X

  Κλειστε ραντεβου

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

  Τι είναι και πως λειτουργεί

  Ο ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος (laparoscopic adjustable gastric band) είναι ένας εμφυτεύσιμος ιμάντας, κατασκευασμένος από απολύτως βιοσυμβατό υλικό (καθαρή ιατρική σιλικόνη), ο οποίος τοποθετείται λαπαροσκοπικά στο θόλο του στομάχου. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και από τους πλαστικούς χειρουργούς στα ενθέματα στους γυναικείους μαστούς καθώς και από τους οφθαλμιάτρους στους φακούς για καταρράκτη.

  Ο δακτύλιος αποτελείται από 3 μέρη:

  Το δακτύλιο από σιλικόνη, ο οποίος στην εσωτερική πλευρά έχει ένα θάλαμο με υγρό
  Το «port», το οποίο είναι μία βαλβίδα κατασκευασμένη από τιτάνιο, που τοποθετείται υποδόρια στην κοιλιά και χρησιμοποιείται για τη σωστή ρύθμιση του δακτυλίου
  Το σωληνάκι σιλικόνης το οποίο συνδέει το δακτύλιο με το «port».

  Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1986 από το Lubomir Kusmac και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1992 λαπαροσκοπικά από το Dr Mitiku Belachew.

  Από το 2000 και μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί μια θεαματική παγκόσμια αποδοχή της μεθόδου αυτής, με μαζικές τοποθετήσεις σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανά τον κόσμο. Έχουν γίνει πάνω από 300.000 τοποθετήσεις παγκοσμίως και πάνω από 20.000 στην Ελλάδα.

  Είναι μια περιοριστικού τύπου λαπαροσκοπική επέμβαση απώλειας βάρους, σκοπός της οποίας είναι να μειωθεί η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο ασθενής και να έρθει γρηγορότερα σε κορεσμό.

  Είναι μια λαπαροσκοπική επέμβαση απώλειας βάρους, σκοπός της οποίας είναι να μειωθεί η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο ασθενής. Μέσω του δακτυλίου ο ασθενής «εκπαιδεύεται» στον τρόπο που τρώει, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην διαδικασία του φαγητού. Αντένδειξη για τη συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών, τα οποία δεν περιορίζονται από τον γαστρικό δακτύλιο και η κατανάλωση τους καταστρέφει την αποτελεσματικότητα του στην απώλεια βάρους.

  Η Λαπαροσκοπική τοποθέτηση του ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου αποτελεί την λιγότερο επεμβατική μέθοδο της χειρουργικής της παχυσαρκίας, όπου επιτυγχάνεται απώλεια βάρους μειώνοντας την χωρητικότητα του στομάχου και περιορίζοντας σημαντικά την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

  Πληροφορίες Δακτυλίου

  Η τοποθέτηση του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου γίνεται λαπαροσκοπικά, με 4 μικρές οπές μερικών χιλιοστών μέσα από τις οποίες περνούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Αυτό εξασφαλίζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη ανάρρωση.

  Ο δακτύλιος τοποθετείται στο πάνω μέρος του στομάχου, στο θόλο και στερεώνεται εκεί με ειδικές ραφές. Δημιουργεί έτσι ένα γαστρικό διαμέρισμα χωρητικότητας 15-20 κ.εκ που δεν επιτρέπει τη γρήγορη διέλευση του φαγητού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού για περισσότερο χρόνο.

  Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού παχυσαρκίας, ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι 20‘. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική 1 βράδυ (one night). Στο Γαστρικό Δακτύλιο δε συντελούνται ορμονικές αλλαγές, ούτε και υπάρχει δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

  Ο ρυθμός απώλειας βάρους ελέγχεται από τον χειρουργό πολύ εύκολα και ανώδυνα, με την ρύθμιση του εύρους του δακτυλίου. Η διάμετρος του Γαστρικού Δακτυλίου ρυθμίζεται με την εισαγωγή ορού σε αυτόν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας βαλβίδας (port) που τοποθετείται κάτω από το δέρμα (υποδόρια) στα αριστερά της κοιλιάς και η οποία επικοινωνεί με το Δακτύλιο.

  Με την εισαγωγή του ορού φουσκώνει το μπαλόνι που βρίσκεται στο εσωτερικό του δακτυλίου, με αποτέλεσμα να μικραίνει η διάμετρος του στομάχου και το φαγητό να περνάει πιο αργά προς τα κάτω. Γι’ αυτό μετά την επέμβαση ο ασθενής επισκέπτεται το χειρουργό του προκειμένου να γίνει η σωστή ρύθμιση και ο ασθενής να νιώθει χορτάτος με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού.

  Η εύρεση της σωστής ρύθμισης δεν είναι για πάντα. Χρειάζεται ανά διαστήματα προσθήκη ή αφαίρεση ορού, ενώ η ποσότητα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η ρύθμιση του δακτυλίου γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτείται περιβάλλον κλινικής.

  Ο ρυθμός απώλειας βάρους ελέγχεται από τον χειρουργό πολύ εύκολα και ανώδυνα, με την ρύθμιση του εύρους του δακτυλίου. Η διάμετρος του Γαστρικού Δακτυλίου ρυθμίζεται με την εισαγωγή ορού σε αυτόν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας βαλβίδας (port) που τοποθετείται κάτω από το δέρμα (υποδόρια) στα αριστερά της κοιλιάς και η οποία επικοινωνεί με το Δακτύλιο.

  Κλινικά δεδομένα υποστηρίζουν μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο σφίξιμο του δακτυλίου και στη μείωση της όρεξης καθώς και του ενδιαφέροντος για φαγητό. Αυτό οφείλεται αφενός στη μηχανική επίδραση του δακτυλίου και αφετέρου σε ορμονικές αλλαγές στο αίμα. Η ακριβής οδός ενεργοποίησης του κορεσμού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Έξι μήνες μετά από τοποθέτηση δακτυλίου έχει παρατηρηθεί μείωση στο πεψινογόνο ΙΙ, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μείωση των επιπέδων της Γκρελίνης. Ο Knerr et al. εξέτασε την Λεπτίνη και Γκρελίνη στο λιπώδες ιστό ασθενών μετά από τοποθέτηση Γαστρικού Δακτυλίου. Από την έρευνα εντόπισαν μια αύξηση της Λεπτίνης στο υποδόριο λίπος. Τα επίπεδα της Γκρελίνης από την άλλη μειώθηκαν σε ασθενείς με δακτύλιο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

  (Πηγή: Metabolism and Pathophysiology of Bariatric Surgery, Edition 2020)

  Μετά από μακροχρόνια εμπειρία στην τοποθέτηση και παρακολούθηση ασθενών με ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο και μελετώντας τα δεδομένα από μεγάλα Βαριατρικά κέντρα παγκοσμίως η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική έχει καταλήξει ότι η επέμβαση αυτή είναι ιδανική για ανθρώπους με το παρακάτω προφίλ (τεκμηριωμένο και από έρευνες):

  • Ελαφρά παχύσαρκα άτομα (βαθμού Ι) με Δείκτη Μάζας Σώματος 35, (δεν είναι αποτελεσματικός σε μορφές βαριάς παχυσαρκίας με ΔΜΣ>40)

  • Υπέρβαρους* με ΔΜΣ ≤30 και συνοδά προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, άπνοια) που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο

  • Επαγγελματίες που επιθυμούν να χάσουν λίγα κιλά για την δουλειά τους όπως  πωλητής, αεροσυνοδός, λομπίστας, παρουσιαστής και άλλοι

  Κύρια προϋπόθεση για όλες τις παραπάνω κατηγορίες είναι να μην καταναλώνουν πολλά γλυκά και ποτά και να μπορούν να συμμορφωθούν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα.

  * Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι υπέρβαροι.

  Μία lifestyle επέμβαση για απώλεια λίγων κιλών

  Η λιγότερο επεμβατική από τις επεμβάσεις βαριατρικής. Γι’ αυτό και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν lifestyle επέμβαση.

  Μικρής χρονικής διάρκειας επέμβαση, 20 λεπτά περίπου, στα χέρια έμπειρων χειρουργών

  Έχει δηλαδή ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και με μικρή παραμονή, μόλις 1 ημέρα, στην κλινική

  Υπάρχει η δυνατότητα για Day Clinic (χωρίς διανυκτέρευση στην κλινική)

  Με άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία του

  Με εύκολη αναπροσαρμογή του εύρους του δακτυλίου για την μακροχρόνια επίτευξη σταθερού χαμηλού σωματικού βάρους

  Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη. Δηλαδή εάν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να γίνει αφαίρεση του δακτυλίου αυτό γίνεται πολύ εύκολα.

  Είναι χαμηλού κόστους επέμβαση παχυσαρκίας

  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  Η ΣΗΜΑΣΙΑ
  ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

  Τα πλεονεκτήματα του υλικού που χρησιμοποιούμε είναι πολλά:

  • Υψηλής ποιότητας σιλικονούχο υλικό

  • Μικρή βαλβίδα

  • Εύκολη τοποθέτηση & αφαίρεση

  • Δεν δημιουργεί συμφύσεις

  • Βιοσυμβατό υλικό – φιλικό στον ανθρώπινο οργανισμό

  • Δυνατότητα μόνιμης τοποθέτησης (εφ΄όρου ζωής)

  Lifestyle Δακτύλιος με υψηλής ποιότητας υλικό

  Δεν συνίσταται για ασθενείς που δε συμμορφώνονται με τις οδηγίες του γιατρού

  Αντενδείκνυται για ασθενείς που έχουν την τάση να τρώνε γλυκά και συνεχίζουν την κατανάλωση τους μετά την επέμβαση

  Αντενδείκνυται για ασθενείς που πίνουν πολλά ποτά (αλκοολούχα και αναψυκτικά με ζάχαρη) και συνεχίζουν την κατανάλωση τους μετά την επέμβαση

  Η αποτελεσματικότητα του γαστρικού δακτυλίου εξαρτάται από την εμπειρία και την τεχνική του χειρουργού

  Η μέση απώλεια του πλεονάζοντος βάρους στο Γαστρικό Δακτύλιο είναι 50-60%. Φτάνει στο 85%-100%, όταν τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις διατροφής, και η μηνιαία παρακολούθηση του ασθενούς στο ιατρείο. Γι΄αυτό, η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική παρέχει τη δυνατότητα μηνιαίας παρακολούθησης ασθενών, μέσα από ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο ιατρείων

  Οι παραπάνω δυνητικές επιπλοκές εκμηδενίζονται, όταν το προφίλ του ασθενούς είναι κατάλληλο για να κάνει γαστρικό δακτύλιο, υπάρχει καλή συνεργασία ασθενούς και γιατρού και όταν ο ασθενής συμμορφώνεται με τις οδηγίες του γιατρού. Τότε ο ασθενής θα χάσει το 100% του πλεονάζοντος βάρους του και θα το διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων!

  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  Λειτουργούμε 30 πανελλαδικά ιατρεία, όπου ο ασθενής παρακολουθείται σε σταθερή βάση

  Εφαρμόζουμε αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα με οργανωμένη προεγχειρητική προετοιμασία και πολύ στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση

  ΤΙ ΜΑΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

  Βρισκόμαστε σε συχνή επικοινωνία με ασθενείς μας, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση

  Διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία, στην τοποθέτηση Γαστρικών Δακτυλίων αλλά και σε όλη της γκάμα επεμβάσεων μεταβολικής και βαριατρικής χειρουργικής

  Despoina - Gastrikos Daktilios

  ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

  H Δέσποινα μας από την Χαλκίδα, έκανε τον Γαστρικό Δακτύλιο προ 10ετίας και διατηρεί τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι και σήμερα!

  Το βάρος της πλέον κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι υγιής και πάνω απ' όλα χαρούμενη!  Dots Bottom