X

  Κλειστε ραντεβου

  Ασθενείς με οισοφάγο Barrett: Αυξημένος κίνδυνος για να νοσήσουν από τον SARS-CoV-2;

  Ο SARSCoV-2 έχει εισβάλει βίαια στην καθημερινότητά μας. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, οι γνώσεις μας για τον ιό δεν είναι επαρκείς. Όσο συνεχίζεται το ερευνητικό έργο, τόσο εντοπίζονται νέες πτυχές του ιού, αλλά και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

  Σύμφωνα με την κλινική εικόνα των ασθενών που νοσούν από τον ιό, πολλοί εξ αυτών  εμφανίζουν γαστρεντερολογικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ο ιός έχει επίσης εντοπισθεί στα κόπρανα ασθενών.

  Είναι γνωστό ότι μέσω της τροφής είναι απίθανο να περάσουν τα ιικά σωματίδια στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει διότι το οξύ του στομάχου τα εξουδετερώνει. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση ασθενών με εντερική μεταπλασία στον οισοφάγο (οισοφάγο Barrett); Πρόσφατη έρευνα προσπάθησε να εξετάσει αυτή την περίπτωση.

  Τι είναι ο οισοφάγος Barrett

  Με απλά λόγια οισοφάγος Barrett είναι η Οισοφαγίτιδα IV, που ορίζεται με τον ακόλουθο τρόπο «3εκ κυλινδρικού επιθηλίου από το στομάχι έχει μετατοπιστεί από το στομάχι και βρίσκεται στο πλακώδες επιθήλιο του οισοφάγου». Το οποίο σημαίνει ότι το τοίχωμα του κατώτερου οισοφάγου (πλακώδες επιθήλιο) που «διαβρέχεται» από το γαστρικό οξύ του παλινδρομούντος στομάχου αντικαθίσταται από τοίχωμα που μοιάζει με αυτό του στομάχου (κυλινδρικό επιθήλιο).

  Έρευνα

  Μελετώντας τους ιστούς 30 ασθενών με οισοφάγο Barrett, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ τα κύτταρα σε έναν υγιή οισοφάγο δεν μπορούν να συνδεθούν με τον ιό SARS-CoV-2, τα κύτταρα του οισοφάγου των ασθενών με Barrett έχουν υποδοχείς για τον ιό και μπορούν να μολυνθούν.

  Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία αν τα άτομα με οισοφάγο Barrett διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επαρκούν.

  Μηχανισμοί που πιθανός ενοχοποιούνται

  1. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον οισοφάγο. Σε άτομα με παλινδρόμηση, το οξύ του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και βλάπτοντας τον βλεννογόνο του οισοφάγου. Με την πάροδο του χρόνου, σε ορισμένα άτομα με παλινδρόμηση, τα κύτταρα στον οισοφάγο αλλάζουν και αρχίζουν να μοιάζουν με τα εντερικά κύτταρα. Τα εντερικά κύτταρα έχουν υποδοχείς που μπορούν να συνδεθούν με τον SARS-CoV-2. Οπότε σε ασθενείς με Barrett, τα μεταπλαστικά κύτταρα έχουν επίσης υποδοχείς που μπορούν να συνδεθούν με τον ιό και να μολυνθούν.
  2. Επιπλέον, η τυπική ιατρική αντιμετώπιση για ασθενείς με οισοφάγο Barrett είναι η καταστολή των εκκρίσεων του γαστρικού οξέος με φάρμακα όπως αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI). Μειώνοντας την οξύτητα του στομάχου, αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιτρέψουν στον ιό να περάσει από το στομάχι στο έντερο, όπου τα υγιή κύτταρα φέρουν υποδοχείς για τον SARS-CoV-2.

  Συμπέρασμα

  Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ο ιός μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σύστημα και ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μεταπλαστικά κύτταρα σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett αποτελούν πιθανές πύλες για τον ιό. Υπόθεση η οποία χρήζει περαιτέρω έρευνας.

  Η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί το gold standard των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.  Είναι μια επέμβαση η οποία θεραπεύει την παλινδρόμηση και συνακόλουθα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οισοφάγου Barrett. Επιπλέον σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της πάθησης, καθώς επίσης συμβάλει και στην θεραπεία της (μείωση της έκτασης του μεταπλαστικού ιστού)!

  Βιβλιογραφία

  Ramon U. Jin, Jeffrey W. Brown, Qing Kay Li, Peter O. Bayguinov, Jean S. Wang, Jason C. Mills, Sean P.J. Whelan, James A.J. Fitzpatrick, Alan K. Meeker. Tropism of SARS-CoV-2 for Barrett’s Esophagus may Increase Susceptibility to Developing COVID-19. Gastroenterology, 2021; DOI: 10.1053/j.gastro.2021.01.024

   

  Σχετικα αρθρα

  Η νοσογόνος παχυσαρκία στους έφηβους αυξάνει τον κίνδυνο.

  Με άρθρο  που παρέθεσε το ξένο ιατρικό site Hindustan Times έγινε γνωστό ότι τα παχύσαρκα νεαρά άτομα έχουν αυξανόμενη πιθανότητα να παρουσιάσουν.

  Γαστρική Πτύχωση και μεταβολισμός

  Η Γαστρική Πτύχωση είναι μια βαριατρική επέμβαση περιοριστικού χαρακτήρα η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους με άλλες.

  Συμβουλές διατροφής για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

  Συμβουλές διατροφής για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Μένουμε σπίτι – Απασχολούμαστε δημιουργικά – Τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το.

  Που είναι οι ασθενείς μου;

  Where are my patients; Με αυτό το ερώτημα, η παγκόσμια βαριατρική κοινότητα υπό την αιγίδα της IFSO, καλείται να αξιολογήσει τη σημασία.