X

  Κλειστε ραντεβου

  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και SLEEVE

  IFSO DAY SLEEVE

  Η παχυσαρκία αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει ανακηρυχθεί από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ως επιδημία[1], ενώ έχει συσχετισθεί άμεσα και έμμεσα με πολλά χρόνια προβλήματα υγείας όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, αποφρακτική άπνοια ύπνου, οστεοαρθρίτιδα, διάφορους τύπους καρκίνου και άλλες επιβλαβείς για την υγεία καταστάσεις.

  Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος όπου υγρά του στομάχου ή φαγητό ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Σύμφωνα με έρευνες οι παχύσαρκοι ασθενείς εμφανίζουν πολύ συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης. Αυτό μπορεί να οφείλετε σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω σπλαχνικού λίπους ή σε χαλάρωση του κατώτατου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Εάν δεν διορθωθεί η βλάβη η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα, όπως οισοφαγίτιδα, οισοφάγο Barrett και ακόμη σε μερικές περιπτώσεις να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου.

  Η Λαπαροσκοπική Βαριατρική επέμβαση Sleeve είναι μια περιοριστική επέμβαση που στοχεύει στη μείωση του σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς. Με τη βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων απομακρύνεται το 80% του στομάχου, που αποτελεί και το ξεχειλωμένο μέρος του,  ενώ το τμήμα του στομάχου που απομένει έχει χωρητικότητα 150 – 300ml. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, του μείζονος τόξου,  μετατρέποντας  έτσι το στομάχι σε έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι» (sleeve). Με την επέμβαση δεν διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και δεν δημιουργείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Η επέμβαση αυτή αποτελεί το gold standard των επεμβάσεων για την θεραπεία της παχυσαρκίας, όπου σύμφωνα με τον παγκόσμιο Απολογισμό 2018 της IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders), με δεδομένα από 51 χώρες, σε 5 ηπείρους, επί συνόλου 394.431 βαριατρικών επεμβάσεων, την περίοδο 2009-2018, οι 128.417 ήταν Sleeve (ποσοστό 33%).

  Σύμφωνα με έρευνες έχεις παρατηρηθεί ότι μετά από επεμβάσεις Sleeve μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης κυρίως τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση. Ο πρώτος χρόνος μετά την επέμβαση είναι επίσης το διάστημα όπου παρουσιάζετε και η μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους. Σε τι οφείλονται όμως τα συμπτώματα της ΓΟΠ μετά από επέμβαση Sleeve;

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μπορεί να οφείλετε στην ύπαρξη διαφραγματοκήλης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 30% των ασθενών μετά από κλινική εξέταση παρατηρήθηκε ύπαρξη διαφραγματοκήλης. Με την έρευνα να μην διευκρινίζει τα αίτια τη εμφάνισής της[2].

  Σύμφωνα με την εμπειρία της χειρουργικής μας ομάδας η διαφραγματοκήλη σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών προϋπάρχει, απλώς είναι μικρή και δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ίσως το μειωμένο μέγεθος τους στομάχου με την αφαίρεση του θόλου του στομάχου να συμβάλει στην επειδίνωσή της. Πριν από επεμβάσεις Sleeve θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ή μη διαφραγματοκήλης. Εφόσον υπάρχει και είναι ασυμπτωματική ο χειρουργός θα πρέπει να κάνει ανάταξη του τμήματος του στομάχου το οποίο έχει περάσει από το στομάχι στο θώρακα (κήλη). Έπειτα ο χειρουργός πρέπει να κάνει σύγκληση των σκελών του διαφράγματος, μειώνοντας έτσι δραστικά τις πιθανότητες δημιουργίας διαφραγματοκήλης. Τέλος πραγματοποιείται η γαστρεκτομή Sleeve.

  Βιβλιογραφία

  1. https://www.who.int/activities/controlling-the-global-obesity-epidemic
  2. Choi, S.J., Kim, S.M. Intrathoracic Migration of Gastric Sleeve Affects Weight Loss as well as GERD–an Analysis of Remnant Gastric Morphology for 100 Patients at One Year After Laparoscopic Sleeve Gastrectomy. OBES SURG31, 2878–2886 (2021). https://doi.org/10.1007/s11695-021-05354-5

  Σχετικα αρθρα

  Βαριατρικές επεμβάσεις. Μπορούν να βελτιώσουν την ικανοποίηση από.

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (By IFSO - International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια πάθηση.

  Case 10

  Γαστρικός δακτύλιος: αιτία της επίκτητης διαφραγματοκήλης Νέος άνδρας ασθενής προσήλθε στο ιατρείο μας με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.  Η παλινδρόμηση του δημιουργούσε καούρες,.

  Διαβήτης τύπου 2 και βαριατρική επέμβαση Sleeve. Μια.

  IFSO DAY SLEEVE Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2 Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές.

  Το μεταβολικό σύνδρομο και η νεφρική νόσος

  (By #IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει.