X

  Κλειστε ραντεβου

  Πτώση βιταμινών & τριχόπτωση μετά από βαριατρικές επεμβάσεις

  Μύθοι & αλήθειες

  Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως και εγείρει σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες. Οι μεταβολικές και βαριατρικές επεμβάσεις αποτελούν αποτελεσματική λύση για την μείωση του σωματικού βάρους παχύσαρκων ασθενών.

  Μερικές έρευνες έχουν σημειώσει απώλεια μαλλιών ακόμα και σε περισσότερους από τους μισούς  βαριατρικους ασθενείς μετά από βαριατρικές επεμβάσεις, ενώ άλλες αναφέρουν ότι τα επίπεδα σιδήρου και ψευδαργύρου πιθανώς σχετίζονται με την τριχόπτωση. Αν και η απώλεια μαλλιών δεν οδηγεί συνήθως σε σοβαρή νοσηρότητα, μπορεί να δημιουργήσει άγχος και στρες και να επηρεάσει την ψυχική υγεία του ασθενούς.

  Η συχνότητα της τριχόπτωσης μετά από βαριατρικές επεμβάσεις ποικίλλει. Μια μελέτη αναφέρει ότι το 15,4% των ασθενών παρουσίασαν απώλεια μαλλιών εντός 3 μηνών μετά την επέμβαση, ενώ προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι τα περιστατικά ήταν 55% και 40% μετά από λαπαροσκοπική γαστρεκτομή Sleeve και λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη αντίστοιχα, σε διάστημα 6 μηνών.

  Κάποιες έρευνες εντόπισαν ότι η τριχόπτωση μειώνεται με την πάροδο του χρόνο. Σύμφωνα με μια από αυτές, η τριχόπτωση παρατηρείται εντονότερη τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση και μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

  Η αιτία για την τριχόπτωση σύμφωνα με μερικούς ερευνητές αποδίδεται σε χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης Β12. Επιπλέον σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περίπου το 57% των ασθενών εμφανίζουν απώλεια μαλλιών μετά από μεταβολικές και βαριατρικές επεμβάσεις. Με τις γυναίκες νεαρότερη ηλικίας να εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα. Επιπλέον τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος (σύμπλεγμα βιταμινών B, με κύρια την Β12), τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και φεριτίνης φαίνεται πως συσχετίζονται επίσης με την απώλεια μαλλιών.

  Τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο, μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής.

  Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D. Η έλλειψη αυτή φαίνεται ότι επιδεινώνεται μετά από βαριατρικές επεμβάσεις. Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η αιτία της δυσαπορρόφησης αυτής. Σύμφωνα με τις Αμερικανικές εταιρείες Ενδοκρινολογίας, Παχυσαρκίας και βαριατρικής μετά από βαριατρικές επεμβάσεις οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως 3000 IU βιταμίνης D3 ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη βιταμίνης D, η οποία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, ανάπτυξη οστεομαλακίας (διαταραχή που οδηγεί σε λέπτυνση των οστών) και οστεοπόρωσης στους ενήλικες και αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων.

  Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα της Γκιουρδας Χειρουργική εφαρμόζει αυστηρό πρωτόκολλο λήψης 3 δόσεων Β12 (1 δόση / μήνα) αμέσως μετα το εξιτήριο και παρακολουθεί στενά τα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης D.

  Βιβλιογραφία

  1. Zhang W, Fan M, Wang C, Mahawar K, Parmar C, Chen W, Yang W; Global Bariatric Research Collaborative. Hair Loss After Metabolic and Bariatric Surgery: a Systematic Review and Meta-analysis. Obes Surg. 2021 Jun;31(6):2649-2659. doi: 10.1007/s11695-021-05311-2. Epub 2021 Mar 5. PMID: 33675022; PMCID: PMC8113177.
  2. Lespessailles E, Toumi H. Vitamin D alteration associated with obesity and bariatric surgery. Exp Biol Med (Maywood). 2017;242(10):1086-1094. doi:10.1177/1535370216688567

   

  Σχετικα αρθρα

  Τριχωτή Γλώσσα και αυξημένη Σιελόρροια: Ποιά η συσχέτιση.

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (GERD) είναι μια ενοχλητική πεπτική διαταραχή που εμφανίζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών επηρεάζοντας την ποιότητα.

  Συμβουλές διατροφής για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

  Συμβουλές διατροφής για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Μένουμε σπίτι – Απασχολούμαστε δημιουργικά – Τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το.

  Γαστρικό Botox και Διατροφή

  παχυσαρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα προβλήματα υγεία παγκοσμίως, το οποίο έχει πάρει ρυθμούς πανδημίας. Η τεράστια.

  Κανναβινοειδή και παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος. Είναι μία εναλλακτική.

  Τι είναι τα κανναβινοειδή; Τα κανναβινοειδή αποτελούν ενεργά συστατικά των φυτών κάνναβης. Είναι λιποδιαλυτά μόρια (παρόμοια με τη βιταμίνη Α ή τη.