X

  Κλειστε ραντεβου

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

  Τι είναι οι αιμορροΐδες

  Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροϊδικό δίκτυο, το οποίο προστατεύει τον πρωκτό και την ομαλή λειτουργία του. Ουσιαστικά οι αιμορροΐδες βοηθούν στο να κλείνει καλά ο πρωκτός καθώς επίσης προστατεύουν τον βλεννογόνο του εντέρου. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα φλεβών στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες κατά τη διάρκεια της αφόδευσης διογκώνονται.

  Όταν σε κάποιες περιπτώσεις διογκωθούν περισσότερο από το φυσιολογικό και προβάλλουν από τον πρωκτικό δακτύλιο προκαλούν «αιμορροϊδοπάθεια» που συνοδεύεται από τοπικό ερεθισμό, πόνο, φαγούρα και αιμορραγία.

  Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει ο καθένας, κυρίως όμως οι έγκυες γυναίκες και άτομα που σηκώνουν συχνά βάρη ή κάνουν καθιστική ζωή. Φαίνεται ότι η αιμορροϊδοπάθεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παθήσεων που χαρακτηρίζονται ως ‘’παθήσεις της εποχής μας και του δυτικού τρόπου ζωής’’.

  Η πάθηση αυτή θα ενοχλήσει περίπου το 60% του πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής τους και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά ζωής τους.

  Αίτια, συμπτώματα
  και διάγνωση

  Εν κατακλείδι, ο δυτικός τρόπος ζωής, δηλαδή η διατροφή που είναι πλούσια σε κρέας και ζάχαρη, το άγχος και η καθιστική ζωή τα οποία μοιραία οδηγούν στη δυσκοιλιότητα/δυσχεσία, ευθύνονται για το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια.

  Εφόσον ο ασθενής εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρικές συμβουλές από ιατρό – χειρουργό για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να αποκλεισθούν ασθένειες όπως (κολίτιδα, πολύποδες, εκκολπώματα, καρκίνος του παχέος εντέρου, κ.α.) που έχουν τα ίδια συμπτώματα.

  Τα κυριότερα αίτια που προκαλούν τις αιμορροΐδες είναι:

  • Η δυσχεσία* (και όχι η δυσκοιλιότητα), λόγω αναστολής της κένωσης
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η παχυσαρκία
  • Η στένωση πρωκτού, ειδικά σε ηλικιωμένους
  • Η πρόπτωση ορθού, κυρίως σε πολύτοκες γυναίκες
  • Η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα
  • Η κληρονομική προδιάθεση

  * Η δυσχεσία είναι η δυσκολία στην κένωση ή στο άδειασμα του ορθού ακόμα και με συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

  Τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι:

  Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  Αιμορραγία που σχετίζεται με την κένωση
  Έκκριση βλέννης ή υδαρού υγρού
  • Τοπικός ερεθισμός
  Κνησμός στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση των εσωτερικών αιμορροΐδων
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
  Θρόμβωση των αιμορροΐδων

  Για την σωστή διάγνωση θα πρέπει να γίνει:

  • Λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς
  Κλινική εξέταση του ασθενούς (επισκόπηση της περιοχής, πιθανή δακτυλική εξέταση και ψηλάφηση )
  • Μια σειρά εξετάσεων όπως κολονοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση και πρωκτοσκόπηση, εφόσον ζητηθούν από το γιατρό

  Πρόκειται για μικρά εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν πόνο, εκτός αν αιμορραγήσουν ή θρομβώσουν, οπότε γίνονται μπλε και προκαλούν έντονο πόνο. Είναι τετάρτου βαθμού

  Στις περισσότερες περιπτώσεις προβάλλουν από τον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια και προκαλούν έντονο πόνο, ενώ μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις. Ανάλογα με το μέγεθός και τη διάρκεια εμφάνισής τους κατατάσσονται σε πρώτου, δευτέρου, τρίτου βαθμού

  ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

  Δεν προβάλλουν από τον πρωκτό αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν

  Προβάλλουν μόνο κατά την κένωση και μετά το τέλος της επανέρχονται

  Επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ασθενή

  Παραμένουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό

  ΕΙΔΗ
  ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

  αιμορροΐδεσ

  ΠΡΟΛΗΨΗ
  ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

  Φροντίζοντας να έχουμε καλές και έγκαιρες κενώσεις, με μαλακά κόπρανα και χωρίς πίεση για το άδειασμα του εντέρου, μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις να προλάβουμε την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε φυτικές ίνες διατροφής, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών. Ο σύντομος χρόνος παραμονής στην τουαλέτα (5 έως 10 λεπτά) και το πλύσιμο με χλιαρό νερό μετά την αφόδευση συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη της αιμορροϊδοπάθειας.

  Ανακεφαλαιώνουμε, με τις ακόλουθες προληπτικές συμβουλές:

  • Μικρή παραμονή στην τουαλέτα (5 έως 15 λεπτά)

  • Αποφυγή πίεσης και σφιξίματος κατά την αφόδευση

  • Πλύσιμο της περιοχής με χλιαρό νερό μετά την αφόδευση

  • Αποφυγή αναβολής της κένωσης

  • Έλεγχος των φαρμάκων καθώς και των συμπληρωμάτων διατροφής που λαμβάνετε μήπως προκαλούν δυσκοιλιότητα ( π.χ. συμπλήρωμα σιδήρου)

  • Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών

  • Προτίμηση σε φρούτα που βοηθούν στην εύκολη κένωση, όπως τα δαμάσκηνα

  • Κατανάλωση επαρκής ποσότητα νερού

  • Ένταξη δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, στην καθημερινότητα σας

  • Προσθήκη ξηρών καρπών όπως ο λιναρόσπορος στη διατροφή σας

  Θεραπεία αιμορροΐδων

  Η συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί συνήθως μόνο να ανακουφίσει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή του με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες ενώ παράλληλα συστήνεται να πίνει πολύ νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ρυθμίσει τις κενώσεις του. Σημαντική επίσης είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η τήρηση της καλής υγιεινής της πρωκτικής χώρας.

  Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη όταν οι αιμορροΐδες είναι συμπτωματικέςαιμορραγούν, έχουν θρόμβωση ή προκαλούν έντονους πόνους. Ανάλογα από το βαθμό τους ακολουθείται διαφορετική θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση τους.

  Η αναίμακτη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων σε 15’ είναι γεγονός με τη χρήση των εργαλείων υψηλής τεχνολογίας

  Η αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση του ειδικού laser ELITE (Expert Laser Intrahemorrhoidal Therapy) παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπου η ενέργεια του laser διοχετεύεται μέσω μιας ειδικής οπτικής ίνας στον αιμορροϊδικό ιστό.

  Η ενέργεια του laser κλείνει θερμικά τα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τον διογκωμένο αιμορροϊδικό ιστό. Η αιμορροϊδοπλαστική ELITE επιτυγχάνει άμεση επίσχεση της αιμορραγίας, μείωση του όγκου των αιμορροϊδικών όζων και υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Προοδευτικά οι όζοι συρρικνώνονται εντελώς και ένας νέος συνδετικός ιστός αναπτύσσεται διατηρώντας λειτουργικά τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια».

  Με την χρήση του «ψαλιδιού υψηλής τεχνολογίας υπερήχων» παρέχουμε ανακούφιση σε εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο από τις αιμορροΐδες.

  Το χειρουργικό αυτό εργαλείο παρέχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα στη χρήση του:

  • Προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού, ενώ ο βλεννογόνος και ο σφιγκτήρας μένουν ανέπαφοι.
  • Ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.
  • Διαθέτει τεχνολογία η οποία προσαρμόζει τους ιστούς, ελαχιστοποιώντας έτσι την αιμορραγία αλλά και το θερμικό έγκαυμα, ενώ ο βλεννογόνος και ο σφιγκτήρας μένουν ανέπαφοι.
  • Οι παρακείμενοι ιστοί δεν καταστρέφονται, καθώς το εργαλείο δουλεύει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από άλλα συμβατικά εργαλεία. Επιτυγχάνουμε έτσι άμεση επίσχεση της αιμορραγίας , μείωση των αιμορροϊδικών όζων και υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον μετεγχειρητικό πόνο.

  *Οι Αιμορροΐδες 4ου βαθμού στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αρκετά παραμελημένες και έχουν μεγαλώσει αρκετά. Ως εκ τούτου μετά την επέμβαση μπορεί ο ασθενής να νιώθει πόνο στην περιοχή για μερικές ημέρες.

  Η τεχνική αυτή είναι απολύτως ασφαλής γιατί ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ τις αιμορροΐδες αλλά τις ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΜΕ (καθήλωση και εξαΰλωση).

  Η διεγχειρητική κολονοσκόπηση είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ολοκληρωτική διάγνωση και αντιμετώπιση, προλαμβάνοντας καταστάσεις κακοήθειας.

  Οι αιμορροΐδες ανάλογα με τη σοβαρότητα τους μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με συντηρητική αγωγή είτε επεμβατικά.

  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

  Οι σύγχρονες τεχνικές και τα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα:

  • Αποφυγή χρήσης ξένων υλικών ή ραμμάτων.

  • Ελαχιστοποίηση πιθανών επιπλοκών, όπως αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα και συρίγγια, τα οποία παρατηρούνταν στις παλαιότερες παραδοσιακές τεχνικές.

  • Με Γενική Αναισθησία ή Επισκληρίδιο.

  • Εξάλειψη μετεγχειρητικού πόνου.

  • Παρέχει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

  • Παρέχει εξαιρετική κλινική εικόνα του ασθενούς.

  • Επιτυγχάνεται και με νοσηλεία μιας ημέρας (one day clinic).


  Η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας αποτελούσε στο παρελθόν μια επώδυνη για τον ασθενή επέμβαση. Η εφαρμογή των νέων μεθόδων προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

  Χωρίς πόνο, χωρίς υποτροπές και χωρίς το φόβο της ακράτειας.

  Dots Bottom