X

  Κλειστε ραντεβου

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  ΚΥΣΤΗ
  ΚΟΚΚΥΓΟΣ

  Τι είναι η κύστη κόκκυγος (Τριχοφωλεϊκο Συρίγγιο)

  Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, είναι μία μικρή κύστη η οποία βρίσκεται στην περιοχή του κόκκυγος, στην «ουρά», πάνω από τους γλουτούς. Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις της περιοχής.

  Η εμφάνιση της οφείλεται κυρίως στην διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα ή ακόμα, μπορεί να οφείλεται σε υπολειμματική κύστη από την εμβρυική ζωή (κυρίως στις γυναίκες). Κατά κύριο λόγο όμως, συναντάται σε νεαρούς άνδρες έως 40 ετών με αυξημένη τριχοφυΐα στην περιοχή.

  Εκτός από το φύλο και την τριχοφυΐα, άλλη πιθανοί λόγοι μπορεί να επιβαρύνουν την δημιουργία της κύστης κόκκυγος είναι η παχυσαρκία, η ακινησία και γενικά περιπτώσεις που αυξάνουν την πίεση στην περιοχή του πρωκτού.

  Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή και ως “νόσος Jeep” κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες υπέφεραν από την συγκεκριμένη νόσο, καθώς οδηγούσαν τα στρατιωτικά Jeep τους σε ανώμαλους καταστραμμένους δρόμους, επιβαρύνοντας έτσι την περιοχή του πρωκτού, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε χειρουργικές θεραπείες κύστης κόκκυγος σε στρατιωτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ.

  ⦁ Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου εκτιμάται περίπου στις 26 διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

  ⦁ Oι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κύστη κόκκυγος λόγω της αυξημένης τριχοφυΐας. Η αναλογία ανδρών: γυναικών είναι 2,2 : 1.

  ⦁ Η νόσος είναι πιο συχνή σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 21 – 40 ετών και πιο σπάνια πριν την εφηβεία, ή σε ηλικίες άνω των 50.

  ⦁ Τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά σε Καυκάσιους και σπανιότερα σε Ασιάτες ή Αφρικανούς.

  ⦁ Το χρώμα των μαλλιών παίζει ρόλο. Οι μελαχρινοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κύστη κόκκυγα σε σχέση με τους ανοιχτόχρωμους.

  ⦁ Παχυσαρκία
  ⦁ Καθιστικό επάγγελμα
  ⦁ Οικογενειακό ιστορικό
  ⦁ Τοπικό τραύμα και Ερεθισμός στην περιοχή

  Η γνώση που έχει προκύψει από τη συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, ευνοεί ως πιο ευλογοφανείς, τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η νόσος είναι επίκτητη παρά συγγενής. Οι δύο επικρατούσες θεωρίες είναι:

  ⦁ H θεωρία του Bascon
  ⦁ Η θεωρία του Καρυδάκη

  Κλινική εκδήλωση νόσου: Με ποιές μορφές μπορεί να εκδηλωθεί το Τριχοφωλεϊκό Συρίγγιο και ποια τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση;

  To Τριχοφωλεϊκό Συρίγγιο μπορεί να εκδηλώθεί με 4 μορφές:

  Στην περίπτωση αυτή η νόσος εκδηλώνεται με:

  ⦁ Οξύ πόνο
  ⦁ Έντονο οίδημα στην περιοχή του κόκκυγα, που καθιστά εξαιρετικά δυσάρεστο το να παραμείνει ο ασθενής καθιστός
  ⦁ Ερυθρότητα και εκροή πύου
  ⦁ Πυρετό λογω φλεγμονής

  ⦁ Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή
  ⦁ Τρίχες μέσα στο συρίγγιο ανευρίσκονται στο 67% των περιπτώσεων
  ⦁ Τα συρίγγια μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά και με διακλαδώσεις ή χωρίς

  ⦁ Πρόκειται για μικρό ποσοστό ασθενών
  ⦁ Εμφανίζουν άτυπη, εκτεταμένη και υποτροπιάζουσα κλινική εικόνα, με συρίγγια που έχουν πολλές διακλαδώσεις και συναφή αποστήματα
  ⦁ Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα σοβαρής παραμέλησης ή αποτυχημένων χειρουργικών διαδικασιών
  ⦁ Συνδέεται με πολύ κακή ποιότητα ζωής.

  ⦁ H Κύστη κόκυγος μπορεί εύκολα να εντοπιστεί με κλινική εξέταση και υπέρηχο.
  ⦁ Δεν απαιτείται Μαγνητική Τομογραφία.
  ⦁ Δεν ενδείκνυται πρωκτοσκόπηση.

  Όταν υπάρχει μια κύστη μεταξύ της περιοχής του πρωκτού και του κόκκυγα θα πρέπει να εξετασθούν οι εξής διαγνώσεις:

  ⦁ Περιεδρικό Απόστημα
  ⦁ Διαπυητική Ιδρωτωαδενίτιδα
  Furuncle : Είναι μια δερματική βλάβη σε σχήμα θόλου στο που προκαλείται λόγω μόλυνσης στο θύλακα της τρίχας από σταφυλλόκοκο.
  Carbuncle: Σοβαρό απόστημα λόγω μόλυνσης από Σταφυλόκοκκο.
  Δερμοειδής κύστη
  Τεράτωμα
  Καρκίνωμα (εξαιρετικά σπάνιο)

  ⦁ Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η υποτροπή της νόσου, με την εμφάνιση αποστήματος ή συριγγίου.
  ⦁ Η μακροχρόνια παροχέτευση του τραύματος μπορεί να καταλήξει σε πλακώδες καρκίνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή λεμφοσάρκωμα.
  ⦁ Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ενδεχομένως αποτελεί προδιαθεσιακό παράγοντας για τον κακοήθη εκφυλισμό της κύστης κόκκυγα .

  Η ανάπτυξη καρκινώματος είναι μια σπάνια εξέλιξη της κύστης κόκκυγος.
  ⦁ Η μέση ηλικία έναρξης της νόσου είναι τα 46 έτη.
  ⦁ Οφείλεται στην παρουσία μακροχρόνιου τριχοφωλεϊκού συριγγίου, η θεραπεία του οποίου είτε καθυστέρησε σημαντικά, είτε ήταν ανεπαρκής.
  ⦁ Η διάγνωση του επιβαβαιώνεται με βιοψία
  ⦁ Ο συνηθέστερος τύπος κακρινώματος είναι το πλακώδες κακρίνωμα (88% των περιπτώσεων). Πιο σπάνια, μπορεί να συναντήσουμε αδενοκαρκίνωμα ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
  ⦁ Η θεραπεία είναι χειρουργική.

  Θεραπεία της κύστης Κόκκυγος

  Ο σημαντικότερος στόχος στη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η ελαχιστοποίηση των μετεχγειρητικών υποτροπών μακροπρόθεσμα.

  ΠΑΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

  Με τις παλαιότερες τεχνικές η παραδοσιακή λύση για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος ήταν η διάνοιξη της κύστης με εκτεταμένη εκτομή (κόψιμο ιστού) στην περιοχή του κόκκυγα, χρησιμοποιώντας νυστέρι.

  Οι ασθενείς αντιμετώπιζαν έντονο μετεγχειρητικό πόνο, μεγάλο διάστημα ανάρρωσης και επαναφοράς στη καθημερινότητα αλλά και πολλές φορές ανάγκη για μετεγχειρητικές αλλαγές. Δεν υπήρχε οριστική λύση και μετά την αφαίρεσή της, η κύστη κόκκυγος επανεμφανιζόταν κάνοντας έτσι μαρτύριο τη ζωή του ασθενούς.

  ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΥΣΗ

  Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.
  Σε μια οξεία μορφή, συνήθως γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση του πύου, ώστε να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

  Σε άπειρα χέρια, η υποτροπή είναι πολύ πιθανή και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα, σε πόνο, σε επιβάρυνυνση της ποιότητας ζωής και σε ακαλαίσθητες ουλές.

  Σύγχρονες μορφές θεραπείας αποφεύγουν το νυστέρι προσφέροντας μια θεραπεία αναίμακτη και χωρίς πόνο. Η μέθοδος Laser ALFA είναι μία ελάχιστα επεμβατική λύση, αναίμακτη, μικρής διάρκειας και με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

  Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητα του. Η ενέργεια του Laser που διοχετεύεται στην ευρύτερη περιοχή της «ουράς» σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή και προσφέρει οριστική λύση το πρόβλημα.

  Η οριστική και αποτελεσματική λύση που προσφέρουμε για την αντιμετώπιση της Κύστης Κόκκυγος είναι η μέθοδος Laser ΑLFA!

  Παρέχει πολλά πλεονεκτήματα όπως:
  • Είναι σύντομη καθώς διαρκεί μόλις 15 λεπτά
  Ελάχιστα επεμβατική τεχνική
  • Απαιτείται παραμονή στη κλινική για ένα βράδυ
  • Παρέχει άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν παρουσιάζει καμία υποτροπή
  Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Ο ασθενής απολαμβάνει άμεση ανακούφιση

  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  LASER

  Dots Bottom