X

  Κλειστε ραντεβου

  Δυσκολία στην κατάποση; Μη το αφήνετε χωρίς διάγνωση.

  Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους ιστούς του οισοφάγου.

  Ο οισοφάγος είναι ένας μυώδης σωλήνας που μετακινεί τα τρόφιμα και τα υγρά από το λαιμό στο στομάχι. Το τοίχωμα του οισοφάγου αποτελείται από πολλά στρώματα ιστού, συμπεριλαμβανομένης της βλεννογόνου μεμβράνης, των μυών και του συνδετικού ιστού. Ο καρκίνος του οισοφάγου ξεκινά από την εσωτερική επένδυση του οισοφάγου και εξαπλώνεται προς τα έξω μέσω των άλλων στοιβάδων καθώς μεγαλώνει.

  Οι δύο πιο κοινές μορφές καρκίνου του οισοφάγου παίρνουν την ονομασία τους από τον τύπο των κυττάρων που γίνονται κακοήθη (καρκινικά):

  Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Καρκίνος που σχηματίζεται στα λεπτά, επίπεδα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του οισοφάγου. Αυτή η μορφή καρκίνου εντοπίζεται συχνότερα στο άνω και μεσαίο τμήμα του οισοφάγου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος του οισοφάγου. Ονομάζεται επίσης και επιδερμοειδές καρκίνωμα.

  Αδενοκαρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά από αδενικά κύτταρα. Τα αδενικά κύτταρα στην επένδυση του οισοφάγου παράγουν και απελευθερώνουν υγρά όπως βλέννα. Τα αδενοκαρκινώματα σχηματίζονται συνήθως στο κάτω μέρος του οισοφάγου, κοντά στο στομάχι.

  Το κάπνισμα, η έντονη χρήση αλκοόλ και ο οισοφάγος Barrett μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Επιπλέον στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι χρόνιες καούρες και αναγωγές και η αχαλασία οισοφάγου.  Οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Η μη ύπαρξη παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει ότι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

  Σημάδια και συμπτώματα καρκίνου του οισοφάγου.

  Τα σημαντικότερα σημάδια του καρκίνου του οισοφάγου σχετίζονται με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάποση και την πέψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του οισοφάγου δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Κύρια συμπτώματα είναι:

  • Επώδυνη ή δύσκολη κατάποση.
  • Απώλεια βάρους.
  • Πόνος πίσω από το στέρνο.
  • Βραχνάδα και βήχας.
  • Δυσπεψία και καούρα.
  • Ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα.

  Δυσκολία στην κατάποση

  Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι η δυσκολία στην κατάποση. Εντοπίζεται σαν αίσθημα ότι το φαγητό κολλάει στον οισοφάγο, με κάποιους ασθενείς να πνίγονται κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Το σύμπτωμα αυτό φαίνεται να χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνο. Επιπλέον αυξάνεται ο πόνος κατά την κατάποση καθώς η διάμετρος του οισοφάγου μειώνεται από την ανάπτυξη του καρκίνου.

  Πρόληψη για τον καρκίνο του οισοφάγου

  Δεν μπορούν όλες οι μορφές καρκίνου του οισοφάγου να προληφθούν, παρόλα αυτά μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής του κάνοντας τα παρακάτω:

  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα και το ποτό. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες από μόνος του πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν συνδυαστούν.
  • Προσέξτε τη διατροφή, το βάρος σας και εντατικοποιήστε την φυσική σας δραστηριότητα. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου.
  • Αναζητήστε θεραπεία για την Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τον οισοφάγο Barrett. Η θεραπεία ατόμων με ΓΟΠ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οισοφάγου Barrett και κατ’ επέκταση του καρκίνου του οισοφάγου. Επεμβάσεις όπως η Θολοπλαστική κατά Nissen μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την χρόνια ΓΟΠ.

  Αναφορές:

  https://www.cancer.gov/types/esophageal/patient/esophageal-treatment-pdq#:~:text=Esophageal%20cancer%20is%20a%20disease,and%20painful%20or%20difficult%20swallowing.

  Σχετικα αρθρα

  Το μεταβολικό σύνδρομο ως πρόδρομος καρδιαγγειακής νόσου

  Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο Η κακή διατροφή – κυρίως με γλυκά και υδατάνθρακες - έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους στο.

  Το μεταβολικό σύνδρομο και η νεφρική νόσος

  (By #IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει.

  Βαριατρικές επεμβάσεις σε ασθενείς με παλινδρόμηση

  Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2017) το 43,4% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και άνω είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ: 25 – 29,9), και.

  Η άσκηση κρατάει του παχύσαρκους ηλικιωμένους εν κινήσει

  Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity,  η άσκηση βοηθάει τους ηλικιωμένους παχύσαρκους να παραμένουν εν κινήσει και να ασκούν.