X

  Κλειστε ραντεβου

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: H παχυσαρκία σημαντικός παράγοντας κινδύνου

  Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αποτελεί ένα από τα κυριότερα νοσήματα του ανώτερου γαστρεντερολογικού συστήματος. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της είναι οι καούρες και οι αναγωγές υγρών και τροφών, οι οποίες συμβαίνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Η ΓΟΠΝ σχεδόν πάντα οφείλεται στην ύπαρξη διαφραγματοκήλης. Η διαφραγματοκήλη είναι μια κήλη, όπου προβάλει το στομάχι εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος.

  Παράγοντες κινδύνου της ΓΟΠΝ        

  Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση της ΓΟΠΝ. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Διατροφικοί παράγοντες (πολλά λιπαρά και τηγανιτά, ο καφές, η σοκολάτα κλπ.)
  • Η χρόνια αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, άρση βάρους)
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Το στρες
  • Η κύηση

  Παχυσαρκία: βασική αιτία της ΓΟΠΝ

  Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ΓΟΠΝ. Σε συνδυασμό  με κακές διατροφικές συνήθεις όπως η κατανάλωση λιπαρών και τηγανιτών τροφών, αλκοόλ, αναψυκτικών και σοκολάτας, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της.

  Σύμφωνα με έρευνες, μία αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά ένα επίπεδο, αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠΝ. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με ΓΟΠΝ, όπου έγινε 24ωρη μέτρηση του ph του οισοφάγου τους, έδειξε ότι όσοι είχαν ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 (παχύσαρκοι) είχαν περισσότερα και μεγαλύτερης έντασης επεισόδια παλινδρόμησης την εβδομάδα σε σύγκριση με άτομα με ΔΜΣ μικρότερο από 25 (φυσιολογικό βάρος & λιποβαρής). Επιπρόσθετα, βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ οισοφαγίτιδας και ΔΜΣ ≥ 25 kg/m2.

  Θολοπλαστική κατά Nissen: θεραπεία της ΓΟΠΝ και παράλληλη απώλεια βάρους

  Η Θολοπλαστική κατά Nissen είναι μια αντιπαλινδρομική επέμβαση. Έχει πλέον εξελιχθεί στο goldstandard των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων με εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς. Κατά την επέμβαση αυτή ο χειρουργός συστρέφει τον θόλο του στομάχου κατά 360ο γύρω από τη βαλβίδα του οισοφάγου. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η βαλβίδα του οισοφάγου και αποκαθίσταται η βλάβη. Μετά την επέμβαση μεγάλο μέρος των ασθενών εκτός από την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ επωφελούνται και από την απώλεια βάρους, όπως έχει επιβεβαιωθεί από σχετική έρευνα.

  Σύμφωνα με αυτή, τρείς μήνες μετά την επέμβαση εντοπίζεται μια στατιστικά σημαντική μείωση του σωματικού βάρους του ασθενούς. Με μεγαλύτερη μείωση βάρους να εντοπίζεται στις γυναίκες. Η μείωση αυτή εξαρτάται φυσικά και από το αρχικό βάρος του ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς χάνουν περισσότερο βάρος. Η μείωση βάρους, σύμφωνα με την έρευνα και με στατιστικά δεδομένα της ομάδας μας, κυμαίνεται από 5-15 κιλά, ανάλογα με το αρχικό βάρος.  Η απώλεια αυτών των κιλών είναι σημαντική καθώς μπορεί να βελτιώσει ή και να εξαλείψει αρκετές συννοσηρότητες που οφείλονται στην παχυσαρκία.

  Οι ασθενείς προτρέπονται να αποφεύγουν – άμεσα μετά την επέμβαση – τους υδατάνθρακες και τα γλυκά, ώστε και με τη βοήθεια της υπολειπόμενης χωρητικότητας του στομάχου,  να χάσουν το πλεονάζον βάρος τους.

  Συμπέρασμα

  Σύμφωνα με την έρευνα και την εμπειρία της ομάδας μας, η μείωση του βάρους μετά από την Θολοπλαστική κατά Nissen φαίνεται ότι διατηρείται και μετά το πέρας 12 μηνών μετεγχειρητικά, εφόσον ο ασθενής αλλάξει τον τρόπο ζωής και διατροφής του. Επιπλέον η ποιότητα ζωής των ασθενών μετεγχειρητικά φαίνεται να βελτιώνεται εξαιρετικά.

  Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών σύμφωνα με την έρευνα δεν οφείλεται μόνο στη μείωση του σωματικού βάρους του ασθενούς αλλά και στην θεραπεία της ΓΟΠΝ.

  Βιβλιογραφία

  Neumayer C, Ciovica R, Gadenstätter M, et al. Significant weight loss after laparoscopic Nissen fundoplication. SurgEndosc. 2005;19(1):15-20. doi:10.1007/s00464-004-9006-7

  Σχετικα αρθρα

  Case 7

  Ψωριασική αρθρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Νοσογόνα παχύσαρκη ασθενής 37 ετών, 98 κιλά (ΔΜΣ 40,2 Νοσογόνος παχυσαρκία) με σακχαρώδη διαβήτη προσήλθε στο ιατρείο.

  Βαριατρικές επεμβάσεις και εγκυμοσύνη

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ By #IFSO – (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η παχυσαρκία είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλει στην.

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ατροφική γαστρίτιδα και πολύποδες στομάχου

  Ιατρικό case Η Παρασκευή Κ. από τη Μυτιλήνη, παρουσίαζε συμπτώματα παλινδρόμησης όπως ερυγές, βράγχος φωνής και ταχυκαρδία. Κατά την Γαστροσκόπηση της στις.

  Σύγκριση Επεμβάσεων Βαριατρικής Χειρουργικής SASI & Roux-en-Y Γαστρικού.

  (Single Anastomosis Sleeve Ileal Bypass) (By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Με την αύξηση του.