X

    Κλειστε ραντεβου

    Θυρεοειδική λειτουργία μετά από βαριατρική επέμβαση Sleeve

    Η παχυσαρκία αποτελεί μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία. Συνδέεται με πολυάριθμες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς [1]. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και τις ενεργειακές αλλαγές σε όλο το σώμα [2]. Ο επιπολασμός του εμφανούς και υποκλινικού υποθυρεοειδισμού φαίνεται ότι είναι  υψηλός σε άτομα που έχουν σοβαρή παχυσαρκία [1].

    Θυρεοειδικές ορμόνες

    Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες, απόλυτα απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορμόνες αυτές είναι:

    Η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη Τ4

    Η ημερήσια έκκριση των δύο αυτών ορμονών ρυθμίζεται από την έκκριση μιας άλλης ορμόνης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης ή TSH που παράγεται στην υπόφυση, έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου μας. Η ρυθμός έκκρισης των θυρεοειδικών ορμονών συμβάλλει, μαζί με άλλους ορμονικούς παράγοντες, στην ομαλή ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος.

    Οι θυρεοειδικές ορμόνες συμβάλλουν στην ρύθμιση του μεταβολισμό της γλυκόζης, των λιπών και της χοληστερόλης, ενώ συμβάλουν επίσης στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, της κινητικότητας του εντέρου, στον ρυθμό της καρδιάς και στην ταχύτητα της μυϊκής σύσπασης. Για τον λόγο αυτό, η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών δημιουργεί παιδιά με σωματική και πνευματική καθυστέρηση. Η πάθηση αυτή ονομάζεται, κρετινισμός και οι πάσχοντες κρετίνοι.

    Καλσιτονίνη

    Η ορμόνη αυτή, μαζί με την παραθορμόνη που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες, είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των τιμών του ασβεστίου στο αίμα και τα οστά.

    Βαριατρικές επεμβάσεις και θυρεοειδική λειτουργία

    Η μεταβολική και βαριατρική χειρουργική (Metabolic Bariatric Surgery) είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας, η οποία παρέχει ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα στην απώλεια του σωματικού βάρους και βελτιώνει τις συννοσηρότητες της παχυσαρκία στην πλειονότητα των βαριατρικών ασθενών.  Ωστόσο, οι αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μετά από βαριατρικές επεμβάσεις είναι ένα κοινό φαινόμενο. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, έχει διαπιστωθεί  ότι η βαριατρική χειρουργική συσχετίζεται  με μειωμένα επίπεδα TSH, FT3 και T3 και έχει ευνοϊκή επίδραση στον εμφανή και υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, μειώνοντας τις απαιτήσεις σε θυρεοειδικές ορμόνες μετεγχειρητικά.  Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η απώλεια βάρους προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα fT3 και TSH ορού [10,11,12].

    Βαριατρική επέμβαση Sleeve και θυρεοειδική λειτουργία

    Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη,  τα επίπεδα της FT3 και της TSH μειώνονται  σημαντικά, ενώ το επίπεδο της FT4 αυξάνεται  μετά από τη  βαριατρική επέμβαση Sleeve. Επίσης, το επίπεδο της iPTH  μειώνεται  παράλληλα με την αλλαγή του ΔΜΣ μετά από τις επεμβάσεις Sleeve.

    Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οφείλονται σε μειωμένα επίπεδα του πεπτιδίου C νηστείας και της λεπτίνης μετά την επέμβαση ή στο ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την ανάγκη για επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

    Αναφορές

    1. Michalaki MA, Vagenakis AG, Leonardou AS, et al. Thyroid function in humans with morbid obesity. Thyroid. 2006;16:73–8.
    2. Weiner J, Hankir M, Heiker JT, et al. Thyroid hormones and browning of adipose tissue. 2017;458:156–9.
    3. Chen, Y., Zhang, W., Pan, Y. et al. Thyroid Function Before and After Laparoscopic Sleeve Gastrectomy in Patients with Obesity. OBES SURG 32, 1954–1961 (2022). https://doi.org/10.1007/s11695-022-06035-7

     

    Σχετικα αρθρα

    Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση για την θεραπεία της παχυσαρκίας:.

    Δημοσιεύτηκε στο Obesity Surgery, IFSO, 10 Νοεμβρίου 2020 Η παχυσαρκία προκαλεί μία μεγάλη παγκόσμια ανησυχία για την δημόσια υγεία, καθώς φαίνεται ότι.

    Είναι η μείωση του σωματικού βάρους η θεραπεία.

    Ο ρόλος της Βαριατρικής Χειρουργικής.  Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου Η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο είναι η πιο συχνή από τις.

    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση- Κεφαλαλγίες
    Μετωπιαία κεφαλαλγία και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

    Το περιστατικό μας αφορά σε γυναίκα ασθενή, 56 ετών από την Κοζάνη, με συμπτώματα βαριάς Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης, η οποία εκδηλωνόταν κυρίως με.

    Αντιμετώπιση παλινδρόμησης και όσων μπορεί να προκαλεί

    Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, τα αίτια της, συμβουλές και η οριστική λύση σε ένα άρθρο με την.