X

  Κλειστε ραντεβου

  SASI – Η νέα βαριατρική επέμβαση με τις μεγάλες προσδοκίες!

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

  (By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders)

  Στομαχο-ειλεική παράκαμψη μιας αναστόμωσης με γαστρεκτομή Sleeve (SASI). Μια ελπιδοφόρα επέμβαση για παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς αλλά και για ασθενείς ύστερα απο άλλη βαριατρική επέμβαση (sleeve, πτυχωση) όταν έχει σταματήσει η απώλεια βάρους λόγω κατανάλωσης γλυκών και ποτού.

  Τι είναι η στομαχο-ειλεική παράκαμψη μονής αναστόμωσης με γαστρεκτομή Sleeve (SASI);

  To SASI (single anastomosis sleeve ileal bypass) είναι ένας νέος τύπος βαριατρικής και μεταβολικής επέμβασης που αποτελεί τροποποίηση- εξέλιξη του mini γαστρικού bypass ή αλλιώς Omega loop γαστρικού bypass.

  Η επέμβαση αυτή είναι κάτι ενδιάμεσο στη γαστρεκτομή sleeve και στο γαστρικό bypass.

  Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός απομακρύνει το 80% του στομάχου, που αποτελεί και το ξεχειλωμένο μέρος του,  ενώ το τμήμα του στομάχου που απομένει έχει χωρητικότητα 150 – 300ml. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, του μείζονος τόξου,  μετατρέποντας  έτσι το στομάχι σε έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι» (Sleeve). Έτσι μειώνεται η ποσότητα του φαγητού που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενείς, καθώς επίσης μειώνεται η παραγωγή της ορμόνης γκρελίνης.  Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της πείνας, και παράγεται κατά κύριο λόγο στο θόλο του στομάχου, τμήμα που αφαιρείτε με την επέμβαση sleeve. Κατόπιν ο χειρουργός ενώνει το κατώτερο μέρος του στομάχου (άντρο) με το κατώτερο μέρος του λεπτού εντέρου (ειλεός).

  Το αποτέλεσμα της επέμβαση αυτής είναι περίπου το μισό από το φαγητό που καταναλώνει ο ασθενής να παρακάμπτει το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου, κάτι το οποίο μειώνει την απορρόφηση θερμίδων, σακχάρων και λίπους από το φαγητό. Επιπλέον η παράκαμψη αυτή οδηγεί σε γρηγορότερο κορεσμό, καθώς το φαγητό διέρχεται από το κατώτερο μέρος του λεπτό έντερο και ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών οι οποίες σηματοδοτούν στον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει.

  Το μήκος του εντέρου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η παράκαμψη μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το βάρος το οποίο πρέπει να χάσει ο ασθενής. Επιπλέον, πολυ σημαντικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι ο ασθενής μπορεί να απορροφά κανονικά βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που καταναλώνει καθώς το υπόλοιπο μισό της τροφής περνάει από την φυσιολογική οδό τους στομάχου προς το έντερο.

  Πλεονεκτήματα της επέμβασης SASI

  Μελέτες έχουν δείξει ότι το SASI παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους συγκριτικά ή ακόμη και καλύτερα από το παραδοσιακό γαστρικό Bypass (roux en Y gastric bypass).

  Κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

  • Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του sleeve και του bypass
  • Έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
  • Μειώνει τον κίνδυνο παλινδρόμησης
  • Μειώνει το ρίσκο μακροχρόνιας δυσαπορρόφησης βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων
  • Μετατρέπετε εύκολα σε απλή επέμβαση sleeve
  • Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασθενείς που έχουν κάνει παλιά sleeve αλλά δεν είχαν την επιθυμητή απώλεια βάρους
  • 2πλό block κατά της πείνας (γκρελίνη και intestinalbrake hormones)
  Η επέμβαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως άλμα στη βαριατρική χειρουργική και μια λύση για την δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.

  Τα αποτελέσματα της επέμβασης αν και δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς είναι πολύ ενθαρρυντικά.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία συμπεριέλαβε 551 παχύσαρκους ασθενείς οι οποίοι υποβοήθησαν σε βαριατρική επέμβαση SASI, αποτελεί μια ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση για την απώλεια πλεονάζοντος σωματικού βάρους, με εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην βελτίωση και εξάλειψη συννοσηροτήτων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

  Παρόμοια αποτελέσματα παρουσίασε και έρευνα που εξέτασε δείγμα 83 ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση SASI. Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στις συννοσηρότητες των ασθενών πριν και μετά την επέμβαση (12 μήνες). Από τους ασθενείς που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα μετεγχειρητικήςπαρακολούθησης των 12 μηνών προέκυψαν τα παρακάτω δεδομένα.

  Συννοσηρότητες Αρχική μέτρηση (άτομα) Τελική μέτρηση 12 μήνες (άτομα)
  Διαβήτης 25 1
  Προδιαβήτης 8 0
  Υπέρταση 23 2
  Δυσλιπιδαιμία 37 3
  Αποφρακτική άπνοια 31 9

  *πίνακας 1[2]

  Η επέμβαση εμφανίζει ένα πολύ ασφαλές προφίλ, καθώς μόλις το 10% των ασθενών εμφάνισαν μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπου στην πλειοψηφία τους ήταν μικροεπιπλοκές.

  Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη αποτελεί μια αρκετά νέα επέμβαση, η οποία ακόμη βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο.

  Βιβλιογραφία

  1. Mahdy T, Emile SH, Madyan A, Schou C, Alwahidi A, Ribeiro R, Sewefy A, Büsing M, Al-Haifi M, Salih E, Shikora S. Evaluation of the Efficacy of Single Anastomosis Sleeve Ileal (SASI) Bypass for Patients with Morbid Obesity: a Multicenter Study. Obes Surg. 2020 Mar;30(3):837-845. doi: 10.1007/s11695-019-04296-3. PMID: 31734889.
  2. Romero RJ, Colorado-Subizar R, De Uriarte-Lorente M, Barradas-Lagunes M, Bravo-De Ávila P, Romero-Espejo JJ. Single Anastomosis Sleeve Ileal Bypass (SASI Bypass): Short-Term Outcomes and Concerns. Obes Surg. 2021 May;31(5):2339-2343. doi: 10.1007/s11695-020-05145-4. Epub 2021 Jan 6. PMID: 33405181.

  Σχετικα αρθρα

  Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση για την θεραπεία της παχυσαρκίας:.

  Δημοσιεύτηκε στο Obesity Surgery, IFSO, 10 Νοεμβρίου 2020 Η παχυσαρκία προκαλεί μία μεγάλη παγκόσμια ανησυχία για την δημόσια υγεία, καθώς φαίνεται ότι.

  Τυχαίος εντοπισμός στρωματικών όγκων γαστρεντερικού συστήματος (GIST) κατά.

  By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders Τι είναι οι στρωματικοί όγκοι Οι στρωματικοί όγκοι (GIST) είναι μεσεγχυματογενείς όγκοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 0,2% όλων.

  Ημικρανίες και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Οι πονοκέφαλοι ορίζονται ως δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι, που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός..

  Case 2

  Ιατρικό Case - Πτυχωτική Nissen Άνδρας ασθενής 45 ετών 1,86 εκ. ύψος 130 κιλά βάρος προσήλθε με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Εκτός.