X

  Κλειστε ραντεβου

  Μετατροπή (revision) Sleeve σε επεμβάσεις τύπου By-pass

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

  By #IFSO – (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders)

  Η βαριατρική επέμβαση Sleeve αποτελεί το gold standard των βαριατρικών και μεταβολικών επεμβάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τον παγκόσμιο Απολογισμό 2018 της IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders), με δεδομένα από 51 χώρες, σε 5 ηπείρους, επί συνόλου 394.431 βαριατρικών επεμβάσεων, την περίοδο 2009-2018, οι 128.417 ήταν sleeve (ποσοστό 33%).

  Η συγκεκριμένη βαριατρική τεχνική έχει κατακτήσει εξέχουσα θέση στις επιλογές των βαριατρικών χειρουργών παγκοσμίως, λόγω της αποτελεσματικότητάς της στην απώλεια σωματικού βάρους, της δοκιμασμένης για χρόνια  χειρουργικής τεχνικής και τέλος της ασφάλειας της (μικρό ποσοστό επιπλοκών σε χέρια έμπειρων βαριατρικών χειρουργών με χρήση υλικών υψηλής τεχνολογίας ).

  Μετά από βαριατρικές επεμβάσεις Sleeve ωστόσο, ένα ποσοστό των ασθενών δεν θα χάσουν το πλεονάζον βάρος το οποίο θα επιθυμούσαν, ή πιθανά μετά από χρόνια θα ξαναπάρουν κιλά. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με μία έρευνα, μπορεί να ανέρχεται στο 30%. [1] σύμφωνα με τους Weiner etal. η επαναπρόσληψη βάρους μετά από sleeve οφείλεται σε 2 μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι οι αλλαγές στην διατροφή και το μεγάλο μέγεθος του στομάχου μετά από την επέμβαση. [2]

  Έχουν ενοχοποιηθεί ακόμα και άλλοι μηχανισμοί, οι οποίοι όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Σε αυτούς συγκαταλέγονται, η ελλιπής χειρουργική τεχνική, η λανθασμένη βαθμονόμηση και η ελλιπής αφαίρεση του θόλου του στομάχου. [3]

  Παραδοσιακά,  οι ασθενείς οι οποίοι δεν εμφανίζουν αναποτελεσματική απώλεια βάρους μετά από επεμβάσεις Sleeve, οδηγούνται σε βαριατρικές επεμβάσεις τύπου Bypass. Στις επεμβάσεις τύπου Bypass συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι επεμβάσεις γαστρικό Bypass, Roux en Y γαστρικό Bypass, SASI, SADI, λαπαροσκοπική παράκαμψη του δωδεκαδάκτυλου κλπ.

  Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η μετατροπή του sleeve σε Bypass αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για όσους ασθενείς δεν έχουν καταφέρει να χάσουν το πλεονάζον σωματικό τους βάρος ή παρουσιάζουν επιπλοκές λόγω Sleeve. Οι revision επεμβάσεις τύπου Bypass, αν και σχετικά πιο περίπλοκες, αποτελούν μια ασφαλή λύση στα χέρια μιας έμπειρης χειρουργικής ομάδας. Εκτός από την σημαντική απώλεια βάρους που προσφέρουν οι επεμβάσεις Bypass, μπορούν να βελτιώσουν και την γενικότερη υγεία του ασθενούς, καθώς συμβάλουν στην βελτίωση ή θεραπεία πολλών συννοσηροτήτων της παχυσαρκίας. [4]

  Πότε πρέπει να γίνει revision μετά από Sleeve

  Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα και με βάση την εμπειρία της ομάδας μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ασθενείς μετά από μη αποτελεσματικές επεμβάσεις Sleeve πρέπει να οδηγούνται σε επεμβάσεις Bypass σε 2 περιπτώσεις.

  1. Όταν η απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους δεν είναι αποτελεσματική.
  2. Όταν ο ασθενής παρουσιάζει επιπλοκές εξαιτίας της επέμβασης sleeve, οι οποίες θα διορθωθούν μετά από επέμβαση Bypass. Στις επιπλοκές αυτές συγκαταλέγονται μερικές περιπτώσεις ασθενών με Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου δεν υπάρχει διαφορετική θεραπευτική οδός, ασθενείς με στένωση, διάταση του στομάχου ή διαφυγή. [5]

  Αναφορές

  1. Residual fundus or neofundus after laparoscopic sleeve gastrectomy: is fundectomy safe and effective as revision surgery?Silecchia G, De Angelis F, Rizzello M, Albanese A, Longo F, Foletto MSurg Endosc. 2015 Oct; 29(10):2899-903.
  2. Laparoscopic sleeve gastrectomy–influence of sleeve size and resected gastric volume.Weiner RA, Weiner S, Pomhoff I, Jacobi C, Makarewicz W, Weigand GObes Surg. 2007 Oct; 17(10):1297-305.
  3. Laparoscopic sleeve gastrectomy–influence of sleeve size and resected gastric volume. Weiner RA, Weiner S, Pomhoff I, Jacobi C, Makarewicz W, Weigand G Obes Surg. 2007 Oct; 17(10):1297-305.
  4. Yorke E, Sheppard C, Switzer NJ, Kim D, de Gara C, Karmali S, Kanji A, Birch D. Revision of sleeve gastrectomy to Roux-en-Y Gastric Bypass: A Canadian experience. Am J Surg. 2017 May;213(5):970-974. doi: 10.1016/j.amjsurg.2017.04.003. Epub 2017 Apr 8. PMID: 28416180.
  5. Switzer NJ, Karmali S, Gill RS, Sherman V. Revisional Bariatric Surgery. Surg Clin North Am. 2016;96(4):827-42.

  Σχετικα αρθρα

  Οριστική αντιμετώπιση των Περιεδρικών Συριγγίων με τη μέθοδο.

  Η Μέθοδος VAAFT Για την οριστική αντιμετώπιση των Περιεδρικών Συριγγίων η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική εφαρμόζει τη καινοτόμα ενδοσκοπική μέθοδο VAAFT (Video-Assisted.

  Η σύγχρονη επανάσταση στην απώλεια λίγων κιλών

  Η παγκόσμια έξαρση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει δείξει ότι οι υπάρχουσες στρατηγικές αδυνατίσματος οι οποίες είναι βασισμένες σε δίαιτες, άσκηση.

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και νυχτερινή παλινδρόμηση

  ΗΜΕΡΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια από τις συνηθέστερες καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος η οποία επηρεάζει σε.

  Παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου για τον SARS-CοV-2.

  Παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου για τον SARS-CοV-2 Η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να έχει ραγδαία εξάπλωση παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και.