X

  Κλειστε ραντεβου

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Παλινδρόμηση και Παχυσαρκία

  Η σχέση των δύο νοσημάτων και η θεραπεία τους.

  Υπάρχει σχέση μεταξύ Παχυσαρκίας και Παλινδρόμησης;

  Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ παχαίνει κανείς, δηλαδή όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει Παλινδρόμηση. Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

  Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν περισσότερο ενδοκοιλιακό λίπος σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Το λίπος ασκεί μεγάλη πίεση στο στομάχι αναγκάζοντας τις τροφές να επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο

  ⦁ Λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, τα άτομα με παχυσαρκία εμφανίζουν πολύ πιο συχνά διαφραγματοκήλη, η οποία αποτελεί την κυριότερη αιτία της παλινδρόμησης.
  ⦁ Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι το 52,6% του παχύσαρκου πληθυσμού έχει διαφραγματοκήλη.

  ⦁ Η παχυσαρκία αυξάνει τη συχνότητα της παροδικής χαλάρωσης του Κατώτερου Οισοφαγικού Σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα ο οισοφάγος να εκτίθεται σε μεγαλύτερη ποσότητα γαστρικού οξέος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό.
  ⦁ Για το λόγο αυτό, η διαβρωτική οισοφαγίτιδα είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα με παχυσαρκία, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 2-19%.

  ⦁ Αν κάποιος έχει παλινδρόμηση και πάρει πολλά κιλά, τότε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης θα χειροτερεύσουν, διότι η αυξημένη ενδοικοιλιακή πίεση θα αυξήσει το μέγεθος της διαφραγματοκήλης.
  ⦁ Τα συμπτώματα τα οποία συνήθως επιδεινώνονται είναι τα εξωγαστρικά συμπτώματα, όπως η άπνοια.

  Όσοι έχουν παλινδρόμηση είναι πιο επιρρεπείς στο να παχύνουν, διότι οι τροφές που δεν επιβαρύνουν τα συμπτώματα τους είναι τα μαλακά σε υφή γλυκά όπως το παγωτό. Επειδή οι τροφές αυτές δεν τους προκαλούν δυσφορία, τείνουν να τις καταναλώνουν πιο συχνά, αυξάνοντας έτσι προοδευτικά το βάρος τους.

  Γιατί απειλείται η Υγεία μου;

  Τα άτομα με παλινδρόμηση και παχυσαρκία έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία που προκαλούνται από τη συνύπαρξη των δύο αυτών νοσημάτων.

  Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έχουν παχυσαρκία (και ειδικά κεντρική παχυσαρκία) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν τις συνέπειες της χρόνιας παλινδρόμησης όπως:

  ⦁ Διαβρωτική Οισοφαγίτιδα
  Οισοφάγο Βarrett
  Οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (η εξέλιξη του Οισοφάγου Barrett)

  Παλινδρόμηση και Παχυσαρκία 1ου βαθμού (ΔΜΣ 30-35)

  Ποιες θεραπευτικές επιλογές έχω;

  Η θοπλοπλαστική κατά Nissen έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
  ⦁ Προσφέρει πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
  ⦁ Η πλήρης περιστροφή του θόλου του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο μειώνει την όρεξη του ασθενούς και οδηγεί εν μέρει σε απώλεια βάρους.

  Όμως, η απώλεια βάρους που επιτυχγάνεται από την τεχνική της Nissen, δεν είναι αρκετή προκειμένου να ωφεληθούν άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 30-35 (1ου βαθμού παχυσαρκία)

  Η Θολοπλαστική κατά Nissen δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση της παλινδρόμησης και της παχυσαρκίας 1ου βαθμού.

  Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί δύο καινοτόμες επεμβάσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν ταυτόχρονα, ικανοποιητική απώλεια βάρους και κλινικά σημαντικό έλεγχο της παλινδρόμηση σε ένα μόνο χειρουργείο:

  ⦁ Η Πτυχωτική Nissen
  ⦁ Η Πτυχωτική Hill

  Πτυχωτική Nissen

  Πρόκειται για μια επέμβαση στην οποία εφαρμόζονται αμφότερες, σε ένα μόνο χειρουργείο, η τεχνική της Θολοπλαστικής κατά Nissen και της Γαστρικής Πτύχωσης

  ⦁ ΔΜΣ 30-35 (κυρίως, χωρίς να είναι απόλυτο)
  ⦁ Διάγνωση οισοφάγου Barrett
  ⦁ Έντονες εξωγαστρικές εκδηλώσεις (βήχας, αρρυθμίες, βρογχικό άσθμα,ρινίτιδα)
  ⦁ Μακροχρόνια χρήση ομεπραζόλης

  ⦁ Βραχύς (κοντός) οισοφάγος

  Οι Ασθενείς μας​

  Πτυχωτική Nissen

  Χάρη στην Πτυχωτική Nissen, Ο Γιώργος Μ. έχασε συνολικά 57 κιλά βάρους ( και 49,78 κιλά λίπους) ενώ απαλλάχτηκε από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης και την δια βίου ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

  Γιώργος Μ.
  Ασθενής:

  Πτυχωτική Ηill

  Πρόκειται για μια επέμβαση στην οποία εφαρμόζονται αμφότερες, σε ένα μόνο χειρουργείο, η τεχνική της Θολοπλαστικής κατά Hill και της Γαστρικής Πτύχωσης

  ⦁ ΔΜΣ 30-35 (κυρίως, χωρίς να είναι απόλυτο)
  ⦁ Διάγνωση οισοφάγου Barrett
  ⦁ Eξωγαστρικές εκδηλώσεις (βήχας, αρρυθμίες, βρογχικό άσθμα, ρινίτιδα)
  ⦁ Μακροχρόνια χρήση ομεπραζόλης
  ⦁Μηδενική πιθανότητα υποτροπής (λόγω γαστροπηξίας)
  ⦁ Ιδανική για αθλητές ή ανθρώπους που σηκώνουν βάρη (φορτοεκφορτωτές γεωργοί)

  Οι Ασθενείς μας​

  Πτυχωτική Hill

  Σε διάστημα μόλις 20 ημερών μετά την Πτυχωτική Hill η Κατερίνα Π. είχε απαλλαγεί από την καούρα και είχε χάσει ήδη τα πρώτα 6 κιλά βάρους.

  Κατερίνα Π.
  Ασθενής:

  Πτυχωτική Hill

  Δύο μήνες μετά την Πτυχωτική Hill, η Θεοδώρα Α. έχει καταφέρει να χάσει τα πρώτα 10 κιλά βάρους και 6 κιλά λίπους ενώ τα πολύ έντονα συμπτώματα της παλινδρόμησης (γαστρικά και εξωγαστρικά) υφέθησαν σημαντικά

  Κατερίνα Π.
  Θεοδώρα Α.

  Παλινδρόμηση και Νοσογόνος Παχυσαρκία (ΔΜΣ>35)

  Ποιες θεραπευτικές επιλογές έχω;

  Η Ιατρική Κοινότητα προτείνει ότι η θεραπεία εκλογής για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα νοσογόνο παχυσαρκία και παλινδρόμηση είναι το Γαστρικο Bypass.

  H επέμβαση αυτή, αν και είναι πολύ αποτελεσματική, έχει ορισμένους περιορισμούς:

  ⦁ Είναι αρκετά περίπλοκο και εκτεταμένο χειρουργείο
  ⦁ Έχει μακροπρόθεσμες διατροφικές συνέπειες

  Προτεραιότητά μας είναι να προτείνουμε τις βέλτιστες επεμβατικές λύσεις, που εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με τη μικρότερη δυνατή νοσηρότητα και επιβάρυνση για τον ασθενή. Στη θέση του Γαστρικού Bypass, έχουν αναπτυχθεί καινοτόμοι συνδυασμοί επεμβάσεων, οι οποίοι εξασφαλίζουν ταυτόχρονα, ικανοποιητική απώλεια βάρους και κλινικά σημαντικό έλεγχο της παλινδρόμηση σε ένα μόνο χειρουργείο:

  ⦁ Ανάταξη Διαφραγματοκήλης και Γαστρική Πτύχωση (επέμβαση εκλογής για τις ευμεγέθεις διαφραγματοκήλες)
  ⦁ Ανάταξη Διαφραγματοκήλης και Γαστρικό Μανίκι (Sleeve)
  ⦁ Ανάταξη Διαφραγματοκήλης και SASI/SAPI

  Ανάταξη Διαφραγματοκήλης σε συνδυασμό με Βαριατρική Επέμβαση

  Πρόκειται για μια επέμβαση στην οποία εφαρμόζονται αμφότερες, σε ένα μόνο χειρουργείο, η τεχνική της Ανάταξης Διαφραγματοκήλης με ένα είδος βαριατρικής επέμβασης (Γαστρική Πτύχωση, Γαστρικό μανίνι (Sleeve), SASI/SAPI ανάλογα με την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς.

  ⦁ ΔΜΣ >35
  ⦁ Διάγνωση οισοφάγου Barrett
  ⦁ Eξωγαστρικές εκδηλώσεις (βήχας, αρρυθμίες, βρογχικό άσθμα,ρινίτιδα)
  ⦁ Ιδανική για όσους έχουν βραχύ οισοφάγο

  Οι Ασθενείς μας​

  Ανάταξη Διαφραγματοκήλης και Πτύχωση

  Ο Δημήτρης Ρ. είχε ευμεγέθη διαφραγματοκήλη. Δύο μήνες μετά την επέμβαση, τα συμπτώματα της παλινδρόμησης ήταν πλέον παρελθόν, ενώ είχε χάσει ήδη τα πρώτα 31 κιλά βάρους και 25 κιλά λίπους.

  Δημήτρης Ρ.
  Ασθενής:

  Ανάταξη Διαφραγματοκήλης και Πτύχωση

  Σε διάστημα δυόμιση μηνών μετά την επέμβαση, ο Παναγιώτης Α. έχει ήδη χάσει τα πρώτα 20 κιλά βάρους, δεν έχει πλέον ανάγκη να λαμβάνει αντιυπερτασική αγωγή, ενώ παράλληλα οι καούρες και η υπνική άπνοια εξαφανίστηκαν.

  Παναγιώτης Α.
  Ασθενής:

  Ανάταξη Διαφραγματοκήλης και Πτύχωση

  ο Στέλιος Ν. ταλαιπωρούνταν από πολύ έντονες καούρες και τάση για έμετο που του έφερνε λιποθυμία. Δύο μήνες μετά την επέμβαση, τα συμπτώματα αυτά εξαφανίστηκαν και ο ίδιος έχει μπει σε τροχιά συνεχιζόμενης απώλειας βάρους και λίπους.

  Στέλιος Ν.
  Ασθενής:

  Βιβλιογραφία:
  Ospanov O, Maleckas A, Orekeshova A. Gastric greater curvature plication combined with Nissen fundoplication in the treatment of gastroesophageal reflux disease and obesity. Medicina. 2016;52(5):283–90. doi:10.1016/j.medici.2016.08.001
  Chang P, Friedenberg F. Obesity and gerd. Gastroenterology Clinics of North America. 2014;43(1):161–73. doi:10.1016/j.gtc.2013.11.009