X

  Κλειστε ραντεβου

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  Χειρουργική επέμβαση SASI SAPI

  Επέμβαση SASI / SAPI

  H στομαχο-ειλεϊκή παράκαμψη μιας αναστόμωσης με γαστρεκτομή Sleeve

  Aποτελεί έναν νέο τύπο βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής επέμβασης που έχει τόσο περιοριστικά όσο και δυσαπορροφητικά αποτελέσματα, ιδιαιτέρως ενδεδειγμένη για όσους έχουν Σακχαρώδη διαβήτη II 

  Πως προέκυψε αυτή η επέμβαση

  Έχει υπολογιστεί ότι ορισμένοι ασθενείς για διάφορους λόγους, ανακτούν βάρος, 5-8 χρόνια μετά την κάθετη γαστρεκτομή (Sleeve).

  Συνάδελφοι από την Ευρώπη και την Ασία, αφουγκραζόμενοι τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία διαφαίνονταν αυτός ο κίνδυνος ανάκτησης μέρους τους απολεσθέντος βάρους, προέβησαν στην προσθήκη της ειλεϊκής παράκαμψης στην κλασσική κάθετη γαστρεκτομή, καταλήγωντας στον νέο αυτό τύπο επέμβασης.

  χειρουργικη επεμβαση sasi

  Στο αρχικό στάδιο της επέμβασης ο ασθενής υποβάλλεται στην κλασική κάθετη γαστρεκτομή (Sleeve), κατά την οποία απομακρύνεται το 75-80% του στομάχου.

  Ήδη από το πρώτο στάδιο της επέμβασης ο βαριατρικός ασθενής αποκτά πολλαπλά οφέλη καθώς:

  • Επιτυγχάνεται μείωση της ορμόνης της γκρελίνης γνωστής και ως ορμόνης της πείνας, κατά 60-70%. Η γκρελίνη παράγεται στο θόλο του στομάχου ο οποίος αφαιρείται κατά τη γαστρεκτομή.

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ
  ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

  Αντιπαλιδρομικές χειρουργικές επεμβάσεις

  ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

  Διατροφή & Αντιπαλιδρομικές χειρουργικές επεμβάσεις

  Στο δεύτερο στάδιο της επέμβασης, μετά την γαστρεκτομή, πραγματοποιείται μια εκτροπή/παράκαμψη συνδέοντας το στομάχι με το τερματικό τμήμα του λεπτού εντέρου, τον ειλεό. Η διαδικασία αυτή προσφέρει μια συνεπικουρική δυσαπορροφητική ιδιότητα στην προηγηθείσα γαστρεκτομή. Για παράδειγμα αν ένας ασθενής καταναλώσει ένα γεύμα 600 θερμίδων, τότε ο οργανισμός του, υπολογίζεται οτι θα απορροφήσει περίπου 350 θερμίδες. Οι υπόλοιπες 250 θα διέλθουν της παράκαμψης στο τερματικό τμήμα του λεπτού εντέρου, και δεν θα απορροφηθούν.

  Επομένως η επέμβαση έχει ένα διττό αποτέλεσμα:

  Ο ασθενής τρώει μεν λιγότερο, λόγω της μειωμένης χωρητικότητας του στομάχου και του επιταχυμένου αισθήματος κορεσμού, αλλά και από την ήδη μειωμένη ποσότητα τροφής πoυ λαμβάνει, ο οργανισμός του απορροφά ακόμα μικρότερο μέρος θερμίδων.

  Αποτελεσματική Απώλεια Βάρους

  To διττή αυτή επίδρασης της επέμβασης έχει συσχετιστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει υπολογιστεί ότι επιφέρει:

  • Απώλεια της τάξης του 65-90% του περίσσειου βάρους του σε διάστημα ενός έτους. Το εύρος της διαφοράς αυτής ενδεχομένως να σχετίζεται με τη εμπειρία του εκάστοτε χειρουργού

  Δευτερογενή οφέλη της επέμβασης

  • Ύφεση του Σακχαρώδη Διαβήτη σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, με ποσοστά που αγγίζουν το 100% καθώς και σημαντική ύφεση της υπερλιπιδαιμίας (η οποία μπορεί να αποδοθεί στην απευθείας διέλευση της άπεπτης τροφής μέσω της ειλεϊκης παράκαμψης).

  • Μείωση της υπέρτασης σε έως και το 86% των ασθενών

  • Βελτίωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ συγκριτικά με το αμιγές Sleeve. Η αυξημένη ενδογαστρική πίεση που συχνά επέρχεται του sleeve, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ΓΟΠ. Η προσθήκη της αναστόμωσης πιθανόν να μειώνει την ενδογαστρική πίεση συμβάλλοντας στην ύφεση των συμπτωμάτολογίας της παλινδρόμησης.

  • Ύφεση της υπνικής άπνοιας

  ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

  • Η μέθοδος αυτή συνιστά μια -συγκριτικά με το αμιγές Sleeve- ανώτερη και επαυξημένη μέθοδο, για ασθενείς που απαιτείται να χάσουν πολλά κιλά και έχουν BMI > 40.

  • Για όσους έχουν Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

  • Ο διττός μηχανισμός απώλειας βάρους ενδείκνυται για τις περιπτώσεις ασθενών που καταναλώνουν γλυκά ή αλκοόλ.

  • Είναι μια επιλογή για όσους εχόυν υποβληθεί στο παρελθόν σε άλλου τύπου βαριατρικό χειρουργείο και αναζητούν μια Revision επέμβαση ( επανεπέμβαση).

  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

  • Ένα βασικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι,αν για οποιδήποτε λόγο κριθεί απαραίτητο, η ειλεϊκή παράκαμψη, το δεύτερο μέρος της επέμβασης, μπορεί να αντιστραφεί, επαναφέροντας τον ασθενή στην πρότερη κατάσταση.

  • Επιπλέον η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε Sleeve, και αν κατά τη μακροπρόθεσμη μετεγχειρητική του παρακολούθηση διαπιστωθεί ότι δεν έχει πετύχει το 100% του στόχου του, τότε μπορεί να υποβληθεί στη δεύτερη φάση της επέμβασης,δηλαδή στη γαστρο-εντερική αναστόμωση.

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Το ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών ανέρχεται προσεγγιστικά στο 10% , ήτοι 1,5 μονάδα παραπάνω από το αμιγές Sleeve. H συντριπτική πλειοψηφία αφορά επιπλοκές ήσσονος σημασίας όπως:

  • Μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών.

  • Παλινδρόμηση Χολής: παρατηρείται σε λιγότερο από 6% των ασθενών. Ο χολικός εμετός αποτελεί την πιο συχνά παρατηρούμενη επιπλοκή.

  • Έλκος γαστρο-εντερικής αναστόμωσης : πιο σπάνια

  Επέμβαση SAPI

  (Single-Anastomosis Plication Ileal Bypass)

  Η στομαχο-ειλεϊκή παράκαμψη μιας αναστόμωσης με πτύχωση (SAPI) μοιράζεται το διττό μηχανισμο δράσης που περιγράψαμε στην επέμβαση SASI με τη διαφορά ότι στο αρχικό στάδιο της επέμβασης, ο ασθενής αντί να υποβληθεί σε κάθετη γαστρεκτομή (sleeve), υποβάλλεται σε πτύχωση.

  To συγκριτικό πλεονέκτημα της επέμβασης SAPI σε σχέση με το SASI είναι ότι δεν περιλαμβάνει συρραφή του στομάχου ή αναστομωτικές γραμμές, επομένως ο κίνδυνος διαρροής από μια γραμμή συρραφής είναι ανύπαρκτος. Ένα άλλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το χαμηλότερο κόστος, καθώς χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά ( στο SASI απαιτούνται επιπλέον 5-6 φυσίγγια «cartidges», επομένως αναποφευκτα το κόστος ανεβαίνει).

  Ο εκτιμώμενος χρόνος νοσηλείας στο SAPI έχει καταγραφεί ότι είναι 4 ημέρες συγκριτικά με το SASI που είναι 5 ημέρες.

  Το SAPI μάλιστα υπερτερεί και σε χειρουργικούς χρόνους αφού η μέση διάρκεια χειρουργείου έχει υπολογιστεί κατά μέσο όρο στα 66-88 λεπτα, ενώ στο SASI οι χρόνοι σχεδόν διπλασσιάζονται (120 λεπτά).

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

  Η διττή αυτή επίδρασης της επέμβασης έχει συνδεθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει υπολογιστεί ότι επιφέρει:

  • Απώλεια της τάξης του 75% του περίσσειου βάρους του σε διάστημα ενός έτους

  • Πλήρη ή αρκούντα ικανοποιητικό γλυκαιμικό έλεγχο σε όσους πάσχουν από ΣΔ II.

  ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΕΙΝΑΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ;

  H επέμβαση SAPI επιταχύνει το αίσθημα κορεσμού μέσω διττού μηχανισμου:

  • Η πτύχωση οδηγεί στην πρώιμη πλήρωση του στομάχου καθώς περιορίζει τον όγκο του.

  • Η νέα δίοδος των θρεπτικών συστατικών στον ειλεό συνδέεται με ταχύ αίσθημα κορεσμού. Το αίσθημα αυτό φαίνεται να διαμεσολαβείται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και να συνδέεται με την απελευθέρωση εντερικών ορμονών.

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Στα πιθανά μειονεκτήματα της επέμβασης αυτής περιλαμβάνεται η πιθανότητα ορισμένοι ασθενείς να εμφανίσουν:

  Μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών. Αυτή η επιπλοκή η οποία μπορεί να εμφανιστεί και στο SASI , πιθανόν να συνδέεται με πολλούς παράγοντες άπτονται της χειρουργικής τεχνικής και επάρκειας όπως:

  • Ενα στενό και σφιχτό sleeve ή πτύχωση, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμέτων γεγονός που με τη σειρά του επιφέρει υποσιτισμό.

  • Η ανακριβής μέτρηση του μήκους ολόκληρου του εντέρου ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπαρκούς μήκους κανάλι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση και υποσιτισμό.

  • Η πραγματοποίηση της γαστρο-ειλεϊκής αναστόμωσης κοντά στον πυλωρό, ενδεχομένως να διαταράξει τη λειτουργία του πυλωρικού σφιγκτήρα κατάλήγωντας στην εκτροπή της τροφής μέσω της αναστόμωσης.

  • Γαστρο-ειλεϊκή αναστόμωση άνω των 3 cm, επιτρέπει σε περισσότερη τροφή να περάσει από την ευρύτερη αναστόμωση.

  • Χολικός εμετός: έχει καταγραφεί σε λιγότερο από 6% των ασθενών

  • Παλινδρόμηση Χολής

  • Έλκος γαστρο-εντερικής αναστόμωσης: εχει καταγραφεί στο 0,5% των ασθενών

  Dots Bottom