X

  Κλειστε ραντεβου

  Γαστρικό Botox και Διατροφή

  παχυσαρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα προβλήματα υγεία παγκοσμίως, το οποίο έχει πάρει ρυθμούς πανδημίας. Η τεράστια αύξηση των παχύσαρκων αλλά και υπέρβαρων σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι υπάρχουσες στρατηγικές καταπολέμησης της παχυσαρκίας βασισμένες σε δίαιτες, γυμναστικές ή ακόμη και φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι αποτελεσματικές. Η μόνη αποτελεσματική λύση κατά της παχυσαρκίας φαίνεται ότι είναι οι βαριατρικές επεμβάσεις (Sleeve gastrectomy, γαστρικός δακτύλιος, γαστρική πτύχωση, By pass κλπ).

  Το Γαστρικό Μπότοξ (Βουτουλινικής τοξίνης τύπου Α) είναι μια αρκετά πρόσφατη πολλά υποσχόμενη βαριατρική τεχνική, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία διεθνώς  για την διαχείριση των περιττών κιλών. Είναι μια μη επεμβατική τεχνική, χωρίς πόνο, χωρίς καμία επιπλοκή , οικονομική, και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα (την ίδια κιόλας ημέρα).

  Έχουν δημοσιευθεί πολλές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνικής ως πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία. Ωστόσο ελάχιστες από αυτές μελετούν την αποτελεσματικότητα του γαστρικού Μπότοξ σε παχύσαρκους ασθενείς σε συνδυασμό με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (18 Απριλίου 2020) ή οποία εξέτασε την μείωση βάρους ασθενών μετά από γαστρικό Μπότοξ σε συνδυασμό όμως με πλάνο διατροφής βάση θερμίδων έδειξε μία ικανοποιητική απώλεια βάρους. Το διάστημα που μελετήθηκε η απώλεια ήταν οι έξι μήνες, δηλαδή ίδιο με την διάρκεια δράσης του γαστρικού Μπότοξ.

  Στοιχεία έρευνας

  Για την έρευνα επιλέχθηκε δείγμα 87 ασθενών με παχυσαρκία τύπου 2, δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος 35-39,9. Έγινε διαχωρισμός των ασθενών σε 3 ομάδες. Η ομάδα 1 έκανε έγχυση γαστρικού Μπότοξ αλλά δεν ακολούθησε κάποια διατροφή. Η ομάδα 2 έκανε έγχυση γαστρικού Μπότοξ σε συνδυασμό με διατροφή. Η ομάδα 3 δεν έκανε γαστρικό Μπότοξ, αλλά ακολούθησε μία αυστηρή διατροφή.

  Η διατροφή

  Η διατροφή την οποία ακολούθησαν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν θερμιδική και υψηλή σε πρωτεΐνη (35%).  Ο κάθε ασθενής εκτός από την εξατομικευμένη διατροφή, επικοινωνούσε με τον διατροφολόγο του προγράμματος κάθε 2 εβδομάδες για να μελετηθεί η πορεία του.

  Αποτελέσματα έρευνας

  Η έρευνα έδειξε ότι το γαστρικό Μπότοξ σε συνδυασμό με μια πρωτεϊνική θερμιδική διατροφή έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία τύπου 2. Ο συνδυασμός γαστρικού Μπότοξ και διατροφής είχε την μεγαλύτερη και γρηγορότερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις άλλες 2 ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα. Μπορείτε να δείτε τον μέσο όρο της απώλειας βάρους και των τριών ομάδων στον παρακάτω πίνακα.  Επιπλέον έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βελτίωση ή ακόμη και να εξαλείψει αρκετές συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

  Ομάδα 1 (Μπότοξ)

  n*=22

  Ομάδα 2 (Μπότοξ + Διατροφή) n=44 Ομάδα 3 (Διατροφή) n=23
  Μ.Ο. αρχικού ΔΜΣ 32,42 37,6 33,4
  Μ.Ο. Απώλειας βάρους kg/μήνα** 0,71 4,5 1,93
  Μ.Ο. τελικού ΔΜΣ 30,72 (-1,7) 30,9  (-6,7) 28,2 (-5,2)

  *n= πληθυσμός

  **Η απώλεια βάρους αφορά σε κιλά ανά μήνα

  Συζήτηση

  Η τεχνική αυτή ενδείκνυται για παχύσαρκους ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν βαριατρικές επεμβάσεις. Επιπλέον το γαστρικό Μπότοξ παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως μια νέα πρωτοποριακή μη επεμβατική βαριατρική τεχνική για την διαχείριση και θεραπεία  της παχυσαρκίας. Θα πρέπει όμως να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω στο γαστρικό Μπότοξ σε μεγάλους πληθυσμούς ασθενών αλλά και να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα της τεχνικής μακροχρόνια.

  Βιβλιογραφία

  Ferhatoglu, M.F., Kartal, A., Filiz, A.I. et al. The Positive Effects of a Calorie-Restricting High-Protein Diet Combined with Intragastric Botulinum Toxin Type A Application Among Morbidly Obese Patients: A Prospective, Observational Analysis of Eighty-Seven Grade 2 Obese Patients. OBES SURG 30, 3472–3479 (2020). https://doi.org/10.1007/s11695-020-04597-y

  Σχετικα αρθρα

  Παχυσαρκία: αιτίες και θεραπεία

  Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που χρειάζεται συστηματική ιατρική θεραπεία και πρόληψη. Ορίζεται, γενικά, ως η υπερβολική.

  Απώλεια βάρους κατά 15% ωφελεί στη θεραπεία του.

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Πηγή άρθρου: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας  Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της “European Association for the Study.

  Τριχωτή Γλώσσα και αυξημένη Σιελόρροια: Ποιά η συσχέτιση.

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (GERD) είναι μια ενοχλητική πεπτική διαταραχή που εμφανίζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών επηρεάζοντας την ποιότητα.

  Βραχύς οισοφάγος και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Βραχύς οισοφάγος Η ενδογενής βράχυνση του οισοφάγου αποτελεί συνήθως αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής που συνοδεύει τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) [1].  Η ΓΟΠ εμφανίζεται.