ΗΜΕΡΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ΓΟΠ αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση, με πληθώρα θεραπευτικών επιλογών τόσο φαρμακευτικές όσο και χειρουργικές. Μια διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, συγκλήθηκε με στόχο την ανάπτυξη τεκμηριωμένων συστάσεων για να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς, τους ασθενείς και άλλους να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ΓΟΠ, με έμφαση την αξιολόγηση των διαφόρων χειρουργικών τεχνικών.
Ο στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι να βοηθήσουν όλους τους χειρουργούς, τους γαστρεντερολόγους και τους γιατρούς που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με διαχείριση των ασθενών τους με ΓΟΠ. Καθώς επίσης αποσκοπούν στην εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινής γνώμης. Οι κατευθυντήριες γραμμές θεσπίστηκαν με σκοπό να συμβάλουν στη διευκόλυνση της επιλογής θεραπείας,παρόλα αυτά, κάποιες ειδικές καταστάσεις ασθενών χρήζουν εξατομικευμένης θεραπείας. Τέλος, λόγω του γεγονότος ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούν μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως πηγή πληροφόρησης για τους ασθενείς που πάσχουν από ΓΟΠ.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατέληξε στις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές (guidelines), απαντώντας σε 5 ερωτήσεις:
Ερώτηση 1η
Για την θεραπεία της ΓΟΠ, πρέπει να πραγματοποιείται επέμβαση (θολοπλαστική) ή είναι προτιμότερη η φαρμακευτική αγωγή σε ενηλίκους και παιδιά.
Η επιτροπή έκρινε ότι σε ενήλικες ασθενείς με επιβεβαιωμένη χρόνια ΓΟΠ ή χρόνια αποφρακτική ΓΟΠ η χειρουργική επέμβαση θεωρείται προτιμότερη έναντι της φαρμακευτικής αγωγής.
Ερώτηση 2η
Η θολοπλαστική επέμβαση για την θεραπεία της ΓΟΠ πρέπει να διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε ενήλικες και παιδία ;
Η επιτροπή κατέληξε ότι βάση των δεδομένων που εξετάσθηκαν δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση αναφορικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ανάμεσα σε ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.
Ερώτηση 3η
Πρέπει να πραγματοποιείται ολική (Nissen) ή μερική (Toupet) θολοπλαστική σε ενηλίκους και παιδιά για την θεραπεία της ΓΟΠ;
Η επιτροπή κατέληξε στο ότι βάση των δεδομένων που εξετάσθηκαν δεν εντοπίσθηκαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα στους 2 αυτούς τύπους θολοπλαστικής επέμβασης, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Ερώτηση 4η
Πρέπει να πραγματοποιείται διατομή των βραχέων γαστρικών αγγείων ή όχι σε ενήλικες με ΓΟΠ;
Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βάση των δεδομένων που εξετάσθηκαν δεν ευνοείται αλλά ούτε αποθαρρύνεται η διαίρεση των βραχέων γαστρικών αγγείων.
Ερώτηση 5η
Πρέπει να πραγματοποιούνται μεγάλες ή μικρές διατομές σε παιδιά με ΓΟΠ;
Η επιτροπή κατέληξε ότι τα δεδομένα ξεκάθαρα ευνοούν τη διενέργεια μικρών διατομών σε παιδιά, στα οποία δεν παρουσιάζεται ευμεγέθης διαφραγματοκήλη, κατά τη διάρκεια επεμβάσεων θολοπλαστικής.
Αναφορές
Slater, B.J., Dirks, R.C., McKinley, S.K. et al. SAGES guidelines for the surgical treatment of gastroesophageal reflux (GERD). SurgEndosc 35, 4903–4917 (2021). https://doi.org/10.1007/s00464-021-08625-5