Η Γαστρική Πτύχωση είναι μια βαριατρική επέμβαση περιοριστικού χαρακτήρα η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους με άλλες βαριατρικές επεμβάσεις. Στην Ελλάδα η επέμβαση αυτή γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς τα τελευταία 20 χρόνια με εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς. Κάτι που χαρακτηρίζει την γαστρική πτύχωση είναι ότι είναι μια ελάχιστα επεμβατική και αναστρέψιμη επέμβαση. Κατά την επέμβαση ο χειρουργός αναδιπλώνει το στομάχι (πτυχές) και στη συνέχεια δημιουργεί ραφές κατά μήκος του μείζονος τόξου του στομάχου. Έτσι με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να μειώσει το μέγεθος του στομάχου και κατ’ επέκταση την ποσότητα της τροφής που μπορεί να εισέλθει στο στομάχι. Η χωρητικότητα του στομάχου μετά την επέμβαση είναι περίπου το 1/3 του αρχικού.
Τροποποίηση της γαστρική πτύχωσης αποτελεί η γαστρική πτύχωση 3ων στρωμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της τροποποίησης είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου. Η χωρητικότητα του στομάχου μετά από gαστρική πτύχωση 3ων στρωμάτων μπορεί να συγκριθεί με την χωρητικότητα του στομάχου μετά από μια γαστρεκτομή Sleeve (Sleeve like plication).
Γλυκαιμικός έλεγχος ασθενών μετά από Γαστρική Πτύχωση
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η γαστρική πτύχωση ίσως έχει και άλλες ομοιότητες με την γαστρεκτομή Sleeve. Σύμφωνα με αυτές μετά από την επέμβαση παρατηρείται μια στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας και της γλυκοποιημένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον σε διάστημα μετά των 3 μηνών από την επέμβαση εμφανίζεται μείωση στα επίπεδα του πεπτιδίου C. Τα επίπεδα του Πεπτιδίου C συνήθως σχετίζονται με την ενδογενή παραγωγή ινσουλίνης.
Λιπίδια και ορμονικό προφίλ ασθενών μετά από Γαστρική Πτύχωση
Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες έχει εντοπιστεί στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα των τριγλικεριδίων μετά από γαστρική πτύχωση. Επιπλέον στατιστική σημαντική μείωση εντοπίζεται και στα επίπεδα της HDL χοληστερίνης στους 6, 12 και 18 μήνες μετεγχειρητικά. Τα επίπεδα της Γκρελίνης φαίνεται ότι αυξάνονται τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση και μετά τον τρίτο μετεγχειρητικό μήνα μειώνονται, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Αντίθετα τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης εμφανίζουν στατιστικά σημαντική μείωση όπως επίσης εντοπίζεται μείωση στα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο πλάσμα.
Συμπέρασμα
Οι βαριατρικές επεμβάσεις μέχρι στιγμής αποτελούν την μοναδική μακροχρόνια αποτελεσματική λύση κατά της παχυσαρκίας. Παρέχουν αποτελεσματική μείωση του σωματικού βάρους καθώς επίσης μπορούν να βελτιώσουν ή ακόμη και να θεραπεύσουν συννοσηρότητες που συνδέονται με την παχυσαρκία. Η Γαστρική Πτύχωση αποτελεί μια αρκετά πρόσφατη επέμβαση, η οποία όμως έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους των ασθενών. Εκτός όμως από τις περιοριστικές ιδιότητες της επέμβασης έχουν εντοπιστεί και μεταβολικές αλλαγές οι οποίες συμβάλουν στην απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.
Βιβλιογραφία
Bužga, M., Švagera, Z., Tomášková, H. et al. Metabolic Effects of Sleeve Gastrectomy and Laparoscopic Greater Curvature Plication: an 18-Month Prospective, Observational, Open-Label Study. OBES SURG 27, 3258–3266 (2017). https://doi.org/10.1007/s11695-017-2779-2
Bužga M, Holéczy P, Švagera Z, Zonča P. Laparoscopic gastric plication and its effect on saccharide and lipid metabolism: a 12-month prospective study. Wideochir Inne Tech Maloinwazyjne. 2015;10(3):398-405. doi:10.5114/wiitm.2015.54103