Οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν την αποτελεσματικότερη λύση για παχύσαρκους ασθενείς, για την μείωση του σωματικού τους βάρους και την διατήρησή του μακροχρόνια.
Παρόλα αυτά, ένα μέρος των βαριατρικών ασθενών δεν καταφέρνει να φτάσει το επιθυμητό βάρος, ενώ αρκετοί από αυτούς αποδεικνύεται ότι σε βάθος χρόνου ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν. Όπως έχει ήδη αναφερθεί μέσα από σχετικές έρευνες, η συνεπής μετεγχειρητική παρακολούθηση φαίνεται ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη του τελικού στόχου απώλειας βάρους και στην διατήρηση του για πολλά χρόνια.
Ωστόσο, έχει εντοπιστεί μία διαφοροποίηση της αποτελεσματικότητας των βαριατρικών ασθενών ανεξάρτητα του τύπου της βαριατρικής επέμβασης που υπεβλήθησαν.
Μήπως τελικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα; Πολλοί βαριατρικοί χειρουργοί θέτουν το ερώτημα, εάν η φυσική δραστηριότητα των ασθενών μετεγχειρητικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίησης της αποτελεσματικότητας της βαριατρικής επέμβασης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται σε μειωμένη έως μηδαμινή φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, προκαταρκτικά ευρήματα από μια μελέτη του Π.Ο.Υ. για παράγοντες κινδύνου υποδηλώνουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μία από τις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.
Για να εξετασθεί η υπόθεση αυτή των οι βαριατρικών χειρουργών, συστήθηκε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.879 βαριατρικοί ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την φυσική δραστηριότητα μετεγχειρητικά. Η πρώτη ομάδα ασθενών αύξησε την φυσική της δραστηριότητα μετεγχειρητικά, η δεύτερη ομάδα διατήρησε σταθερά τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ενώ η τρίτη ομάδα μείωσε την φυσική δραστηριότητα της.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έως και 2 χρόνια μετεγχειρητικά και εξετάσθηκε η συνολική υγεία του ασθενούς, η σωματική σύσταση (ποσοστά λίπους, μυϊκής και οστικής μάζας) και η ποιότητα ζωής του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση των βαριατρικών χειρουργών!
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ένα 38% των βαριατρικών ασθενών αύξησαν αισθητά την φυσική τους δραστηριότητα μετεγχειρητικά.
Αυτή η ομάδα των ασθενών παρουσίασε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ:
- Μείωση του σωματικού βάρους
- Βελτίωση της σωματικής σύνθεσης (ποσοστά λίπους, μυϊκής και οστικής μάζας)
- Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
- Βελτίωση της υγείας συνολικά
συγκριτικά με την ομάδα που διατήρησε την φυσική της δραστηριότητα και αυτή που την μείωσε.
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας στην αποτελεσματικότητα των βαριατρικών επεμβάσεων.
Βιβλιογραφία
Nuijten MAH, Tettero OM, Wolf RJ, Bakker EA, Eijsvogels TMH, Monpellier VM, Hazebroek EJ, Janssen IMC, Hopman MTE. Changes in Physical Activity in Relation to Body Composition, Fitness and Quality of Life after Primary Bariatric Surgery: a Two-Year Follow-Up Study. Obes Surg. 2021 Mar;31(3):1120-1128. doi: 10.1007/s11695-020-05009-x. Epub 2020 Oct 3. PMID: 33331984; PMCID: PMC8249277.