Η παγκόσμια έξαρση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει δείξει ότι οι υπάρχουσες στρατηγικές αδυνατίσματος οι οποίες είναι βασισμένες σε δίαιτες, άσκηση και φαρμακευτικές αγωγές δεν επαρκούν από μόνες τους για να καταπολεμήσουν αυτή την «πανδημία». Έχει προταθεί πολλές φορές από την ιατρική κοινότητα η χρήση της Βουτουλινικής τοξίνης τύπου Α (ουσία που περιέχουν τα Botox) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η Βουτουλινική τοξίνη τύπου Α χρησιμοποιείται κατά κόρον στον ιατρικό τομέα από πολλές ειδικότητες (οφθαλμίατρους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, ορθοπεδικούς, δερματολόγους ακόμη και γυναικολόγους)
Η Βουτουλινική τοξίνη τύπου Α παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον ιατρικό χώρο. Πρώτη φορά χορηγήθηκε από οφθαλμίατρους σε ασθενείς με στραβισμό. Στη σημερινή εποχή χρησιμοποιείται κλινικά καθώς μπορεί να μειώσει τις υπερβολικές συσπάσεις των μυών. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού της χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία αρκετών ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Η μορφή που χορηγείται είναι ενέσιμη και το υλικό που χρησιμοποιείται κατασκευάζεται στην Αμερική.
Η αποτελεσματικότητα του γαστρικού Botox
Αρκετές έρευνες έχουν γίνει για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του γαστρικού Botox. Σύμφωνα με αυτές έχει εντοπισθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
- Σωστή επιλογή ασθενών (δεν ενδείκνυται για ασθενείς με παχυσαρκία)
- Η δοσολογία του Botox
- Η μέθοδος χορήγησης του
- Ο αριθμός των σημείων που γίνεται έκκριση
- Η περιοχή της στομαχικής κοιλότητας που γίνεται η έκκριση
- Η εμπειρία του γιατρού (εξειδίκευση στο πεπτικό σύστημα)
Όταν γίνει ο σωστός συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων από τον γιατρό τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εξαιρετικά. Τα αποτελέσματά του εμφανίζονται άμεσα, και διαρκούν το πολύ 8 μήνες.
Ο μηχανισμός του γαστρικού Botox
Το Botox δρα ως αναστολέας της ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής) η οποία εκκρίνεται από τις νευρικές απολήξεις των κινητικών νευρώνων, καθυστερώντας έτσι την γαστρική εκκένωση και αναστέλλοντας την έκκριση της Γκρελίνης (ισχυρή ορμόνη η οποία εκκρίνεται από το θόλο του στομάχου και διεγείρει την πείνα). Επιπλέον το Botox μειώνει τη χολινεργική μετάδοση στους λείους μύες του στομάχου, αναστέλλοντας έτσι την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, κάτι που έχει φανεί σε έρευνες (in vivo και in vitro).
Κλινικές μελέτες
Κλινικά ευρήματα από τη χρήση γαστρικού Botox σε υπέρβαρα άτομα έδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκτός από τη μείωση σωματικού βάρους, εντοπίσθηκε περίπου 32,5% μείωση στην ημερήσια θερμιδική κατανάλωση έως και 4 μήνες μετά τη θεραπεία.
Δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές παρενέργειες της θεραπείας, και η μείωση του σωματικού βάρους είναι ανεξάρτητη από την διατροφή που ακολουθεί ο ασθενής.
Ένας από τους λόγους που μειώνεται το σωματικό βάρος μετά το Botox είναι ο γρήγορος κορεσμός, και το μειωμένο αίσθημα πείνας. Σύμφωνα με μία έρευνα, ασθενείς μετά από γαστρικό Botox είχαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Συμπέρασμα
Το γαστρικό Botox αν και χρειάζεται ακόμη εκτενής μελέτη φαίνεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των παραπανίσιων κιλών και την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αποτελεσματικά του στη μείωση της πείνας έχει αποδειχθεί κλινικά. Αν και προς το παρόν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μπορεί να δώσει μία ώθηση σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις και έχουν υποτροπιάσει ή έχει σταματήσει η πρόοδός τους. Τα αποτελέσματά του εμφανίζονται άμεσα και η διάρκεια της δράσης του είναι περίπου στους 6 με 8 μήνες. Η εμπειρία του γιατρού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Επιπλέον όπως και στις επεμβάσεις παχυσαρκίας συνιστάται αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς ώστε τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα.