X

    Κλειστε ραντεβου
    210 801 1555
    Βρειτε μας
    Giourdas Xeirourgiki Βασίλειος Γκιούρδας Βαρϊατρική παχυσαρχία γαστρικό μανίκι γαστρικό μπότοξ botox διαφραγματοκήλη παλινδρόμιση πτύχωση αιμορροΐδες μεταβολικό

    Βαριατρικές επεμβάσεις σε ασθενείς με παλινδρόμηση

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2017) το 43,4% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και άνω είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ: 25 – 29,9), και το 11,6% είναι παχύσαρκοι ή σοβαρά παχύσαρκοι (ΔΜΣ ≥ 30) (πίνακας 1).

    Το πλεονάζον βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών συννοσηροτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), καθώς επίσης διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠΝ. Στην Ελλάδα περίπου το 25% των Ελλήνων πάσχει από ΓΟΠΝ. Από αυτές στο 43% των περιπτώσεων τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-3 φορές την εβδομάδα.

    Πίνακας 1. Πληθυσμός (άνδρες, γυναίκες, σύνολο) ηλικίας 16 ετών και άνω, κατά κατηγορία ΔΜΣ, 2017

    Επιπλέον συμπτώματα παλινδρόμησης εντοπίζονται σε πάνω από το 50% των παχύσαρκων ασθενών που είναι υποψήφιοι για βαριατρικές επεμβάσεις.

    Μηχανισμοί που δημιουργούν ΓΟΠΝ επί εδάφους παχυσαρκίας

    Οι λόγοι για τους οποίους η παχυσαρκία επηρεάζει την εμφάνιση ΓΟΠΝ δεν είναι ξεκάθαροι. Φαίνεται όμως ότι πιθανώς ενοχοποιούνται δύο μηχανισμοί.

    1. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση – λόγω παχυσαρκίας – αυξάνει τις γαστροοισοφαγικές πιέσεις. Η αύξηση αυτή διευκολύνει την οπισθοδρομική ροή του γαστρικού περιεχομένου και δημιουργεί παλινδρόμηση.
    2. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση – λόγω παχυσαρκίας – προκαλεί διαταραχές στην γαστροοισοφαγική συμβολή, όπου με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει διαφραγματοκήλη.

    Η διαφραγματοκήλη είναι η κύρια αιτία της παλινδρόμησης.

    Θεραπεία

    Η θεραπεία της ΓΟΠΝ είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική.

    Για τη θεραπεία της ΓΟΠΝ σε μη παχύσαρκους ασθενείς το GoldStandard είναι η Θολοπλαστική κατά Nissen. Είναι μια αντιπαλινδρομική επέμβαση, η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της ΓΟΠΝ, καθώς κατά την επέμβαση ενισχύεται η βαλβίδα του οισοφάγου και ανατάσσεται η διαφραγματοκήλη (εφόσον υπάρχει).

    Επιλογές βαριατρικών επεμβάσεων σε ασθενείς με ΓΟΠΝ

    Προτού προβούμε σε βαριατρική επέμβαση πρέπει να εξετασθεί η ύπαρξη ή όχι διαφραγματοκήλης.

    Εφόσον εντοπιστεί διαφραγματοκήλη θα πρέπει να γίνει:

    Ανάταξη της διαφραγματοκήλης και σύγκλιση των σκελών του διαφράγματος. Έπειτα ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς γίνεται γαστρική πτύχωση 3 στρωμάτων ή κάθετη γαστροπλαστική Sleeve.

    Στην περίπτωση που ο ασθενής εκτός από διαφραγματοκήλη πάσχει από οισοφάγο Barrett ή ελκωτική οισοφαγίτιδα τότε η θεραπευτική οδός διαφοροποιείται. Γίνεται ανάταξη της διαφραγματοκήλης και σύγκλιση των σκελών του διαφράγματος. Ακολουθεί η Πτυχωτική Nissen που είναι ένας συνδυασμός της θολοπλαστικής κατά Nissen και της γαστρικής πτύχωσης (επέμβαση παχυσαρκίας με εξαιρετικά αποτελέσματα). Η συνδυαστική αυτή επέμβαση, σύμφωνα με την εμπειρία της ομάδας μας και από διεθνείς έρευνες, παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και στην θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

    Ο οισοφάγος Barrett και η ελκωτική οισοφαγίτιδα αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την επέμβαση Sleeve. 

    Βιβλιογραφία

    1. Lee, W., Han, M., Ser, K. et al.Laparoscopic Nissen Fundoplication with Gastric Plication as a Potential Treatment of Morbidly Obese Patients with GERD, First Experience and Results. OBES SURG 24, 1447–1452 (2014). https://doi.org/10.1007/s11695-014-1223-0
    2. Talha, A., Ibrahim, M. Laparoscopic Nissen Fundoplication Plus Mid-gastric Plication for Treatment of Obese Patients with Gastroesophageal Reflux Disease. OBES SURG28, 437–443 (2018). https://doi.org/10.1007/s11695-017-2862-8
    3. Preedy, Victor R., et al. Metabolism and Pathophysiology of Bariatric Surgery: Nutrition, Procedures, Outcomes, and Adverse Effects. Academic Press, 2017
    4. Bashar J. Qumseya, Yazan Qumsiyeh, Sandeep A. Ponniah, David Estores, Dennis Yang, Crystal N. Johnson-Mann, Jeffrey Friedman, Alexander Ayzengart, Peter V. Draganov,Barrett’s esophagus after sleeve gastrectomy: a systematic review and meta-analysis,Gastrointestinal Endoscopy,2020, ISSN 0016-5107, https://doi.org/10.1016/j.gie.2020.08.008