X

  Κλειστε ραντεβου

  Έλλειψη σεληνίου μετά από βαριατρικές επεμβάσεις

  Τι είναι το σελήνιο;

  Το σελήνιο Se είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα ιχνοστοιχεία του οργανισμού με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι απαραίτητο για τη δράση του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που προλαμβάνει τη δράση των ελευθέρων ριζών στις κυτταρικές μεμβράνες.

  Ιδιότητες – Oφέλη Σεληνίου

  • Συμβάλλει στη φυσιολογική σπερματογένεση
  • Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Συμβάλλει στη φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία
  • Συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
  • Συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος

  Σε ποιές τροφές υπάρχει;

  Το σελήνιο περιέχεται περισσότερο σε δημητριακά ολικής άλεσης και σε ζωικά προϊόντα, παρά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι τα εξής: τα στρείδια, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά, οι σαρδέλες, οι ηλιόσποροι, το στήθος κοτόπουλου, τα μανιτάρια Shiitake, ο τόνος, το μαγειρεμένο καφέ ρύζι και το λευκό ψωμί.

  Έλλειψη: τι προκαλεί;

  Η έλλειψη του σεληνίου έχει συνδεθεί με προβλήματα στη λειτουργία του θυροειδή, με πτώση του ανοσοποιητικού και με ευερεθιστότητα. Χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν σχετιστεί με διάφορες καταστάσεις υγείας όπως τριχόπτωση, υπογονιμότητα, προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, καρδιακά προβλήματα (νόσος Keshan), αρθροπάθειες, γήρανση κ.α.

  Βαριατρικές επεμβάσεις και έλλειψη σεληνίου

  Πρόσφατα συστάθηκε μια συστηματική έρευνα η οποία προσπάθησε να εξετάσει τον επιπολασμό της έλλειψης σεληνίου μετά από βαριατρικές εξετάσεις.

  Για την έρευνα εξετάσθηκε δείγμα 1174 ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βαριατρικές επεμβάσεις. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 41,14 ± 7,69 έτη. Το μέσο διάστημα μέσα στο οποίο εμφανίστηκε η έλλειψη σεληνίου μετά από την βαριατρική επέμβαση ήταν οι 40,36 ± 43,29 μήνες. Ο μέσος Δείκτης Μάζας σώματος πριν από την επέμβαση και κατά την εμφάνιση έλλειψης σεληνίου ήταν 43.68 ± 4.91 kg/m2 και 28.41 ± 9.09 kg/m2, αντίστοιχα.

  Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο επιπολασμός της έλλειψης σεληνίου ήταν 16% και 2% στα 1 και 2 χρόνια μετά την επέμβαση.

  Τα κυριότερα συμπτώματα της έλλειψης που εμφάνισε το δείγμα που εξετάσθηκε ήταν η αδυναμία, μυοπάθεια, μυοκαρδιοπάθεια, απώλεια μυϊκής μάζας, ρυθεματώδες εξάνθημα απολέπισης, λήθαργος, δύσπνοια και αμφοτερόπλευρο οίδημα με κοιλώματα κάτω άκρων.

  Για την θεραπεία της έλλειψης το 40% των ερευνών ανέφερε ότι χορηγήθηκε συμπλήρωμα διατροφής σεληνίου 100μg μια φορά την ημέρα.

  Συζήτηση 

  Εξετάζοντας προσεκτικά τα αποτελέσματα των ερευνών μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κατά την μετεγχειρητική περίοδο είναι υψίστης σημασίας η παρακολούθηση του ασθενούς από μια έμπειρη ιατρική ομάδα, η οποία εκτός από την πορεία της απώλειας του σωματικού βάρους παρακολουθεί την γενικότερη κατάσταση της υγείας, εξετάζοντας προσεκτικά τις βιοχημικές εξετάσεις και την κλινική εικόνα του.

  Αναφορές

  Shahmiri, S.S., Eghbali, F., Ismaeil, A. et al. Selenium Deficiency After Bariatric Surgery, Incidence and Symptoms: a Systematic Review and Meta-Analysis. OBES SURG 32, 1719–1725 (2022). https://doi.org/10.1007/s11695-022-05932-1

  https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/287842#possible_health_risks

  Σχετικα αρθρα

  Τυχαίος εντοπισμός στρωματικών όγκων γαστρεντερικού συστήματος (GIST) κατά.

  By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders Τι είναι οι στρωματικοί όγκοι Οι στρωματικοί όγκοι (GIST) είναι μεσεγχυματογενείς όγκοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 0,2% όλων.

  Εφηβική παχυσαρκία

  IFSO DAY Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση η οποία συνδυάζει βιολογικούς, αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς και γενετικούς παράγοντες και αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η πιο κοινή αιτία.

  ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΑΝΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

  Επίτευξη του στόχου μετά από βαριατρικές επανεπεμβάσεις Πολυκεντρική μελέτη Πολωνικής Αναθεώρησης Παχυσαρκίας (PROSS) Michał Łabul, Michał Wysocki, Katarzyna Bartosiak, Michał Orłowski, Bartosz.

  Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (ΑΙΝ) και ο ιός.

  Ο ιός HPV (Human papilloma virus, Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες των ανθρώπων. Μέχρι.