Μια σπάνια αλλά σημαντική συσχέτιση.
Η δύσπνοια, η δυσκολία δηλαδή που αντιμετωπίζει κάποιος στην αναπνοή, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, καθώς μπορεί να οφείλεται σε καρδιακά και πνευμονικά αίτια. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να θέτει σε κίνδυνο και την ζωή του ασθενούς. Η παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια, που ονομάζεται και “PND” από τους γιατρούς, είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα που προκαλείται συνήθως από καρδιακή ανεπάρκεια . Ένα άτομο που έχει PND θα ξυπνήσει ξαφνικά από έναν βαθύ ύπνο με σοβαρή δύσπνοια και θα παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, θα βήχει και θα αναγκαστεί να σηκωθεί από το κρεβάτι για να αναλάβει μια όρθια στάση.
Στη συνέχεια η αναπνοή μπορεί να βελτιωθεί για αρκετά λεπτά. Ωστόσο, ακόμα και μετά την απομάκρυνση των συμπτωμάτων, μπορεί να είναι αδύνατο να επιστρέψει ο ασθενής στον ύπνο μετά από ένα επεισόδιο PND, λόγω του άγχους που προκαλεί αυτό το πολύ δραματικό σύμπτωμα.
Διαφραγματοκήλη και παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια
Σύμφωνα με διάφορα δημοσιευμένα ιατρικά case ασθενών, η διαφραγματοκήλη αποτελεί μια σπάνια αλλά πολύ σημαντική αιτία για την εμφάνιση δύσπνοιας. Οι μικρές διαφραγματοκήλες μπορεί να μην προκαλούν δύσπνοια, αλλά οι μεγάλες φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια και παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια [1,2].
Ο μηχανισμός που φαίνεται ότι ενοχοποιείται για την εμφάνιση δύσπνοιας σε άτομα με διαφραγματοκήλη είναι σαφής. Εξαιτίας την έκτοπης θέσης του στομάχου, το οποίο έχει περάσει μέσω του διαφράγματος στο μεσοθωράκιο, προκαλεί συμπίεση του αριστερού κόλπου, αύξηση της πνευμονικής φλεβικής πίεσης και πρόκληση διάμεσου οιδήματος, τα οποία προκαλούν μείωση της συμμόρφωσης των πνευμόνων και της αναπνευστικής προσπάθειας.
Ιατρικό case ασθενούς μας
Γυναίκα ασθενής μας, 49 ετών από τα Ιωάννινα, έπασχε από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση με κύρια συμπτώματα κόμπο στο λαιμό, ταχυκαρδία παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια, λόγω της έκτοπης θέσης του στομάχου (Διαφραγματοκήλη) στο μεσοθωράκιο.
Για την θεραπεία της ασθενούς πραγματοποιήθηκε αντιπαλινδρομική επέμβαση τον Σεπτέμβρη 2021.
Σήμερα, οκτώ μήνες μετά την επέμβαση, η ασθενής έχει θεραπευθεί πλήρως από τα συμπτώματα της ΓΟΠ και πλέον δεν παρουσιάζει νυχτερινή δύσπνοια.
Αναφορές
- Suat Konuk MD, TuncerTuğ MD, ManolyaBallar MD, Ceyda Kayabaşi MD. Hiatal Hernia Presenting with Dyspnea. Archives of Clinical and Medical Case Reports 3 (2019): 274-277.
- Mirdamadi SA, Arasteh M. Hiatal hernia: An unusual presentation of dyspnea. N Am J Med Sci. 2010;2(8):395-396. doi:10.4297/najms.2010.2395