση στις αλλαγές του lifestyle να αποτελέσει θεραπεία για την Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση ΓΟΠ αποτελεί μια συνήθη  γαστρεντερική.