X

  Κλειστε ραντεβου

  Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen και Γαστρική Πτύχωση για την θεραπεία Παχύσαρκων ασθενών με Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

  Η παχυσαρκία αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα που προκαλεί παλινδρόμηση οξέων. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στα οισοφαγικά κύτταρα (Barrett). Δεν είναι μόνο το πρόσθετο λίπος που αυξάνει τον κίνδυνο. Είναι κυρίως το κοιλιακό λίπος που ευθύνεται. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το επιπλέον κοιλιακό λίπος αυξάνει την πίεση στο στομάχι, αναγκάζοντας τα οξέα να φτάνουν μέχρι τον οισοφάγο.

  Οι ορμόνες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν περισσότερα κυκλοφορόντα οιστρογόνα, γεγονός που έχει συνδεθεί με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και χρησιμοποιούν ορμονικές θεραπείες έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο παλινδρόμησης.

  Η λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen είναι η κορωνίδα των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων. Η επέμβαση παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ όπως είναι οι αναγωγές υγρών και φαγητών, οι καούρες και το ρέψιμο, καθώς επίσης και των εξωγαστρικών συμπτωμάτων όπως είναι το βράγχος φωνής, το βρογχικό άσθμα, η κολπική μαρμαρυγή κλπ.

  Η (Λαπαροσκοπική Επιμήκης) Γαστρική Πτύχωση είναι μία αρκετά πρόσφατη επέμβαση παχυσαρκίας με εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2004 στο εξωτερικό από τον Δρ M.Talebpour (PhD, Advanced Laparoscopic Fellowship) και το 2007 ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με την ίδια αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα βαριατρικά κέντρα και με εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς. Είναι μια περιοριστική επέμβαση, μειώνει δηλαδή σημαντικά την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται αναδίπλωση (πτύχωση) του μείζονος τόξου του στομάχου μέσα σ’ αυτό, επιτυγχάνοντας την μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, άρα μείωση και της ποσότητας της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

  Μια πρωτοποριακή επέμβαση που έχει προταθεί από πολλούς ερευνητές αλλά και χειρουργούς για την θεραπεία Παχύσαρκων ασθενών οι οποίοι έχουν συμπτώματα ΓΟΠ είναι η Γαστρική Πτύχωση & ταυτόχρονη Θολοπλαστική κατά Nissen.

  Nissen & Gastric Plication

  Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί

  Σε παχύσαρκους ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ≥30), οι οποίοι εμφάνιζαν και συμπτώματα ΓΟΠ, πραγματοποιήθηκε αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μετεγχειρητικά για απώλεια βάρους, για βελτίωση της ΓΟΠ και για μετεγχειρητικές επιπλοκές. Όλες οι επεμβάσεις έγιναν λαπαροσκοπικά.

  Συμπέρασμα από τις έρευνες

  Η λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen όταν συνδυάζεται με γαστρική πτύχωση για την θεραπεία παχύσαρκων ασθενών που υποφέρουν από ΓΟΠ είναι μια ασφαλής επέμβαση, εφικτή και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην μείωση του σωματικού βάρους των ασθενών όσο και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της ΓΟΠ. Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και μετεγχειρητικά δεν είναι ανησυχητικές.

  Η δική μας εμπειρία

  Η Γκιούρδας Χειρουργική εφαρμόζει την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση σε πολλούς παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από ΓΟΠ εδώ και αρκετά χρόνια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά. Χωρίς ανησυχητικές επιπλοκές και με εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους και στην θεραπεία της ΓΟΠ.

  Επειδή όμως όπως και με την απλή πτύχωση η απώλεια βάρους δεν είναι τόσο γρήγορη η ομάδα μας έχει εξελίξει πάνω σε αυτή την μέθοδο. Κάνοντας την λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen σε συνδυασμό με Γαστρική Πτύχωση 3ων στρωμάτων. Η Πτύχωση 3ων στρωμάτων που κάνει η ομάδα μας έχει το πλεονέκτημα ότι το στομάχι δεν αναδιπλώνεται μια φορά, αλλά τρείς και έτσι καταφέρνουμε να το μικρύνουμε ακόμη περισσότερο (φτάνει να έχει ίδιο μέγεθος με ένα στομάχι μετά από γαστρεκτομή sleeve. Sleeve like Plication).

  Από την εμπειρία μας, μετά την επέμβαση με σωστή διατροφή και άσκηση ο ασθενής καταφέρνει να χάσει έως και 80% του πλεονάζοντος βάρους του τους πρώτους 6 μήνες, και μείων 10-20 κιλά από τον πρώτο κιόλας μήνα (η απώλεια εξαρτάται από το αρχικό βάρος του ασθενούς). Επιπλέον ο ασθενής βλέπει βελτίωση ή ακόμη και εξάλειψη των συνοδών νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία καθώς και την άπνοια.

  Όσον αφορά τα συμπτώματα της ΓΟΠ οι ασθενείς μας είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι μετά την Θολοπλαστική κατά Nissen. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μετά την επέμβαση απαλλάσσονται τελείως ή έχουν θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης.

  Συμπέρασμα

  Με γνώμονα την μέχρι τώρα εμπειρία μας μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για μια αναμφισβήτητα εφικτή επέμβαση, με εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς. Η επέμβαση φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει παχύσαρκους ασθενείς με ΓΟΠ. Χωρίς ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπλοκές.

  Όπως όμως αναφέρεται και στη βιβλιογραφία θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε μεγάλα δείγματα ασθενών για να ελεγχθεί η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της επέμβασης.

  Βιβλιογραφία

  1. Lee, W., Han, M., Ser, K. et al.Laparoscopic Nissen Fundoplication with Gastric Plication as a Potential Treatment of Morbidly Obese Patients with GERD, First Experience and Results. OBES SURG 24, 1447–1452 (2014). https://doi.org/10.1007/s11695-014-1223-0
  2. Talha, A., Ibrahim, M. Laparoscopic Nissen Fundoplication Plus Mid-gastric Plication for Treatment of Obese Patients with Gastroesophageal Reflux Disease. OBES SURG28, 437–443 (2018). https://doi.org/10.1007/s11695-017-2862-8`

  Σχετικα αρθρα

  Συνέντευξη στην εκπομπή “Όλο Υγεία” με θέμα την.

    Ο Βασίλειος Γκιούρδας, Χειρουργός Πεπτικού και Ενδοκρινών Αδένων μιλά εφ’ όλης της ύλης σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη Παχυσαρκία και.

  Απώλεια βάρους κατά 15% ωφελεί στη θεραπεία του.

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Πηγή άρθρου: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας  Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της “European Association for the Study.

  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Βρογχικό Άσθμα

  Ιατρικό case Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Βρογχικό Άσθμα Άνδρας ασθενής 37 ετών προσήλθε στο ιατρείο μας στην Σαντορίνη με συμπτώματα βαριάς Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης..

  Εκκολπωματική Νόσος

  Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκοι οι οποίοι εμφανίζονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Εντοπίζονται κυρίως στο σιγμοειδές( τμήμα του παχέος εντέρου εικόνα.