Μπορεί η συμμόρφωση στις αλλαγές του lifestyle να αποτελέσει θεραπεία για την Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση ΓΟΠ αποτελεί μια συνήθη γαστρεντερική διαταραχή, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα όπως καύσο, αναγωγές και πόνο στο στήθος. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά. Η διαχείρισή της μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στο lifestyle (πχ. τροποποιήσεις στην διατροφή) και χειρουργική επέμβαση.
Η νόσος αυτή, πέραν από την χειροτέρευση της ποιότητας ζωής, μπορεί αν μείνει αθεράπευτη να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι η οισοφαγίτιδα τύπου 4 – οισοφάγος Barret, η οποία θεωρείται μια προκαρκινική κατάσταση.
Αλλαγές στο Lifestyle και ΓΟΠ
Τα άτομα τα οποία υποφέρουν συστηματικά από ΓΟΠ, θα αναζητήσουν πολλές φορές πληροφορίες για την θεραπεία των συμπτωμάτων της. Στην προσπάθειά τους να βρουν ανακούφιση θα βρεθούν μπροστά σε πληθώρα δημοσιευμάτων τα οποία προτείνουν αλλαγές στο lifestyle ως θεραπεία για την ΓΟΠ. Αλλαγές στο lifestyle, πέραν από την διακοπή του καπνίσματος και το αδυνάτισμα αποτελούν τροποποιήσεις στην διατροφή και αλλαγή του τρόπου ύπνου.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν συσταθεί, οι αλλαγές στην διατροφή περιλαμβάνουν αποφυγή τροφών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση και αποφυγή κατανάλωσης φαγητού και ποτού πριν από την κατάκλιση.
Σύμφωνα με έρευνες, κάποιες από τις τροφές οι οποίες προκαλούν συχνότερα ΓΟΠ είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα λιπαρά φαγητά, τα εσπεριδοειδή και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, σύμφωνα με μερικές έρευνες προτείνεται η αποφυγή φαγητών ή υγρών 2 έως 3 ώρες πριν από την κατάκλιση.
Από τα συχνότερα συμπτώματα της ΓΟΠ, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτελεί η διακοπή του ύπνου εξαιτίας νυχτερινής παλινδρόμησης. Οι συνηθέστερες τροποποιήσεις για την μείωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ κατά την διάρκεια του ύπνου, πέραν από την αποφυγή φαγητού και ποτού πριν από την κατάκλιση, αποτελεί η θέση του σώματος κατά τον ύπνο. Σύμφωνα με τις έρευνες προτείνεται μια ελαφρώς ανυψωμένη θέση του κεφαλιού και του κορμού, κατά 23 εκατοστά (2- 3 μαξιλάρια).
Ιατρικό case ασθενούς μας
Νέος άνδρας, ασθενής μας, 32 ετών, υπέφερε από ΓΟΠ με έντονα γαστρικά συμπτώματα, όπως καύσο, κοιλιακό άλγος και ναυτία μόλις έτρωγε, αλλά και εξωγαστρικά συμπτώματα όπως βράγχος φωνής και ταχυκαρδία. Ο ασθενής ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή με ομεπραζόλες για 4 χρόνια και παράλληλα προσπαθούσε με αλλαγές στο lifestyle της διατροφής του να μειώσει τη συμπτωματολογία. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Ο ασθενής υπεβλήθη σε λαπαροσκοπική επέμβαση Ανάταξης Διαφραγματοκήλης και σήμερα, 8 μήνες μετά από την επέμβαση, έχει πλέον θεραπευθεί πλήρως από την παλινδρόμηση και μπορεί να τρώει ότι επιθυμεί χωρίς κανένα άγχος.
Συζήτηση
Σύμφωνα με τις έρευνες, η συμμόρφωση με αλλαγές στο Lifestyle φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ και να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση στα άτομα τα οποία πάσχουν συστηματικά από αυτή.
Παρόλα αυτά, οι αλλαγές αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ΓΟΠ, καθώς η κύρια αιτία της ΓΟΠ είναι η Διαφραγματοκήλη, που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.
Αναφορές
Guadagnoli L, Simons M, McGarva J, Taft TH, van Tilburg MAL. Improving Patient Adherence to Lifestyle Changes for the Management of Gastroesophageal Reflux. PatientPreferAdherence. 2022;16:897-909. Published 2022 Apr 5. doi:10.2147/PPA.S356466