X

    Κλειστε ραντεβου
    210 801 1555
    Βρειτε μας

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ΚΑΡΚΙΝΟΣ
    ΜΑΣΤΟΥ

    Τι είναι ο καρκίνος μαστού

    Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου που σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί να εντοπιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες. 

    Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί αρκετά, και συνεχίζει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει λόγω της έγκαιρης ανίχνευσης, καλύτερης κατανόησης της νόσου αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία.

    ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
    ΚΙΝΔΥΝΟΥ

    Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά για τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού. Παρά το γεγονός αυτό έχουν εντοπισθεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου στον καρκίνο του μαστού:

    Ηλικία (μέση ηλικία τα 60 έτη)

    Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού

    Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, μήτρας ή ωοθήκης σε συγγενείς 1ου βαθμού

    • Επιβαρυμένο γενετικό ιστορικό (μετάλλαξη ογκογονιδίων BRACA1, BRACA2)

    Πρώιμη εμμηναρχή (ηλικία κάτω των 12 ετών)

    Παρατεταμένη εμμηνόπαυση (ηλικία άνω των 55 ετών)

    Μη κύηση (άτεκνες γυναίκες)

    • Ολοκλήρωση πλήρους κύησης μετά το 35 έτος

    • Ατομικό ιστορικό ακτινοθεραπείας

    Χρήση αντισυλληπτικών ή ορμονικών σκευασμάτων υποκατάστασης όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου

    Αλκοόλ, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καθιστική ζωή

    Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος είναι αυτός που τις περισσότερες φορές θα οδηγήσει στη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά υπάρχουν συμπτώματα τα οποία μπορεί να σας υποδηλώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνον:

    • Ένας αισθητός όγκος στο μαστό ή στη μασχάλη
    • Πρήξιμο και διόγκωση του μαστού ή του ιστού
    • Αισθητή αλλαγή στο σχήμα, το περίγραμμα ή την υφή του στήθους
    • Διαφανές ή κόκκινο υγρό από τη θηλή
    • Ερυθρότητα στην περιοχή του μαστού ή της θηλής
    • Μία σκληρή περιοχή σαν μάρμαρο κάτω από το δέρμα

    Σε κάθε περίπτωση εάν εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
    ΚΑΡΚΙΝΟΥ

    ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ
    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ
    ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Για την σωστή διάγνωση πιθανών κακοηθειών του μαστού, ο γιατρός θα σας ζητήσει κάποιες από τις παρακάτω εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις:

    • Ψηφιακή μαστογραφία (45% λιγότερη ακτινοβολία από την αναλογική μαστογραφία)
    • Υπερηχογράφημα μαστών (συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας)
    • Ελαστογραφία μαστών
    • Μαγνητική τομογραφία μαστών
    • Βιοψία με μαμοτόμο και ιστολογική εξέταση
    • Βιοψία με λεπτή βελόνα ή κόπτουσα βελόνα με σύγχρονο υπερηχογράφημα και κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση του περιεχομένου
    • Γενετικό τεστ στις γυναίκες που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Για την ανίχνευση των μεταλλάξεων στα BRCA γονίδια, χρησιμοποιείται το DNA των λευκοκυττάρων. Τα γονίδια υπάρχουν σε κάθε κύτταρο του σώματος και μπορούν εύκολα να ανιχνευθούν μέσω ενός απλού δείγματος αίματος που λαμβάνεται από την φλέβα ενός χεριού.

    ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ_________

    Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπισθεί νωρίς ένα μόρφωμα είναι οι τακτικές μαστογραφίες. Το μέσο μέγεθος του μορφώματος που εντοπίζεται με τη μαστογραφία είναι συνήθως πολύ μικρότερο από αυτό που εντοπίζει μία γυναίκα με αυτοεξέταση. Επίσης η μαστογραφία ανιχνεύει τις συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις (ασβεστώσεις), που μπορεί να υποκρύπτουν αρχόμενο καρκίνο. Επειδή η  έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε αποτελεσματική θεραπεία έως και ίαση της νόσου, πρέπει όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο. Σχεδόν όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στον μαστό.

    Όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών θα πρέπει να ψηλαφούν τους μαστούς τους μία φορά το μήνα. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να αυτοεξετάζονται 7-8 ημέρες μετά το τέλος της έμμηνης ρύσης. Τα συνηθέστερα ευρήματα κατά την αυτοεξέταση για τα οποία θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον ιατρό σας είναι ξαφνική διόγκωση και ασυμμετρία των μαστών, ψηλάφηση σκληρού και συνήθως ανώδυνου ογκιδίου στον μαστό ή στην μασχάλη, εισολκή του δέρματος ή της θηλής, αλλαγές στην μορφολογία του δέρματος και έκκριση αιματηρού ή διαφανούς υγρού από την θηλή. Κάθε νέο ή ύποπτο εύρημα θα πρέπει να το αναφέρετε άμεσα στον ιατρό σας.

    ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ_________

    Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η επέμβαση στοχεύει στη αφαίρεση της κακοήθειας και στον καθαρισμό της περιοχής. Μετά την επέμβαση και εφόσον είναι αναγκαίο μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία με τη μορφή χημειοθεραπείας , ακτινοθεραπείας ή ορμονοθεραπείας.

    Dots Bottom