Ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του πλεονάζοντος βάρους και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού δίνει στα άτομα περισσότερους λόγους για την καλύτερη διαχείριση του βάρους τους και τη μείωση των κινδύνων ανάπτυξης αυτής της πάρα πολύ συχνής και απειλητικής για τη ζωή ασθένειας.
Τι είναι το HER-2
Το HER-2 είναι ένα ογκογονίδιο που βρίσκεται θετικό στο 20% περίπου των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Η ύπαρξή του σε έναν όγκο, αποτελεί αυξητικό παράγοντα πολλαπλασιασμού των κυττάρων του, καθώς και παράγοντα αυξημένης μεταστατικής ικανότητας. Λέγεται και C-Erb2.
Καρκίνος του μαστού και παχυσαρκία
Ως γνωστόν η παχυσαρκία αποτελεί την δίδυμη αδερφή του καρκίνου (Ααρον Τσεχάνοβερ). Σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία σχετίζεται με χειρότερη έκβαση του καρκίνου του μαστού με θετικό γονίδιο HER-2. Επίσης οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν αυξημένο ρίσκο να παρουσιάσουν δυσμενή ιστολογικά χαρακτηριστικά, ή ακόμη και να αναγκαστούν να διακόψουν τη θεραπεία τους.
Πολλοί μηχανισμοί φαίνεται ότι συμβάλουν στην αρνητική αυτή έκβαση. Καθοριστικό ρόλο όμως διαδραματίζουν:
- Διαταραχές στα επίπεδα της ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία)
- Αυξημένα επίπεδα λεπτίνης
- Μειωμένα επίπεδα αντιπονεκτίνης
- Χρόνια φλεγμονή (η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια φλεγμονή)
Σύμφωνα με προκλινικά δεδομένα, η αλληλεπίδραση της λεπτίνης και της IGF-1 (insulin-like growth factor-1) μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση του γονιδίου HER-2 , μειώνοντας έτσι την ευαισθησία του στην στοχευόμενη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπής.
Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες μακρόχρονης επιβίωσης χωρίς ασθένεια (DDFS) όπως και συνολικής επιβίωσης (OS) στον πληθυσμό των ασθενών με καρκίνο του μαστού με θετικό γονίδιο HER-2. Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού μία αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5% συσχετίζεται με αύξηση κατά 12% του ρίσκου θνησιμότητας.
Οι παχύσαρκοι ασθενείς χρήζουν συστηματικότερης ιατρικής παρακολούθησης, καθώς επίσης η διατροφική παρακολούθηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ασθένειας.
Συζήτηση
Καθώς ο κορονοϊός άλλαξε την καθημερινότητά όλων μας, ομοίως επηρεάστηκαν και οι γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού.
Ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκαταστολή).
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν ευκολότερα να νοσήσουν με λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως είναι και ο ιός Covid-19 . Ασθενείς που βρίσκονται σε ενεργή ογκολογική θεραπεία, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από την ασθένεια εάν μολυνθούν.
Επιπλέον οι παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό και επίσης διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές του αναπνευστικού τους συστήματος.
Εν κατακλείδι παχύσαρκοι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο του μαστού διατρέχουν εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο για να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό Covid-19.
Βιβλιογραφία
Martel S, Lambertini M, Agbor-Tarh D, Ponde NF, Gombos A, Paterson V, Hilbers F, Korde L, Manukyants A, Dueck A, Maurer C, Piccart M, Moreno-Aspitia A, Desmedt C, Di Cosimo S, de Azambuja E. Body Mass Index and Weight Change in Patients With HER2-Positive Early Breast Cancer: Exploratory Analysis of the ALTTO BIG 2-06 Trial. J Natl Compr Canc Netw. 2021 Jan 5:1-9. doi: 10.6004/jnccn.2020.7606. Epub ahead of print. PMID: 33401235.