X

  Κλειστε ραντεβου

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κληρονομικότητα

  Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος. Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός μυώδης δακτύλιος, ο οποίος ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και ενεργεί ως μία μονόδρομη βαλβίδα που επιτρέπει στην τροφή να περνά μέσα στο στομάχι. Φυσιολογικά, ο σφιγκτήρας κλείνει αμέσως μετά την κατάποση, για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομαχιού, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων.

  Η Παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο σφιγκτήρας δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να “κάψουν” το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, προκαλώντας “καούρες” και -σε βάθος χρόνου – σοβαρές βλάβες.

  Η διάγνωση της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι κυρίως κλινική. Το εύρος των κλινικών συμπτωμάτων της είναι πολύ μεγάλο και χωρίζονται σε γαστρικά και εξωγαστρικά.

  Επιπλέον κάτι που δεν θα πρέπει να παραλείπουμε από την εξίσωση είναι ο κίνδυνος εμφάνισης οισοφάγου Barrett. Η μεταπλασία Barrett αποτελεί επιπλοκή της χρόνιας γαστροοισοφαγικης παλινδρόμησης.  Αυτή η βλάβη του οισοφάγου συνδέεται με την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, ένας τύπος καρκινώματος ο οποίος είναι ο ταχύτερα αυξανόμενος τα τελευταία 20 χρόνια.

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κληρονομικότητα

  Τα στατιστικά δεδομένα που συλλέγονται από ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαφραγματοκήλη, οισοφάγο  Barrett, αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και διαβρωτική οισοφαγίτιδα δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες οι οποίοι  ευθύνονται για την εμφάνιση των παραπάνω εκτός από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

  Σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν σε Αμερική και Σουηδία οι οποίες εξέτασαν την πιθανότητα κληρονομικότητας της ΓΟΠ σε δίδυμα αδέρφια, εντοπίστηκε ότι 31% μονοζυγωτικών διδύμων είχαν και οι δύο παλινδρόμηση και σε ποσοστό 19% οι διζυγωτικοί δίδυμοι. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν άτομα τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα ΓΟΠ  τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. [1]

  Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα σε πληθυσμό με ΓΟΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμήθηκε ότι η κληρονομικότητα ανέρχεται σε ποσοστό 43% της διακύμανσης του δείγματος. [2]

  Συζήτηση

  Όπως διαπιστώνεται και από τις έρευνες υπάρχει συσχέτιση μεταξύ Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και κληρονομικών παραγόντων. Παρ ’όλα αυτά, οι έρευνες θα πρέπει να συνεχισθούν και σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, καθώς ο εντοπισμός των γονιδίων, τα οποία ευθύνονται για την κληρονομικότητα της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, έχει αποδειχθεί δύσκολος. Σύμφωνα πάντως με τις έρευνες, φαίνεται πως χρωμοσωμικές διαταραχές ίσως ευθύνονται για την κληρονομικότητα της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

  Βιβλιογραφία

  1. DOI: 10.1007/978-3-642-11202-7_71
  2. Mohammed I, Cherkas L, Riley S, et al. Genetic influences in gastro-oesophageal reflux disease: a twin study. Gut. 2003;52(8):1085–9.

  Σχετικα αρθρα

  Σίγουρα θα θέλατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο:.

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ By #IFSO – (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders)  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση; Η.

  Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς με.

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση του πεπτικού όπου περιεχόμενο του στομάχου (υγρά ή φαγητό) ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί δυσφορία στον ασθενή,.

  Κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής εταιρείας Γαστρεντερικής και Ενδοσκοπικής.

  ΗΜΕΡΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ΓΟΠ αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση, με πληθώρα θεραπευτικών επιλογών τόσο φαρμακευτικές όσο και χειρουργικές. (more…)

  Η σύγχρονη επανάσταση στην απώλεια λίγων κιλών

  Η παγκόσμια έξαρση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει δείξει ότι οι υπάρχουσες στρατηγικές αδυνατίσματος οι οποίες είναι βασισμένες σε δίαιτες, άσκηση.