X

  Κλειστε ραντεβου

  Θεραπεία του Μεταβολικού Συνδρόμου με Γαστρεντερικό Botox.

  Στην αφετηρία της φετινής χρονιάς παίρνουμε δυναμικές αποφάσεις για την απώλεια βάρους!  

  Ξεκινάμε με γαστρο-εντερικό μποτοξ 

  Σύγχρονες μη επεμβατικές παρεμβάσεις, όπως είναι το Γαστρο-Εντερικό Botox, παρέχουν μία σύγχρονη ιατρική λύση για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.  

   Το Γαστρο-Εντερικό Botox αποτελεί μία μη επεμβατική λύση για υπέρβαρους ή νορμοβαρείς, που βρίσκονται σε μεταβολικό σύνδρομο (skinny fat). Είναι μία life style πρόταση για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος για κοινωνικούς (π.χ. γάμος),  η επαγγελματικούς λόγους (π.χ εργασία που απαιτείται άψογη εξωτερική εμφάνιση) αλλά και όσους χρειάζονται κάποια επιπλέον βοήθεια για να επανέλθουν στο διατροφικό τους μοτίβο μετά από κάποια ειδική συνθήκη (π.χ. τραυματισμός η εγκυμοσύνη).  

   Αφορά, αυτούς που θέλουν να χάσουν περίπου 15 κιλά βάρος και ανάλογα 10 κιλά ενδοσπλαχνικού λίπους (Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) <30 και ποσοστό λίπους <34%) ή παχύσαρκους που θέλουν να προετοιμαστούν για χειρουργείο. Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας βέβαια εμείς προτείνουμε εξ’ αρχής μία πιο δραστική παρέμβαση βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής, ανάλογα με το προφίλ και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου. 

   Η βουτουλινική τοξίνη τύπου Α, η ουσία του Botox, έχει πολλές εφαρμογές μέχρι σήμερα σε πολλούς τομείς της ιατρικής, Γαστρεντερολογία, Πλαστική, Δερματολογία, Νευρολογία κ.α.. Για πάνω από 20 χρόνια, οι Γαστρεντερολόγοι το χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις της Αχαλασίας, όπου υπάρχει σύνδρομο δύσκολης κατάποσης και οι χειρουργοί σε περιστατικά διαφυγής από επεμβάσεις πεπτικού.   

   Γίνεται σε περιβάλλον χειρουργείου από εξειδικευμένη βαριατρική ομάδα, με Βαριατρικό Χειρουργό, Βαριατρικό Αναισθησιολόγο και Γαστρεντερολόγο. Αρχικά, ο Γαστρεντερολόγος κάνει Γαστροσκόπηση. Ακολουθεί η έγχυση του Botox σε πολλά σημεία στο τοίχωμα του στομάχου, για να προκαλέσουμε μία ήπια αναστρέψιμη γαστροπάρεση. Έτσι, το στομάχι διατείνεται και δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού, «σαν κάποιος να σηκώθηκε μόλις από ένα πλούσιοτραπέζι». Παράλληλα, επηρεάζει και την έκκριση της γκρελίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα και δεν αισθάνεται ούτε πείνα. Εμείς κάνουμε και στον πυλωρό, για την γρήγορη διέλευση από το έντερο, οπότε δεν απορροφούνται οι λιπαρές τροφές. Σε κάθε περίπτωση, για να έχει επιτυχία σε 3-4 μήνες, το μόνο που πρέπει να αποφεύγει πλήρως κάποιος είναι τα γλυκά.  

   Πριν την παρέμβαση κάνουμε ένα πλήρη έλεγχο, που περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος, υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας και μέτρηση Ινσουλίνης νήστις. Γίνεται καλή χαρτογράφηση της βαρύτητας του Μεταβολικού Συνδρόμου πριν την παρέμβαση για να συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα στο τέλος της δράσης.    

   Δεν χρησιμοποιούμε μέθη αλλά ολική αναισθησία. Γιατί ο ασθενής υπό μέθη δεν είναι πλήρως ήρεμος και υπάρχει πιθανότητα να μην γίνει καλή στόχευση του Botox στα σωστά σημεία. Ένας εξειδικευμένος χειρουργός δίνει λεπτομέρεια ακόμα και στο χιλιοστό της επιφάνειας που θα εγχυθεί το υλικό. Επίσης, καθώς η βελόνα κινείται πολύ κοντά στο εξωτερικό τοίχωμα του στομάχου ενδέχεται με μία άστοχη κίνηση να τρυπηθεί. Και εδώ είναι πολύτιμη η εμπειρία του χειρουργού, καθώς καμία παρέμβαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Τέλος, υλοποιείται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισρόφησης. Ειδικά οι παχύσαρκοι ασθενείς χρειάζονται, λόγω του αναπνευστικού τους, βαριατρικό αναισθησιολόγο, γι’ αυτό και τους κρατάμε μία βραδιά στην κλινική υπό παρακολούθηση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η παρέμβαση του Γαστρο-εντερικού Botox πραγματοποιείται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.  

   Μετά την εφαρμογή του γαστρο-εντερικού μπότοξ, παρακολουθούμε όσους υποβλήθηκαν σε αυτό κάθε μήνα μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου. Η παρακολούθηση αποτελεί το 50% της επιτυχίας. Δεν χρειάζονται συμπληρωματικά φάρμακα μετά το Γαστρο-Εντερικό Botox. Απ’ τη στιγμή που έχει γίνει σωστά η εφαρμογή του υλικού και υπάρχει συστηματική παρακολούθηση όλα βαίνουν καλώς.

   Όταν βγει από το Μεταβολικό Σύνδρομο, είναι πλέον επιλογή του κάθε ατόμου να το διατηρήσει, ενθυμούμενοι ότι το «συκώτι δεν ανέχεται την αλκοόλη και τη ζάχαρη». Η εμπειρία μας δείχνει ότι η εκπαίδευση των ανθρώπων στο θέμα αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης και της μετά παρακολούθησης επιφέρει λαμπρά αποτελέσματα.   

  Σχετικα αρθρα

  Ατελέσφορη κινητικότητα οισοφάγου σε ασθενείς με ΓΟΠΝ δεν.

  Από το 1995 έχει παρατηρηθεί μια παγκόσμια αύξηση στις περιπτώσεις  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), με μια ταυτόχρονη μείωση του πλήθους των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.

  Ποια είναι τα Guidelines των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων

  Ποια είναι τα Guidelines των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία είναι 4 οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να γίνει.

  Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση για την θεραπεία της παχυσαρκίας

  IFSO DAY PLICATION Την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής Γαστρικής Πτύχωσης έχουν πραγματοποιηθεί από βαριατρικούς χειρουργούς παγκοσμίως για την μείωση του σωματικού.

  Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) εμφανίζεται στο 1% με 2% του γενικού πληθυσμού, και ο αριθμός των ατόμων.