Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Γυναίκα ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύτρια, από το Λασίθι Κρήτης, προσήλθε στο ιατρείο με συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης η οποία την ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια.
Η ασθενής υπέφερε από χρόνιο παροξυσμικό Βήχα, ο οποίος της δημιουργούσε φλεγμονή στους πνεύμονες και υποτροπίαζε σε πνευμονίες. Ο χρόνιος αυτός βήχας δεν μπορούσε να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια, καθώς οι πνευμονολογικές εξετάσεις και οι σπιρομετρήσεις της ασθενούς δεν έδειχναν κάποια παθολογικά ευρήματα. Μετά από κλινική εξέταση της ασθενούς ο χρόνιος παροξυσμικός βήχας αποδόθηκε στην ΓΟΠ.
Η ΓΟΠ έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι μπορεί να προκαλέσει ή να χειροτερεύσει διάφορες πνευμονολογικές καταστάσεις, όπως βήχα, θωρακική συμφόρηση και φλεγμονή των πνευμόνων που οδηγούν σε άσθμα και/ή βρογχίτιδα/πνευμονία [1].
Σύμφωνα με έρευνες ο επιπολασμός του βήχα λόγω παλινδρόμησης κυμαίνεται από 10% έως 40%. Έχει εντοπισθεί μια επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ του χρόνιου βήχα και της ΓΟΠ, η οποία εντοπίζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων [2]. Επίσης, ασθενείς με νυχτερινή παλινδρόμηση μπορεί να εντοπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονολογικών συμπτωμάτων λόγω παλινδρόμησης και συγκεκριμένα βήχα [3].
Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο βήχας συνδέεται με την ΓΟΠ προέρχονται από τις μελέτες phμετρίας των Hardingetal. [4]
Σε αντίθεση με το άσθμα και τον βήχα, στα οποία το οισοφαγο-βρογχικό αντανακλαστικό μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο, η απευθείας εισρόφηση του γαστρικού περιεχομένου στον πνεύμονα θεωρείται ότι είναι ο κύριος παθοφυσιολογικός μηχανισμός σε άλλες αναπνευστικές διαταραχές. [5] Επιδημιολογικές μελέτες σε ασθενείς με παλινδρόμηση οισοφαγίτιδας έχουν δείξει ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονία [6].
Αντιμετώπιση
Για την θεραπεία της ασθενούς από την ΓΟΠ και το χρόνιο Βήχα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η λαπαροσκοπική επέμβαση Θολοπλαστικής κατά Nissen. Η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί το gold standard των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.
Σήμερα σχεδόν 8 μήνες μετά την επέμβαση, η ποιότητα ζωής της ασθενούς έχει βελτιωθεί εξαιρετικά. Έχει απαλλαγεί από όλα τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, Γαστρικά (καούρες) και εξωγαστρικά (Χρόνιος Βήχα). Η ασθενής δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της επέμβασης!
Αναφορές
- Gaude GS. Pulmonary manifestations of gastroesophageal reflux disease. AnnThoracMed. 2009;4(3):115-123. doi:10.4103/1817-1737.53347
- Irwin RS, Richter JE. Gastroesophageal reflux and chronic cough. Am J Gastroenterol. 2000;95:S9–14.
- Gislason T, Janson C, Vermeire P, Plaschke P, Bjornsson E, Gislason D, et al. Respiratory symptoms and nocturnal gastroesophageal reflux: A population-based study of young adults in three European countries. 2002;121:158–63.
- Harding SM. Gastroesophageal reflux and asthma: Insight into the association. J AllergyClinImmunol. 1999;104:251–9.
- Ing AJ. Interstitial lung disease and gastroesophageal reflux. Am J Med. 2001;111:41S–4S.
- El-Serag HB, Sonnenberg A. Comorbid occurrence of laryngeal or pulmonary disease with esophagitis in United States military veterans. 1997;113:755–60.