X

  Κλειστε ραντεβου

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η γενική θεραπεία κατά του καρκίνου

  Η χημειοθεραπεία κάνει χρήση αντικαρκινικών (κυτταροτοξικών) φαρμάκων με σκοπό να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα τόσο στη περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο όγκος όσο και στο υπόλοιπο σώμα μας, αφού ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων είναι η δυνατότητα που έχουν να αποκολλούνται από τον πρωτοπαθή όγκο και να διασπείρονται σε ολόκληρο τον οργανισμό (μετάσταση).

  Ακόμα και όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται περιορισμένος στο στομάχι και δεν έχει δημιουργήσει μεταστάσεις εμφανείς στις απεικονιστικές εξετάσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ορισμένα καρκινικά κύτταρα να έχουν ξεφύγει από τον πρωτοπαθή όγκο προς άλλα σημεία του σώματος, χωρίς εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να τα ανακαλύψουμε με τις σημερινές διαθέσιμες απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς δεν θα έχουν ακόμα δημιουργήσει εστίες ικανού μεγέθους ώστε να μπορούν να ανακαλυφθούν.

  Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό η χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου να συνοδεύεται από τη χορήγηση χημειοθεραπείας, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ολόκληρος ο όγκος έχει αφαιρεθεί και δεν υπάρχει πλέον καμία ένδειξη ύπαρξης καρκίνου στον οργανισμό.

  Κατά του
  καρκίνου

  Η χημειοθεραπεία αποτελεί μια «συστηματική θεραπεία», έχει δηλαδή τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος βρίσκεται. Σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία οι οποίες αποτελούν τις «τοπικές θεραπείες», έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να ελέγξουν τον καρκίνο μόνο στη περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε.

  Ο στόχος της χημειοθεραπείας είναι να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας ελάχιστη βλάβη σε υγιείς ιστούς

  Εξίσου σημαντική, όσο και η σωστή θεραπευτική αγωγή είναι η σωστή παρακολούθηση του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση αυτής. Δυστυχώς, η νόσος, ακόμα και μετά τη βέλτιστη αντιμετώπιση και ανταπόκριση, μπορεί να επανεμφανιστεί (υποτροπή). Η επανεμφάνιση αυτή είναι είτε τοπική δηλαδή στη περιοχή του στομάχου είτε μεταστατική δηλαδή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

  Είναι απίθανο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τη χρονική στιγμή της υποτροπής αλλά φαίνεται πώς αυτή παρουσιάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα στα πρώτα 5 έτη. Η εντατική και σωστή παρακολούθηση επομένως μέσα σε αυτό κυρίως το χρονικό διάστημα από τον ογκολόγο σας, θα επιτρέψει την έγκαιρη ανακάλυψη της πιθανής επανεμφάνισης της νόσου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα της εκ νέου ουσιαστικής αντιμετώπισης της.

  Μετά την ολοκλήρωση, επομένως, της αγωγής ο ογκολόγος σας θα πρέπει να σας παρακολουθεί με αιματολογικές εξετάσεις, φυσική εξέταση, ενδοσκοπικό έλεγχο και αξονική τομογραφία κοιλίας και θώρακος κάθε 6 μήνες για 2 χρόνια. Εφόσον δεν ανιχνεύεται πλέον νόσος, ο έλεγχος αυτός θα συνεχίσει να γίνετε μια φορά το χρόνο. Φυσικά το πρόγραμμα αυτό θα μεταβληθεί εάν παρουσιάσετε, ανάμεσα σε δύο διαδοχικά ραντεβού, συμπτώματα που σας ανησυχούν και μπορεί να υποδεικνύουν επανεμφάνιση της νόσου.

  Η θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου αρχικού σταδίου θεωρείτε επιτυχημένη εάν μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, οι εξετάσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον νόσος στη περιοχή του στομάχου και της κοιλιάς ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

  Στην περίπτωση του μεταστατικού καρκίνου του στομάχου η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από το ποσοστό συρρίκνωσης του όγκου και την εξάλειψη των συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σ’ αυτή, καθώς η πλήρης εξαφάνιση της νόσου θεωρείται απίθανη.

  Μετά την
  ολοκλήρωση
  θεραπείας

  Σκοπός του ελέγχου __________

  Η έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής υποτροπής (επανεμφάνισης) της νόσου η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης αλλά και η έγκαιρη διάγνωση ενός δεύτερου πρωτοπαθούς όγκου δηλαδή ενός καρκίνου ο οποίος δεν έχει σχέση με τον προηγούμενο.

  Ο ογκολόγος σας, σύμφωνα με τη γενική κατάσταση της υγείας σας, το στάδιο της νόσου, την αγωγή που σας δόθηκε, τις δικές σας προτιμήσεις και άλλα, θα καθορίσει το καλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης.

  Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης και φυσικά τόσο στο χρόνο επιβίωσης όσο και την ποιότητα ζωής.

  Είναι σημαντικό, αφού ολοκληρώσετε την θεραπεία σας να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και να αποκτήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής με:

  Υγιεινή διατροφή
  • Διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σωματικού σας βάρους
  Άσκηση
  Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Διακοπή καπνίσματος.

  Dots Bottom