X

  Κλειστε ραντεβου
  G_NeesOdigies

  Μετά από 30 χρόνια — Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Επεμβάσεις απώλειας βάρους

  Οι ASMBS/IFSO, δύο από τις κορυφαίες αρχές στον κόσμο για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική, έχουν εκδώσει νέες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σε τεκμηριωμένα στοιχεία, που διευρύνουν την καταλληλότητα των ασθενών για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. (NEWBERRY, Φλόριντα – 21 Οκτωβρίου 2022) – δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Surgery for Obesity and Related Diseases» & «Obesity Surgery»

   Συνιστούν πλέον τη Μεταβολική και Βαριατρική χειρουργική:Ø  Για άτομα με ΔΜΣ από 35 και πάνω, με ή χωρίς συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία Επιπρόσθετα, να λαμβάνεται υπόψη:Ø  Για άτομα με ΔΜΣ 30-34,9 με μεταβολική ασθένεια (όπως Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ) Ø  Σε κατάλληλα επιλεγμένα παιδιά και εφήβους.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι οδηγίες αναφέρουν πως η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα πρέπει να εξετάζεται και για άτομα με ΔΜΣ 30 – ακόμα και χωρίς μεταβολική νόσο – που δεν επιτυγχάνουν σημαντική ή διαρκή απώλεια βάρους ή βελτίωση σε σχέση με την παχυσαρκία χρησιμοποιώντας μη χειρουργικές μεθόδους. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε επίσης οι ορισμοί της παχυσαρκίας που χρησιμοποιούν τυπικά κατώφλια ΔΜΣ να προσαρμόζονται ανά πληθυσμό. Για παράδειγμα, οι Ασιάτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους από το ΔΜΣ 27,5. 

  Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προορίζονται να αντικαταστήσουν τη Συναινετική Δήλωση που αναπτύχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, πάνω στην οποία βασίζονταν ασφαλιστικές εταιρείες και γιατροί για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, τι είδους και πότε πρέπει να το κάνει.

  Στη δήλωση συναίνεσης του 1991, η Βαριατρική Χειρουργική περιοριζόταν σε ασθενείς με ΔΜΣ τουλάχιστον 40 και πάνω ή ΔΜΣ από 35 και πάνω με τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως υπέρταση ή καρδιακή νόσο. Δεν υπήρχαν αναφορές στη μεταβολική χειρουργική σε σχέση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.  Ούτε υπήρχαν αναφορές στις αναδυόμενες λαπαροσκοπικές τεχνικές και διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση και να κάνουν τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους από τις κοινές επεμβάσεις, όπως χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης, σκωληκοειδεκτομή και /ή αντικατάσταση γόνατος. Η δήλωση συνιστούσε επίσης κατά της χειρουργικής επέμβασης σε παιδιά και εφήβους ακόμη και με ΔΜΣ άνω των 40, επειδή δεν είχε μελετηθεί επαρκώς.

  «Σήμερα, μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες και εκατοντάδες μελέτες υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις βέλτιστες πρακτικές και στερείται συνάφειας με τις σύγχρονες διαδικασίες του σήμερα και τον πληθυσμό των ασθενών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Teresa LaMasters, MD, President, ASMBS.  Και συνέχισε λέγοντας «Ήρθε η ώρα για μια αλλαγή στη σκέψη και στην πράξη για χάρη των ασθενών. Έχει καθυστερήσει ήδη πολύ.”  Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν περαιτέρω ότι οι μελέτες με μακροχρόνια παρακολούθηση, που δημοσιεύθηκαν τις δεκαετίες μετά τη Δήλωση Συναίνεσης του 1991, έχουν σταθερά αποδείξει ότι η Μεταβολική και η Βαριατρική Χειρουργική παράγει ανώτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους σε σύγκριση με τις μη χειρουργικές θεραπείες. Σημειώνεται επίσης, ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της μεταβολικής νόσου και μείωση της συνολικής θνησιμότητας μετά την επέμβαση και ότι οι παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αντικατασταθεί με ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες επεμβάσεις.

  «Οι κατευθυντήριες γραμμές ASMBS/IFSO παρέχουν μια σημαντική επαναφορά όσον αφορά τη θεραπεία της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Scott Shikora, MD, Πρόεδρος, IFSO. «Οι σύμβουλοι ασφαλειών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή και να εργαστούν για την άρση των φραγμών και της ξεπερασμένης σκέψης που εμποδίζουν την πρόσβαση σε μια από τις πιο ασφαλείς, αποτελεσματικές και πιο μελετημένες επεμβάσεις στην ιατρική».

  Σχετικά με IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) & ASMBS (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery)

  Η Διεθνής Ομοσπονδία για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Διαταραχών (IFSO) εκπροσωπεί 72 Εθνικές Ενώσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας Eπιστημονικός Oργανισμός που συγκεντρώνει χειρουργούς και ολοκληρωμένους επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτές, ιατρούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ψυχολόγους, παθολόγους και αναισθησιολόγους, που ασχολούνται με τη θεραπεία ασθενών με παχυσαρκία. www.ifso.com

  Η Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS) είναι η μεγαλύτερη ομάδα Bαριατρικών χειρουργών και Eπαγγελματιών υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για την προώθηση της τέχνης και της επιστήμης της Bαριατρικής Xειρουργικής και δεσμεύεται να εκπαιδεύει τους επαγγελματίες γιατρούς και το κοινό σχετικά με τη Bαριατρική Xειρουργική ως επιλογή για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας, καθώς και τους σχετικούς κινδύνους και οφέλη. Ενθαρρύνει τα μέλη του να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν νέες προόδους στη Bαριατρική Xειρουργική, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών που μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένα χειρουργικά αποτελέσματα για ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία. www.asmbs.org.

  Σχετικα αρθρα

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ατροφική γαστρίτιδα και πολύποδες στομάχου

  Ιατρικό case Η Παρασκευή Κ. από τη Μυτιλήνη, παρουσίαζε συμπτώματα παλινδρόμησης όπως ερυγές, βράγχος φωνής και ταχυκαρδία. Κατά την Γαστροσκόπηση της στις.

  Παροξυσμικός βήχας, πνευμονία και συσχέτιση με ΓΟΠ

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Γυναίκα ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύτρια, από το Λασίθι Κρήτης, προσήλθε στο ιατρείο με συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης η οποία την.

  Εφηβική παχυσαρκία

  IFSO DAY Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση η οποία συνδυάζει βιολογικούς, αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς και γενετικούς παράγοντες και αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η πιο κοινή αιτία.

  Case 9

  Ιατρικό Case Revision αντιπαλινδρομική επέμβαση Γυναίκα ασθενής 71 ετών προσήλθε στο ιατρείο μας με βαριά συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ). Η ασθενής έπασχε.