X

    Κλειστε ραντεβου
    210 801 1555
    Βρειτε μας

    Βαριατρική επέμβαση – φυσική δραστηριότητα – τακτική παρακολούθηση

    Το τρίπτυχο της επιτυχίας στην οριστική απώλεια βάρους;

    Οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι αποδεδειγμένα από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για την νοσογόνο παχυσαρκία. Έχουν μελετηθεί πολλάκις για την ασφάλειά τους καθώς και για την βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια αποτελεσματικότητά τους. Εκτός από την μείωση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, οι βαριατρικές επεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την γενικότερη υγεία του ασθενούς. Μειώνοντας εξαιρετικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ελαχιστοποιώντας τις συννοσηρότητες τις παχυσαρκίας αλλά και βελτιώνοντας γενικότερα την ποιότητα ζωής των ασθενών.

    Παρόλα όμως τα ευεργετικά τους χαρακτηριστικά, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν μακροχρόνια να διατηρήσουν την απώλεια βάρους και καταλήγουν  να ξαναπάρουν κιλά. Η επαναπρόσληψη σωματικού βάρους μετά από βαριατρική επέμβαση είναι πολυπαραγοντική και πολλές φορές δεν μπορεί να εξακριβωθεί η πραγματική της αιτία. Γι’ αυτό και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών. Αιτίες της επαναπρόσληψης σωματικού βάρους μετά από βαριατρικές επεμβάσεις θεωρούνται η κακή ή λάθος επεμβατική τεχνική, μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές, ψυχιατρικές διαταραχές, μη συμμόρφωση στη διατροφή και μηδαμινή φυσική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της διεθνούς ομοσπονδίας βαριατρικής χειρουργικής και μεταβολικών διαταραχών (IFSO) εντοπίστηκε μια σημαντικά θετική συσχέτιση στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και αυξημένου χρόνου αδράνειας (παρακολούθηση τηλεόρασης, καθιστική ζωή κλπ)  με την επαναπρόσληψη σωματικού βάρους μετά από βαριατρικές επεμβάσεις.

    Σε μεγάλο μέρος οι ασθενείς που εξετάσθηκαν δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης και οι μετρήσεις του βάρους και της φυσικής τους δραστηριότητας γίνονταν πάντα – κατά δήλωση του ασθενούς – εκτός ιατρείου.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς που δήλωναν χαμηλή έως μέτρια φυσική δραστηριότητα εμφάνιζαν αποκλίσεις στην απώλεια βάρους τους από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα καθώς επίσης παρατηρήθηκε και μεγαλύτερος χρόνος αδράνειας. Με μερικούς από αυτούς μακροχρόνια να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος.

    Όπως διαφαίνεται και από την έρευνα, οι ασθενείς οι οποίοι καθημερινά είχαν φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα στην διατήρηση της απώλεια βάρους τους μετεγχειρητικά. Επίσης οι ασθενείς που συμμετείχαν σε μετεγχειρητικό πρόγραμμα παρακολούθησης επίσης εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα στην διατήρηση της απώλεια βάρους τους μακροχρόνια.

    Βιβλιογραφία

    Romagna EC, Lopes KG, Mattos DMF, Farinatti P, Kraemer-Aguiar LG. Physical Activity Level, Sedentary Time, and Weight Regain After Bariatric Surgery in Patients Without Regular Medical Follow-up: a Cross-Sectional Study. Obes Surg. 2021 Apr;31(4):1705-1713. doi: 10.1007/s11695-020-05184-x. Epub 2021 Jan 6. PMID: 33409978.

    Σχετικα αρθρα

    Case 7

    Ψωριασική αρθρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Νοσογόνα παχύσαρκη ασθενής 37 ετών, 98 κιλά (ΔΜΣ 40,2 Νοσογόνος παχυσαρκία) με σακχαρώδη διαβήτη προσήλθε στο ιατρείο.

    Case 10

    Γαστρικός δακτύλιος: αιτία της επίκτητης διαφραγματοκήλης Νέος άνδρας ασθενής προσήλθε στο ιατρείο μας με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.  Η παλινδρόμηση του δημιουργούσε καούρες,.

    Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (ΑΙΝ) και ο ιός.

    Ο ιός HPV (Human papilloma virus, Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες των ανθρώπων. Μέχρι.

    Παροξυσμικός βήχας, πνευμονία και συσχέτιση με ΓΟΠ

    Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Γυναίκα ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύτρια, από το Λασίθι Κρήτης, προσήλθε στο ιατρείο με συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης η οποία την.