X

  Κλειστε ραντεβου

  CASE Ca Πρωκτού

  Ιατρικό CASE

  Μια σπάνια περίπτωση μη κερατινοποιημένου πλακώδους καρκινώματος της περιοχής του ορθού.

  Εισαγωγή

  Το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου του πρωκτού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του πρωκτού, όμως τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Κύριοι παράγοντες κινδύνου αυτής της μορφής του καρκίνου είναι:

  • Σεξουαλικές πρακτικές (πρωκτικό σεξ)
  • Ιός HPV
  • Δυσπλασία ή καρκίνος του τράχηλου της μήτρας
  • Υψηλού βαθμού δυσπλασία του πρωκτού
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια ανοσοκαταστολή

  Σύμφωνα με τα στατιστικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού σε ασθενείς με  HPV είναι 42 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

   Περιγραφή του Case

  Μια ασθενής 64 ετών προσήλθε στο ιατρείο με σκοπό να γίνει εκτομή ραγάδας πρωκτού. Τα συμπτώματα που εμφάνιζε η ασθενής είναι αιμορραγία, αίσθημα πόνου πριν την κένωση και κνησμό. Επιπλέον η προεγχειρητική κολονοσκόπηση ήταν αρνητική για κακοήθεια εντέρου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης (εκτομή ραγάδας πρωκτού) εντοπίσθηκε δερματικός καρκίνος του πρωκτού, ο οποίος είχε επεκταθεί στο βλεννογόνο του εντέρου. Από την ιστολογική εξέταση προκύπτει: Τμήμα περιοχής δερματικού πρωκτού επικαλυπτόμενο από πολύστοιβο πλακώδες επιθήλιο κατά βάθος του οποίου και εντός κοκκίωδους ιστού παρατηρείται περιοχή κατάληψη από επιθηλιακού τύπου νεοπλασματικό ιστό με επιμέρους χαρακτήρες αώρου πλακώδους καρκινώματος και συμπαγές – δοκιδώδες πρότυπο ανάπτυξης, χωρίς στοιχεία παραγωγής σφαιρών κερατίνης. Το εύρημα αυτό αντιστοιχεί σε μη κερατινοποιημένο πλακώδες καρκίνωμα της περιοχής του πρωκτού – πρωκτικού δακτυλίου.

  Αντιμετώπιση

  Το πρωτόκολλο για την θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι:

  1. Διαπρωκτική αφαίρεση της βλάβης (εκτομή ραγάδας)
  2. Χημειοθεραπεία
  3. Τοπική ακτινοβολία

  Συζήτηση

  Όπως φαίνεται στην παραπάνω περίπτωση ασθενούς, ακόμα και μια αρνητική κολονοσκόπηση μπορεί να κρύβει κινδύνους. Ιδίως όταν υπάρχουν παράλληλες ενδείξεις όπως αιμορραγία ή πόνος στο ορθό ή αίσθηση ξένου σώματος ή ακόμη ο ασθενής έχει χρόνια ραγάδα ή πρωκτικό συρίγγιο ή παραπονιέται για αιμορροΐδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει εκτός από κολονοσκόπηση ο γιατρός να εξετάσει το ορθό με τρεις τρόπους: με δακτυλική εξέταση, με πρωκτοσπόπηση και με άκαμπτη Σιγμοειδοσκόπηση.

  Επιπλέον  η χρόνια ραγάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ca του πρωκτού έως ότου γίνει εκτομή της και βγουν τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης.

  Σχετικα αρθρα

  Νυχτερινή παλινδρόμηση: παράγοντας κινδύνου για ρινίτιδες

  Νυχτερινή παλινδρόμηση: παράγοντας κινδύνου για ρινίτιδες Τι είναι η Ρινίτιδα Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία προκαλείται από αλλεργίες.

  Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς με.

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση του πεπτικού όπου περιεχόμενο του στομάχου (υγρά ή φαγητό) ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί δυσφορία στον ασθενή,.

  Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση για την θεραπεία της παχυσαρκίας

  IFSO DAY PLICATION Την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής Γαστρικής Πτύχωσης έχουν πραγματοποιηθεί από βαριατρικούς χειρουργούς παγκοσμίως για την μείωση του σωματικού.

  Εκκολπωματική Νόσος

  Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκοι οι οποίοι εμφανίζονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Εντοπίζονται κυρίως στο σιγμοειδές( τμήμα του παχέος εντέρου εικόνα.