X

    Κλειστε ραντεβου

    Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

    Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

    Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) εμφανίζεται στο 1% με 2% του γενικού πληθυσμού, και ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες γεγονός που οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού. Επιπλέον πολλές παθήσεις  όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η άπνοια ύπνου, η καρδιακή ανεπάρκεια και η παχυσαρκία μπορούν να την επηρεάσουν.

    Από έρευνες φαίνεται ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ΚΜ και άλλων καρδιακών αρρυθμιών. Σε πολλές των περιπτώσεων διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς είναι το μοναδικό σύμπτωμα μιας λανθάνουσας ΓΟΠ.

    Πιθανοί μηχανισμοί που ενεργοποιούν την κολπική μαρμαρυγή επί εδάφους ΓΟΠ

    1. Ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Λόγω της παλινδρόμησης, διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο δίνει κλάδο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα της καρδιάς και ως εκ τούτου ενεργοποιεί την ΚΜ.
    2. Τοπική φλεγμονή της καρδιάς. Η απόσταση μεταξύ του τοιχώματος του οισοφάγου και του αριστερού καρδιακού κόλπου είναι 5 χιλιοστά. Λόγω της γειτνίασης αναπτύσσεται φλεγμονή στο μυοκάρδιο. Έχει παρατηρηθεί ότι μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται στο 66% των ασθενών με ΚΜ χωρίς όμως να πάσχουν από καρδιακή νόσο. Καθώς επίσης οι κυτοκίνες που κυκλοφορούν στο αίμα λόγω της φλεγμονής παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ΚΜ.
    3. Αιμάτωση της καρδιάς. Η παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος ενεργοποιεί σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών και ως αποτέλεσμα μειώνεται η αιματική ροή του μυοκαρδίου και ενεργοποιείται η ΚΜ.
    4. Διαφραγματοκήλη. Η ύπαρξη ευμεγέθους διαφραγματοκήλης, δηλαδή ενδοθωρακικός στόμαχος, αυξάνει τον κίνδυνο ΚΜ. Κατά την κατάποση ενεργοποιείται ο κολπικός έκτοπος ερεθισμός. *Ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει περιπτώσεις όπου επιδιόρθωσεις παραοισοφαγικών διαφραγματοκηλών και ενδοθωρακικών στομάχων έχουν καταστείλει την κολπική αρρυθμία.
    5. Συννοσηρότητα: παχυσαρκία και άπνοια ύπνου. Το περικαρδιακό λίπος συσχετίζεται με την εμφάνιση ΚΜ, καθώς επίσης με κάθε αύξηση στη βαθμίδα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης ΚΜ κατά 3% με 8%. Επιπλέον χρόνια άπνοια ύπνου έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί διεύρυνση των καρδιακών κόλπων που σχετίζεται με την ΚΜ.

    Συμπέρασμα

    Η διάγνωση και η θεραπεία της ΓΟΠ, και κυρίως της οισοφαγίτιδας, βοηθάει πολύ στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΚΜ, των συμπτωμάτων της, καθώς επίσης συμβάλει και στην μετατροπή της ΚΜ σε φλεβοκομβικό ρυθμό.

    Πηγή: European Society of Cardiology

    Σχετικα αρθρα

    Βαριατρικές επεμβάσεις: θεραπεία για την μη αλκοολική λιπώδης.

    Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή λιπώδες ήπαρ Η μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσος (NAFLD-non alcoholic fatty liver disease) είναι μια.

    Ημικρανίες και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

    Οι πονοκέφαλοι ορίζονται ως δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι, που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός..

    Έλλειψη σεληνίου μετά από βαριατρικές επεμβάσεις

    Τι είναι το σελήνιο; Το σελήνιο Se είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα ιχνοστοιχεία του οργανισμού με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι απαραίτητο για τη δράση του.

    Κανναβινοειδή και παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος. Είναι μία εναλλακτική.

    Τι είναι τα κανναβινοειδή; Τα κανναβινοειδή αποτελούν ενεργά συστατικά των φυτών κάνναβης. Είναι λιποδιαλυτά μόρια (παρόμοια με τη βιταμίνη Α ή τη.