X

  Κλειστε ραντεβου

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ατροφική γαστρίτιδα και πολύποδες στομάχου

  Ιατρικό case

  Η Παρασκευή Κ. από τη Μυτιλήνη, παρουσίαζε συμπτώματα παλινδρόμησης όπως ερυγές, βράγχος φωνής και ταχυκαρδία. Κατά την Γαστροσκόπηση της στις 21/8/20 τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την κλινική εικόνα της παλινδρόμησης και έδειξαν ανεπάρκεια γαστροοισοφαγικής βαλβίδας βαθμού ΙΙ και παράλληλα πολλαπλούς κυστικούς πολύποδες σώματος. Σημειώνεται ότι η ασθενής ελάμβανε PPI’s για περίπου 9 μήνες. Στη συνέχεια, υπεβλήθη στις 11/3/21 σε λαπαροσκοπική επέμβαση αποκατάστασης Διαφ/λης και θολοπλαστική κατά Nissen. Κατά τη μετεγχειρητική της Γαστροσκόπηση, 6 μήνες μετά την επέμβαση, παρουσιάζει καλή σύγκλιση ΓΟΣ ως μετά από Θολοπλαστική και οισοφαγίτιδα μόλις  1ου βαθμού. Ωστόσο, η ασθενής παρουσίαζε ακόμα πολλαπλούς κυστικούς – υπερπλαστικούς πολύποδες στο θόλο και το άνω τμήμα του στομάχου.  Αποτέλεσμα της βαριάς ατροφικής γαστρίτιδας.

  Πολύποδες του στομάχου ή Γαστρικοί πολύποδες

  Οι πολύποδες του στομάχου – που ονομάζονται επίσης γαστρικοί πολύποδες – είναι μάζες κυττάρων που σχηματίζονται στην εσωτερικό χιτώνα του  στομάχου. Αυτοί οι πολύποδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται συχνά όταν ο γιατρός σας εξετάζει για κάποιο άλλο λόγο.

  Οι περισσότεροι πολύποδες στομάχου δεν γίνονται καρκινικοί. Ωστόσο, ορισμένα είδη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στο μέλλον. Ανάλογα με τον τύπο του πολύποδα στομάχου που έχετε, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του πολύποδα ή την παρακολούθηση του.

  Από το 1992 μέχρι σήμερα, υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι η χρήση φαρμακευτικής αγωγής για την καταστολή της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (PPI’s) συσχετίζεται  με την εμφάνιση γαστρικών πολυπόδων στον θόλο του στομάχου.

  Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες σε ασθενείς  με μακροχρόνια χρήση PPI’s για την καταστολή των συμπτωμάτων της ΓΟΠ αποκαλύπτεται ότι το 7,3% των ασθενών εμφάνισαν πολύποδες στομάχου. Επιπλέον, το μέσο διάστημα εμφάνισης πολύποδων από τη χρήση PPI’s εντοπίστηκε στους 32,5 μήνες.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αρκετούς από τους ασθενείς του δείγματος οι πολύποδες εξαφανίστηκαν, μετά τη διακοπή της χρήσης PPI’ s, μέσα σε διάστημα 3ων μηνών, ενώ επανεμφανίστηκαν 4 μήνες μετά αφού ο ασθενής ξεκίνησε ξανά τη χρήση PPI’s. Οι πολύποδες ήταν πιο συχνά παρόντες στο εγγύς / μεσογαστρικό σώμα.

  Η έρευνα καταλήγει στο ότι  η μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να συσχετιστεί με την παρουσία μικρών πολυπόδων του θόλου του στομάχου και υπερπλαστικών πολυπόδων.

  Ατροφική γαστρίτιδα

  Η ατροφική γαστρίτιδα εμφανίζεται όταν η επένδυση του στομάχου έχει υποστεί φλεγμονή για αρκετά χρόνια. Η φλεγμονή είναι πιο συχνά το αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης που προκαλείται από το Helicobacter pylori. Τα βακτήρια αυτά διαταράσσουν το βλεννογόνο που προστατεύει το στόμαχο από τους όξινους πεπτικούς χυμούς που βοηθούν στην πέψη. Αυτή η λοίμωξη σταδιακά καταστρέφει τα κύτταρα του στομάχου αν δεν αντιμετωπιστεί.

  Σύμφωνα με μια μέτα- ανάλυση που συμπεριέλαβε 13 έρευνες με συνολικά 1465 ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με PPI’s για την θεραπεία των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης , το 14,5% εμφάνισαν ατροφική γαστρίτιδα.

  Η έρευνα καταλήγει ότι η μακροχρόνια χρήση PPI’s σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά ατροφικής γαστρίτιδας. Θα πρέπει όμως να πραγματοποιηθούν έρευνες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ καταστολής των γαστρικών οξέων και της προκαρκινικής αυτής κατάστασης.

  Συζήτηση

  Όπως φαίνεται από τα δεδομένα των ερευνών η μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής PPI’s  για την καταστολή των συμπτωμάτων της ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς σοβαρές επιπλοκές όπως είναι πολύποδες του στομάχου και η ατροφική γαστρίτιδα.

  Η αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις όπως η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την μακροχρόνια θεραπεία της ΓΟΠ. Η εμπειρία της ομάδας μας σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών που υποβλήθηκαν σε Θολοπλαστική  κατά Nissen εστιάζει στις σοβαρές βλάβες της χρόνιας παλινδρόμησης, όπως η ατροφική γαστρίτιδα που οδηγεί σε πολύποδες του θόλου του στομάχου. Μία τόσο σημαντική βλάβη που φαίνεται πως δεν υποστρέφεται άμεσα, ακόμα και μετά την επέμβαση.

  Περισσότερες Πληροφορίες : Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση 

  Αναφορές

  1. Choudhry U, Boyce HW Jr, Coppola D. Proton pump inhibitor-associated gastric polyps: a retrospective analysis of their frequency, and endoscopic, histologic, and ultrastructural characteristics. Am J Clin Pathol. 1998 Nov;110(5):615-21. doi: 10.1093/ajcp/110.5.615. PMID: 9802346.
  2. Li Z, Wu C, Li L, et al. Effect of long-term proton pump inhibitor administration on gastric mucosal atrophy: A meta-analysis. Saudi J Gastroenterol. 2017;23(4):222-228. doi:10.4103/sjg.SJG_573_16

  Σχετικα αρθρα

  Ιατρικό Case 4

  Ιατρικό Case – Ελκωτικό Barrett & Σύγκλιση σκελών διαφράγματος Γυναίκα ασθενής 54 ετών, από την Κρήτη, προσήλθε με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ),.

  Ποια είναι τα Guidelines των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων

  Ποια είναι τα Guidelines των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία είναι 4 οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να γίνει.

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: H παχυσαρκία σημαντικός παράγοντας κινδύνου

  Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αποτελεί ένα από τα κυριότερα νοσήματα του ανώτερου γαστρεντερολογικού συστήματος. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της είναι οι καούρες.

  Μετατροπή (revision) Sleeve σε επεμβάσεις τύπου By-pass

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ By #IFSO – (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η βαριατρική επέμβαση Sleeve αποτελεί το.