X

  Κλειστε ραντεβου

  Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) εμφανίζεται στο 1% με 2% του γενικού πληθυσμού, και ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες γεγονός που οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού. Επιπλέον πολλές παθήσεις  όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η άπνοια ύπνου, η καρδιακή ανεπάρκεια και η παχυσαρκία μπορούν να την επηρεάσουν.

  Από έρευνες φαίνεται ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ΚΜ και άλλων καρδιακών αρρυθμιών. Σε πολλές των περιπτώσεων διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς είναι το μοναδικό σύμπτωμα μιας λανθάνουσας ΓΟΠ.

  Πιθανοί μηχανισμοί που ενεργοποιούν την κολπική μαρμαρυγή επί εδάφους ΓΟΠ

  1. Ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Λόγω της παλινδρόμησης, διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο δίνει κλάδο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα της καρδιάς και ως εκ τούτου ενεργοποιεί την ΚΜ.
  2. Τοπική φλεγμονή της καρδιάς. Η απόσταση μεταξύ του τοιχώματος του οισοφάγου και του αριστερού καρδιακού κόλπου είναι 5 χιλιοστά. Λόγω της γειτνίασης αναπτύσσεται φλεγμονή στο μυοκάρδιο. Έχει παρατηρηθεί ότι μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται στο 66% των ασθενών με ΚΜ χωρίς όμως να πάσχουν από καρδιακή νόσο. Καθώς επίσης οι κυτοκίνες που κυκλοφορούν στο αίμα λόγω της φλεγμονής παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ΚΜ.
  3. Αιμάτωση της καρδιάς. Η παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος ενεργοποιεί σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών και ως αποτέλεσμα μειώνεται η αιματική ροή του μυοκαρδίου και ενεργοποιείται η ΚΜ.
  4. Διαφραγματοκήλη. Η ύπαρξη ευμεγέθους διαφραγματοκήλης, δηλαδή ενδοθωρακικός στόμαχος, αυξάνει τον κίνδυνο ΚΜ. Κατά την κατάποση ενεργοποιείται ο κολπικός έκτοπος ερεθισμός. *Ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει περιπτώσεις όπου επιδιόρθωσεις παραοισοφαγικών διαφραγματοκηλών και ενδοθωρακικών στομάχων έχουν καταστείλει την κολπική αρρυθμία.
  5. Συννοσηρότητα: παχυσαρκία και άπνοια ύπνου. Το περικαρδιακό λίπος συσχετίζεται με την εμφάνιση ΚΜ, καθώς επίσης με κάθε αύξηση στη βαθμίδα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης ΚΜ κατά 3% με 8%. Επιπλέον χρόνια άπνοια ύπνου έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί διεύρυνση των καρδιακών κόλπων που σχετίζεται με την ΚΜ.

  Συμπέρασμα

  Η διάγνωση και η θεραπεία της ΓΟΠ, και κυρίως της οισοφαγίτιδας, βοηθάει πολύ στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΚΜ, των συμπτωμάτων της, καθώς επίσης συμβάλει και στην μετατροπή της ΚΜ σε φλεβοκομβικό ρυθμό.

  Πηγή: European Society of Cardiology

   

  Σχετικα αρθρα

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σχέση.

  Ο καρκίνος του πρωκτού είναι μια σπάνια κακοήθεια που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις.

  Case 3

  Ιατρικό Case - Χρόνιος παροξυσμικός Βήχας & ΓΟΠΝ Γυναίκα ασθενής, 68 ετών, η οποία υπέφερε από Χρόνιο παροξυσμικό Βήχα. Οι πνευμονολογικές εξετάσεις.

  Τα φάρμακα της Παλινδρόμησης προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας

  Σύγχρονες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Γαστρεντερολογικό Συνέδριο, αποκαλύπτουν ότι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), που παρέχονται για τη μείωση της.

  Βαριατρικές επεμβάσεις σε ασθενείς με παλινδρόμηση

  Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2017) το 43,4% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και άνω είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ: 25 – 29,9), και.