X

  Κλειστε ραντεβου

  CASE Ca Πρωκτού

  Ιατρικό CASE

  Μια σπάνια περίπτωση μη κερατινοποιημένου πλακώδους καρκινώματος της περιοχής του ορθού.

  Εισαγωγή

  Το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου του πρωκτού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του πρωκτού, όμως τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Κύριοι παράγοντες κινδύνου αυτής της μορφής του καρκίνου είναι:

  • Σεξουαλικές πρακτικές (πρωκτικό σεξ)
  • Ιός HPV
  • Δυσπλασία ή καρκίνος του τράχηλου της μήτρας
  • Υψηλού βαθμού δυσπλασία του πρωκτού
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια ανοσοκαταστολή

  Σύμφωνα με τα στατιστικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού σε ασθενείς με  HPV είναι 42 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

   Περιγραφή του Case

  Μια ασθενής 64 ετών προσήλθε στο ιατρείο με σκοπό να γίνει εκτομή ραγάδας πρωκτού. Τα συμπτώματα που εμφάνιζε η ασθενής είναι αιμορραγία, αίσθημα πόνου πριν την κένωση και κνησμό. Επιπλέον η προεγχειρητική κολονοσκόπηση ήταν αρνητική για κακοήθεια εντέρου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης (εκτομή ραγάδας πρωκτού) εντοπίσθηκε δερματικός καρκίνος του πρωκτού, ο οποίος είχε επεκταθεί στο βλεννογόνο του εντέρου. Από την ιστολογική εξέταση προκύπτει: Τμήμα περιοχής δερματικού πρωκτού επικαλυπτόμενο από πολύστοιβο πλακώδες επιθήλιο κατά βάθος του οποίου και εντός κοκκίωδους ιστού παρατηρείται περιοχή κατάληψη από επιθηλιακού τύπου νεοπλασματικό ιστό με επιμέρους χαρακτήρες αώρου πλακώδους καρκινώματος και συμπαγές – δοκιδώδες πρότυπο ανάπτυξης, χωρίς στοιχεία παραγωγής σφαιρών κερατίνης. Το εύρημα αυτό αντιστοιχεί σε μη κερατινοποιημένο πλακώδες καρκίνωμα της περιοχής του πρωκτού – πρωκτικού δακτυλίου.

  Αντιμετώπιση

  Το πρωτόκολλο για την θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι:

  1. Διαπρωκτική αφαίρεση της βλάβης (εκτομή ραγάδας)
  2. Χημειοθεραπεία
  3. Τοπική ακτινοβολία

  Συζήτηση

  Όπως φαίνεται στην παραπάνω περίπτωση ασθενούς, ακόμα και μια αρνητική κολονοσκόπηση μπορεί να κρύβει κινδύνους. Ιδίως όταν υπάρχουν παράλληλες ενδείξεις όπως αιμορραγία ή πόνος στο ορθό ή αίσθηση ξένου σώματος ή ακόμη ο ασθενής έχει χρόνια ραγάδα ή πρωκτικό συρίγγιο ή παραπονιέται για αιμορροΐδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει εκτός από κολονοσκόπηση ο γιατρός να εξετάσει το ορθό με τρεις τρόπους: με δακτυλική εξέταση, με πρωκτοσπόπηση και με άκαμπτη Σιγμοειδοσκόπηση.

  Επιπλέον  η χρόνια ραγάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ca του πρωκτού έως ότου γίνει εκτομή της και βγουν τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης.

  Σχετικα αρθρα

  Το μεταβολικό σύνδρομο και η νεφρική νόσος

  (By #IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει.

  Τα φάρμακα της Παλινδρόμησης προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας

  Σύγχρονες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Γαστρεντερολογικό Συνέδριο, αποκαλύπτουν ότι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), που παρέχονται για τη μείωση της.

  Γαστρική Πτύχωση και μεταβολισμός

  Η Γαστρική Πτύχωση είναι μια βαριατρική επέμβαση περιοριστικού χαρακτήρα η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους με άλλες.

  Το μεταβολικό σύνδρομο ως πρόδρομος καρδιαγγειακής νόσου

  Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο Η κακή διατροφή – κυρίως με γλυκά και υδατάνθρακες - έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους στο.