X

    Κλειστε ραντεβου

    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και νυχτερινή παλινδρόμηση

    Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια από τις συνηθέστερες καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος η οποία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα αποτελούν οι καούρες και αναγωγές υγρών και φαγητών.

    Πέραν από τις καούρες και τις αναγωγές περίπου το 70 -75% των ατόμων με ΓΟΠ εμφανίζουν νυχτερινή παλινδρόμηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τα αποτελέσματα δύο σημαντικών επιδημιολογικών μελετών από τον Farup και τους συνεργάτες και τον Shaker και τους συνεργάτες που διαπίστωσαν ότι μεταξύ 70% και 75% των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφάνιζαν νυχτερινή παλινδρόμηση και ότι περίπου το 40% αυτών των ατόμων ανέφεραν ότι η νυχτερινή παλινδρόμηση διέκοψε τον ύπνο τους.

    Η ουσία είναι ότι η νυχτερινή παλινδρόμηση είναι πολύ διαδεδομένη σε ασθενείς με ΓΟΠ. Οι περισσότεροι ασθενείς με ΓΟΠ εμφανίζουν συμπτώματα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι σχετικά σπάνιο να συναντήσετε έναν ασθενή που έχει συμπτώματα μόνο τη μέρα ή μόνο τη νύχτα.

    Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύχτα δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο εισδοχής υγρών και άλλου περιεχομένου από το στομάχι στο λάρυγγα και από εκεί στους πνεύμονες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί βήχα και στις σοβαρές περιπτώσεις δημιουργείται κίνδυνος πνιγμού. Επίσης είναι δυνατόν να δημιουργηθούν βλάβες στους πνεύμονες παρόμοιες με αυτές του οισοφάγου.

    Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με νυχτερινή ΓΟΠ τείνουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

    Περίπτωση ασθενούς

    Άνδρας ασθενής 55 ετών προσήλθε στο ιατρείο μας στις Σέρρες με σοβαρά συμπτώματα ΓΟΠ και οισοφάγο Barrett. Η παλινδρόμηση τους ασθενούς εκδηλωνόταν με αναγωγές και ερυγές. Επιπλέον ο ασθενής παρουσίαζε νυχτερινή παλινδρόμηση σχεδόν κάθε βράδυ. Η καθημερινή σχεδόν νυχτερινή παλινδρόμηση διέκοπτε τον ύπνο του εδώ και χρόνια και του χαλούσε σημαντικά την ποιότητα ζωής, επηρεάζοντάς του σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση και την διάθεση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με έρευνες η νυχτερινή παλινδρόμηση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της εργασίας του πάσχοντος.

    Ο ασθενής μάλιστα για να μπορέσει να κοιμηθεί τα βράδια είχε καταλήξει να φτιάξει μια ειδική κατασκευή στο κρεβάτι του, ώστε να μην είναι ξαπλωμένος σε οριζόντια θέση στο κρεβάτι (θέση η οποία του δημιουργούσε παλινδρόμηση) αλλά να ξεπερνάει τις 60 μοίρες, όπως είχε συσταθεί σαν θέση ύπνου και από το γιατρό του. Στη θέση αυτή δεν ξυπνούσε πλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω παλινδρόμησης, αλλά δεν ξεκουραζόταν επαρκώς.

    Αντιμετώπιση

    Για την θεραπεία του ασθενούς από την ΓΟΠ, τον οισοφάγο Barrett και την νυχτερινή παλινδρόμηση επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η λαπαροσκοπική επέμβαση Θολοπλαστικής κατά Nissen. Η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί το gold standard των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.

    Σήμερα σχεδόν 1 χρόνο μετά την επέμβαση, η ποιότητα ζωής του ασθενούς έχει βελτιωθεί εξαιρετικά. Έχει απαλλαγεί από όλα τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ και πλέον δεν εμφανίζει καθόλου νυχτερινή παλινδρόμηση. Καταφέρνει και κοιμάται σε κρεβάτι σε οριζόντια θέση χωρίς να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο οισοφάγος Barrett έχει σχεδόν  θεραπευτεί. Ο ασθενής δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επέμβασης!

    Αναφορές

    1. Orr WC. Management of nighttime gastroesophageal reflux disease. GastroenterolHepatol (N Y). 2007;3(8):605-606.
    2. Dubois RW, Aguilar D, Fass R, et al. Consequences of frequent nocturnal gastroesophageal reflux disease among employed adults: symptom severity, quality of life and work productivity. AlimentPharmacol Ther. 2007;25:487–500.
    3. Johnson DA, Orr WC, Crawley JA. Effect of esomeprazole on nighttime heartburn and sleep quality in patients with GERD: a randomized, placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol. 2005;100:1914–1922.
    4. Orr WC, Craddock A, Goodrich S. Acidic and non-acidic reflux during sleep under conditions of powerful acid suppression. Chest. 2007;131:460–465.
    5. Coron E, Hatlebakk JG, Galmiche JI. Medical therapy of gastroesophageal reflux disease. CurrOpin Gastroenterol. 2007;23:434–439.
    6. Orr WC. Reflux events and sleep: are we vulnerable? Curr Gastroenterol Rep. 2006;8:202–207.
    7. Farup C, Kleinman L, Sloan S, et al. The impact of nocturnal symptoms associated with gastroesophageal reflux disease on health-related quality of life. Arch Intern Med. 2001;161:45–52.
    8. Shaker R, Castell DO, Schoenfeld PS, et al. Nighttime heartburn is an underappreciated clinical problem that impacts sleep and daytime function: the results of a Gallup survey conducted on behalf of the American Gastroenterological Association. Am J Gastroenterol. 2003;98:1487–1493.

    Σχετικα αρθρα

    Παλινδρόμηση και ταχυκαρδία

    Παλινδρόμηση και ταχυκαρδία Ιατρικό case ασθενούς μας Γυναίκα ασθενής προσήλθε στο ιατρείο μας στα Ιωάννινα με συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ). Τα κύρια.

    Παλινδρόμηση μία από τις μεγαλύτερες διαγνωστικές & θεραπευτικές.

    ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Μία από τις μεγαλύτερες διαγνωστικές & θεραπευτικές προκλήσεις (περισσότερα…)

    Case8

    Ιατρικό case Επιπτώσεις πολύχρονης λήψης ομεπραζόλης σε ασθενή με διαφραγματοκήλη Άνδρας ασθενής 71 ετών, προσήλθε στο ιατρείο μας στην Λάρισα με βαριά.

    Αντιμετώπιση παλινδρόμησης και όσων μπορεί να προκαλεί

    Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, τα αίτια της, συμβουλές και η οριστική λύση σε ένα άρθρο με την.