X

    Κλειστε ραντεβου

    Συμβουλές διατροφής για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Συμβουλές διατροφής για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Μένουμε σπίτι – Απασχολούμαστε δημιουργικά – Τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας.

    Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το τρίπτυχο του «ευ ζην» την εποχή του κορωνοϊού (COVID-19)

    Ποιές είναι όμως οι τροφές που μας βοηθούν για να διατηρήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό ή να ενισχύσουμε ένα ασθενές ανοσοποιητικό;

    • Εσπεριδοειδή

    Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια.  Είναι πλούσια σε , που αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το σώμα μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει τη βιταμίνη C. Γι’ αυτό προσθέστε φρούτα στο ενδιάμεσο των γευμάτων σας ή ενισχύστε τον οργανισμό σας με συμπληρώματα βιταμίνης C.

    • Λαχανικά

    Αγκινάρες: περιέχει βιταμίνες Α, C, Β, ασβέστιο και φώσφορο.

    Σκόρδα: λόγω της αλισίνης αποτελεί το no 1 φυσικό αντιβιοτικό. Αντιμικροβιακό, αντιικό, αντισηπτικό, κάνει καλό στην καρδιά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

    Κρεμμύδια: είναι πλούσια σε κουερσετίνη, το πιο ισχυρό φυτικό αντιοξειδωτικό, το οποίο παράλληλα έχει και αντικαρκινική δράση.

    Ντομάτες: είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπένιου, ενός εξαιρετικά ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ είναι και ωφέλιμη στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

    Χρωματιστές πιπεριές: μία από τις πιο πλούσιες τροφές για το ανοσοποιητικό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και συνεπώς σε βοηθούν να χτίσεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

    Καρότα: είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών,  βήτα καροτίνης  και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Μπρόκολο: έχει βιταμίνες A, C, E, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη του, πρέπει να το μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

    Μανιτάρια: έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούνται από σελήνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που τονώνουν τον οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού μας συστήματος.

    Σπανάκι: είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επίσης, βοηθά στην αύξηση του σιδήρου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό, καθώς όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζουν και ευαισθησία στο κρύο.

    Παντζάρια: είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Παράλληλα, είναι καλή πηγή βιταΐνης, συστατικό που καθαρίζει το αίμα.

    Σπαράγγια: είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταξύ των οποίων και βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

    • Οστρακοειδή

    Στρείδια, μύδια, αστακός, καβούρι. Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος βρίσκεται στην α-μακροσφαιρίνη, μια απαραίτητη πρωτεΐνη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

    • Ξηροί Καρποί

    Αμύγδαλα & Φουντούκια είναι πολύ περιεκτικά σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, ουσίες κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό είναι να τρώγονται με μέτρο – λόγω θερμίδων – και μαζί με κάποια πηγή βιταμίνης C.
    Σταφίδες: έχουν πολλαπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και Βιταμίνης C από τα άλλα ξερά φρούτα.

    • Πρωτεΐνη

    Για μεσημεριανό επιλέγουμε πρωτεΐνη δηλαδή κρέας, ψάρι ή όσπρια. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε ζυμαρικά και ψωμιά. Όταν καταναλώνουμε όσπρια προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε με άμυλο όπως πατάτα ή ρύζι, καθώς βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου (σίδηρος από ζωικές τροφές) αλλά λόγω του κορεσμένου λίπους που περιέχει θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

    •  ω3 και ω6 λιπαρά οξέα

    Τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιες πηγές ω3 και ω6 αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, σαρδέλα) το ελαιόλαδο και τα αυγά.

    Συνοψίζοντας:

    ΝΑΙ στη διατροφή που είναι πλούσια σε εσπεριδοειδή, λαχανικά και ζωική πρωτεΐνη (ψάρια, συκώτι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας), που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στις ιώσεις.

    ΝΑΙ στην κατανάλωση άφθονου νερού, ώστε ο οργανισμός να είναι ενυδατωμένος.

    ΝΑΙ στην καθημερινή άσκηση – 20 έως 30 λεπτά – με ασκήσεις και μέσα στο σπίτι.

    ΝΑΙ στον καλό ύπνο, που ανανεώνει το σώμα.

    ΟΧΙ στη ζάχαρη, τα γλυκά και τα προϊόντα ζάχαρης, που προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό μας.

    ΟΧΙ στην υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους.

    ΟΧΙ σε διαιτολόγια χαμηλής θερμιδικής αξίας που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

    ΟΧΙ στην υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

    ΟΧΙ στο στρες ΝΑΙ στη χαλάρωση, τη μουσική, το διάβασμα, την ευχάριστη συζήτηση, το γέλιο και τα θετικά συναισθήματα!

     

    Σχετικα αρθρα

    Case 10

    Γαστρικός δακτύλιος: αιτία της επίκτητης διαφραγματοκήλης Νέος άνδρας ασθενής προσήλθε στο ιατρείο μας με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.  Η παλινδρόμηση του δημιουργούσε καούρες,.

    Case 6

    Φαρυγγολαρυγγική Παλινδρόμηση και οισοφάγος Barrett. Άνδρας ασθενής 50 ετών, προσήλθε στο ιατρείο μας στην Κοζάνη με βαριά χρόνια φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση. Τα κύρια.

    7+2 tips για την διατήρηση της απώλειας βάρους.

    Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους φαίνεται ότι είναι μία τόσο μεγάλη πρόκληση όσο και η απώλεια του! Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να.

    Άσκηση και βαριατρικές επεμβάσεις. Συμβάλουν στη μείωση του.

    Η παχυσαρκία αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία που σε πολύ μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά «αναπηρίας» και θνητότητας στα άτομα που πλήττει [1]. Οχι μόνο ως ασθένεια από μόνη της [2], αλλά και.