X

    Κλειστε ραντεβου

    Γαστρεκτομή Sleeve & Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

    ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

    Οι Βαριατρικές επεμβάσεις, σε συνδυασμό με αλλαγή στο lifestyle, φαίνεται ότι αποτελούν πλέον την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία.

    Η λαπαροσκοπική Γαστρεκτομή Sleeve αποτελεί το Gold Standard των βαριατρικών επεμβάσεων, ενώ η δημοτικότητα της αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

    Η ανάπτυξη Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μετά από λαπαροσκοπική γαστρεκτομή Sleeve αποτελεί μια από τις κυριότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές, η οποία επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών και κάποιες φορές τους εκθέτει σε περαιτέρω κινδύνους.

    Τα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν, ότι μετά από επέμβαση Sleeve 2,1% έως 34,9% των ασθενών θα εμφανίσει συμπτώματα ΓΟΠ [1,2]. Αυτή η ετερογένεια των αποτελεσμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερους τον αρχικό Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ασθενών, τη χειρουργική τεχνική και τη διάρκεια της μετεγχειρητικής παρακολούθησης.

    Έχει αφιερωθεί μεγάλη προσπάθεια από τους ερευνητές για τον εντοπισμό των μηχανισμών οι οποίοι ευθύνονται για την αύξηση του επιπολασμού της ΓΟΠ μετά από επέμβαση Sleeve.

    Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η ανατομία του στομάχου μετά από την επέμβαση Sleeve μπορεί να προδιαθέσει τους ασθενείς για ΓΟΠ. Η Γωνία του His (η γωνία ανάμεσα στην αριστερή πλευρά του οισοφάγου και τον θόλο του στομάχου) αποτελεί ένα ανατομικό χαρακτηριστικό το οποίο προστατεύει από την παλινδρόμηση, η οποία μετά από επεμβάσεις Sleeve αλλάζει ανατομικά.

    Επιπλέον σύμφωνα με τους Baumann et al. [3] 10 στους 27 ασθενείς, ανέπτυξαν  διαφραγματοκήλη μετά από επέμβαση Sleeve (intrathoracic sleeve migration).

    Θεραπεία

    Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, όταν πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επέμβαση Sleeve και η αποκατάσταση της Διαφραγματοκήλης τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τους Daes er al. [4] η αποκατάσταση της Διαφραγματοκήλης ταυτόχρονα με την επέμβαση Sleeve, μείωσε τα μετεγχειρητικά περιστατικά ΓΟΠ κατά 47,5% στους 6 και 12 μήνες.

    Συζήτηση

    Η διάγνωση και η προγραμματισμένη αποκατάσταση της Διαφραγματοκήλης ταυτόχρονα με την επέμβαση Sleeve φαίνεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για τη μείωση της ΓΟΠ μετεγχειρητικά.

    Στην περίπτωση λοιπόν, όπου η Διαφραγματοκήλη υπάρχει πριν από την επέμβαση  sleeve και εφόσον διαγνωστεί – είτε με εξετάσεις προεγχειρητικά, είτε διεγχειρητικά από τον ίδιο το χειρουργό  – η διενέργεια και των δύο επεμβάσεων στον ίδιο χειρουργικό χρόνο θα φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

    Τι γίνεται ωστόσο στην αντίθετη περίπτωση, όπου η Διαφραγματοκήλη είναι μετεγχειρητική; Καθώς φαίνεται, μετά την επέμβαση αλλάζει το σχήμα του στομάχου (είτε πρόκειται για κομμένο θόλο-sleeve είτε για διπλωμένο θόλο-πτύχωση) και το διαφραγματικό τρήμα παίρνει τη μορφή «πυραμίδας». Αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με την απώλεια μεγάλου –σε κάποιες περιπτώσεις-  βάρους, που συνεπάγεται τη χαλάρωση των μυών του διαφράγματος, δημιουργεί πιθανά τις προυποθέσεις για τη μετεγχειρητική Διαφραγματοκήλη.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μας εφαρμόζει την εξής πρακτική: κατά τη διάρκεια της επέμβασης sleeve όταν παρατηρηθεί ευρύ διαφραγματικό τρήμα (άνοιγμα), πραγματοποιείται μαζί με το sleeve και σύγκλιση σκελών διαφράγματος.

    Συμπερασματικά, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα γύρω από το θέμα της μετεγχειρητικής ΓΟΠ μετά από Sleeve, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Η σημασία της μεγάλης απώλειας βάρους σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μυών του διαφράγματος καθώς και η έντονη άσκηση (ιδίως με άρση βάρους) είναι κάποια από τα ερωτήματα  που χρειάζεται να μελετηθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς για να εξαχθούν σαφή και ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

    Παραπομπές

    1. Raj PP, Bhattacharya S, Misra S, Kumar SS, Khan MJ, Gunasekaran SC, Palanivelu C. Gastroesophageal reflux-related physiologic changes after sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass: a prospective comparative study. Surg Obes Relat Dis. 2019 Aug;15(8):1261-1269. doi: 10.1016/j.soard.2019.05.017. Epub 2019 May 20. PMID: 31279562.
    2. Laffin M, Chau J, Gill RS, Birch DW, Karmali S. Sleeve gastrectomy and gastroesophageal reflux disease. J Obes. 2013;2013:741097. doi:10.1155/2013/741097
    3. Baumann T, Grueneberger J, Pache G, et al. Three-dimensional stomach analysis with computed tomography after laparoscopic sleeve gastrectomy: sleeve dilation and thoracic migration. Surgical Endoscopy and Other Interventional Techniques2011;25(7):2323–2329.
    4. Laparoscopic sleeve gastrectomy: symptoms of gastroesophageal reflux can be reduced by changes in surgical technique. Daes J, Jimenez ME, Said N, Daza JC, Dennis R Obes Surg. 2012 Dec; 22(12):1874-9.

    Σχετικα αρθρα

    Σίγουρα θα θέλατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο:.

    ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ By #IFSO – (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders)  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση; Η.

    Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και βαριατρικές επεμβάσεις

    Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι ένα κοινό βακτηρίδιο του στομάχου, που σε κάποιους ανθρώπους.

    Παλινδρόμηση και ταχυκαρδία

    Παλινδρόμηση και ταχυκαρδία Ιατρικό case ασθενούς μας Γυναίκα ασθενής προσήλθε στο ιατρείο μας στα Ιωάννινα με συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ). Τα κύρια.

    Μεταβολικό σύνδρομο – παχυσαρκία class 1 – μεταβολικές.

    Μεταβολικό σύνδρομο  Το μεταβολικό σύνδρομο αντιπροσωπεύει ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (πχ. εμφράγματος του μυοκαρδίου), καθώς και.