X

    Κλειστε ραντεβου
    210 801 1555
    Βρειτε μας

    Έλκος Cameron: Μια ασυνήθιστη αιτία αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού

    Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

    Η γαστρεντερική αιμορραγία είναι η πιο κοινή διάγνωση μεταξύ των εισαγωγών σε νοσοκομεία, όσον αφορά στο γαστρεντερικό. Από όλες τις αιμορραγίες του γαστρεντερικού, σχεδόν το 50% οφείλεται σε αιμορραγία του ανώτερου γαστρεντερικού. Στις πιο κοινές αιτίες αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού περιλαμβάνονται τα έλκη, οι κιρσοί του οισοφάγου, η οισοφαγίτιδα, οι αγγειοεκτασίες και οι αγγειακές βλάβες. Στο 8% των περιπτώσεων ωστόσο, η αιτιολογία είναι άγνωστη.  [1]

    Το έλκος Cameron αποτελεί μια σπάνια αιτία κρυφής αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού. Τα έλκη Cameron είναι γραμμικά γαστρικά έλκη ή διαβρώσεις στις πτυχές του βλεννογόνου σε ασθενείς με μεγάλες Διαφραγματοκήλες. Τα έλκη Cameron περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1986 από τους Cameron και Higgins. Παρατηρήθηκαν σε άτομα που έκαναν ακτινογραφία θώρακα, όπου το ένα τρίτο ή περισσότερο του στομάχου είχε περάσει μέσα από το διάφραγμα στον θώρακα (ενδοθωρακικός στόμαχος). Από τις συνολικές περιπτώσεις, το 50% των ασθενών παρουσίαζαν αναιμία.[2][3]

    Αιτιολογία

    Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για την πιθανή παθογένεση των ελκών Cameron, με το μηχανικό τραύμα που προκαλείται από τη συνεχή τριβή των πτυχών του βλεννογόνου στο σημείο συστολής του διαφράγματος να αποτελεί την πιθανότερη αιτία. Η αναπνοή, η ολισθαίνουσα κίνηση του στομάχου, οι αρνητικές ενδοθωρακικές πιέσεις φαίνεται ότι επηρεάζουν σημαντικά αυτόν τον μηχανισμό. [4]

    Ένας άλλος μηχανισμός ο οποίος φαίνεται ότι ενοχοποιείται για τα έλκη Cameron έχει να κάνει με υπερβολική όξυνση του στομάχου ή ισχαιμία, η οποία είναι η έλλειψη παροχής αίματος στον ιστό στο στομάχι.[5]

    Επιδημιολογία

    Τα ποσοστά επιπολασμού της διαφραγματοκήλης κυμαίνονται από 0,8%  έως 2,9% των ασθενών που πραγματοποιούν ενδοσκόπηση του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος. Ενώ τα έλκη Cameron εντοπίζονται στο 5% των ασθενών με Διαφραγματοκήλη .[6][7]

    Θεραπεία

    Η χειρουργική επέμβαση Θολοπλαστικής συνιστάται σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν ανεξέλεγκτη αιμορραγία, περισφιγμένη κήλη, ειλεό ή διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα.[8][9]

    Ιατρικό case ασθενούς μας

    Άντρας ασθενής, 52 ετών, από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, προσήλθε στο ιατρείο μας με συμπτώματα Γαστροισοφαγικής Παλινδρόμησης και κύριο γαστρικό σύμπτωμα τον καύσο. Παράλληλα, ο ασθενής είχε διαγνωσθεί με έλκος Cameron, το οποίο του προκαλούσε χρόνια αιμορραγία.

    Σύμφωνα με πρόσφατη Γαστροσκόπηση ο ασθενής παρουσίαζε οίδημα και εικόνα τραχειοποίησης του οισοφάγου, ολισθαίνουσα Διαφραγματοκήλη εντός του σάκου της οποίας υπήρχαν 2 έλκη με θρόμβο επ’ αυτών και ΓΟΣ Hill IV.

    Για την θεραπεία του ασθενούς από αυτή την ασυνήθιστη αιτία αιμορραγίας γαστρεντερικού και Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης, επιλέχθηκε να γίνει επέμβαση αποκατάστασης της διαφραγματοκήλης και θολοπλαστική κατά Nissen.

    Σήμερα περίπου 9 μήνες μετά την επέμβαση η ασθενής έχει θεραπευθεί πλήρως από τα συμπτώματα της ΓΟΠ. Επιπλέον το έλκος Cameron έχει πλήρως θεραπευτεί..

    Αναφορές

    1. MagantyK, SmithRL. Cameron lesions: unusual cause of gastrointestinal bleeding and anemia. Digestion. 2008;77(3-4):214-7.
    2. Cameron AJ, Higgins JA. Linear gastric erosion. A lesion associated with large diaphragmatic hernia and chronic blood loss anemia. Gastroenterology. 1986 Aug;91(2):338-42.
    3. Moskovitz M, Fadden R, Min T, Jansma D, Gavaler J. Large hiatal hernias, anemia, and linear gastric erosion: studies of etiology and medical therapy. Am J Gastroenterol. 1992 May;87(5):622-6.
    4. Richter IA, Rabin MS. The ‘riding’ ulcer: A report of 3 cases. S Afr Med J. 1979 Oct 06;56(15):612-4.
    5. Windsor CW, Collis JL. Anaemia and hiatus hernia: experience in 450 patients. Thorax. 1967 Jan;22(1):73-8.
    6. Johnson DA, Ruffin WK. Hiatal hernia. GastrointestEndosc Clin N Am. 1996 Jul;6(3):641-66.
    7. Gray DM, Kushnir V, Kalra G, Rosenstock A, Alsakka MA, Patel A, Sayuk G, Gyawali CP. Cameron lesions in patients with hiatal hernias: prevalence, presentation, and treatment outcome. Dis Esophagus. 2015 Jul;28(5):448-52.
    8. Pauwelyn KA, Verhamme M. Large hiatal hernia and iron deficiency anaemia: clinico-endoscopical findings. Acta Clin Belg. 2005 Sep-Oct;60(4):166-72.
    9. Rothstein R, Filipi C, Caca K, Pruitt R, Mergener K, Torquati A, Haber G, Chen Y, Chang K, Wong D, Deviere J, Pleskow D, Lightdale C, Ades A, Kozarek R, Richards W, Lembo A. Endoscopic full-thickness plication for the treatment of gastroesophageal reflux disease: A randomized, sham-controlled trial. Gastroenterology. 2006 Sep;131(3):704-12.

    Σχετικα αρθρα

    Τυχαίος εντοπισμός στρωματικών όγκων γαστρεντερικού συστήματος (GIST) κατά.

    By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders Τι είναι οι στρωματικοί όγκοι Οι στρωματικοί όγκοι (GIST) είναι μεσεγχυματογενείς όγκοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 0,2% όλων.

    Παχυσαρκία: αιτίες και θεραπεία

    Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που χρειάζεται συστηματική ιατρική θεραπεία και πρόληψη. Ορίζεται, γενικά, ως η υπερβολική.

    Καρκίνος του μαστού και παχυσαρκία

    Ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά.

    Η φυσική δραστηριότητα μετά από βαριατρική επέμβαση συνδέεται.

    Οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν την αποτελεσματικότερη λύση για παχύσαρκους ασθενείς, για την μείωση του σωματικού τους βάρους και την.