X

  Κλειστε ραντεβου

  Το Στίγμα σωματικού βάρους σε εφήβους

  Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ρίζες τις παχυσαρκίας είναι βαθιές. Σημαντικά γεγονότα στην ζωή των ανθρώπων, γενετικοί παράγοντες, ψυχολογικοί παράγοντες, το γρήγορο φαγητό, κακός ύπνος, ο δυτικός τρόπος ζωής, το marketing, το στίγμα της παχυσαρκίας είναι όλοι τους παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας.  Σύμφωνα με την Παγκόσμια ομοσπονδία της παχυσαρκίας (World Obesity Federation) κανένας δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει μόνος του, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί παγκόσμια ευθύνη.

  Τα παιδιά αποτελούν και αυτά θύμα της πανδημίας της παχυσαρκίας. Η παιδική παχυσαρκία αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 60% την επόμενη δεκαετία φτάνοντας τα 250 εκατομμύρια το 2030.

  Το στίγμα της παχυσαρκίας – σε κάθε ηλικία και πολύ περισσότερο στην παιδική εφηβική – πρέπει να εξαλειφθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται να ρίξουμε άπλετο φως στις «ρίζες της παχυσαρκίας», να επισημάνουμε την δυσκολία στην εξάλειψη μιας ανθεκτικής πολυπαραγοντικής νόσου και να κάνουμε σαφές ότι η αντιμετώπιση της ξεκινάει από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, την πολιτεία, με βάση τις διεθνείς οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

  Το Στίγμα του σωματικού βάρους αποτελεί σχεδόν καθημερινή πτυχή της ζωής ενός παχύσαρκου ατόμου και κυρίως των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων. Σε άρθρο της “Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιάτρων”, που πραγματεύεται το θέμα του στίγματος των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας, πολλές φορές δυσκολεύονται να παρέχουν βοήθεια σε παχύσαρκους εφήβους. Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ξεκάθαρα ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και στην επικοινωνία με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους καθώς μπορούν ακόμη και ακούσια να αποτελέσουν τροχοπέδη κατά την προσπάθειά τους να συμβάλουν στην απώλεια του πλεονάζοντος βάρους τους. [1]

  Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι νέοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές προκλήσεις. Ως επαγγελματίες υγείας πρέπει να είμαστε δίπλα τους, ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας και παρέχοντας τα ερεθίσματα για δράση.

  Αυτός είναι ο σκοπός άλλωστε και διεθνών δράσεων, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Με την δημιουργία μιας πλατφόρμας e-learning από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Παχυσαρκίας παρέχουν σε δεκάδες γλώσσες ανά τον κόσμο πρακτικές, συμβουλές και τεχνογνωσία στους επαγγελματίες υγείας για την σωστή διαχείριση του στίγματος της παχυσαρκίας και της πολυπαραγοντικής αυτής νόσου.

  https://www.worldobesity.org/training-and-events/scope

  Η ομάδα της Γκιούρδας χειρουργική με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους συμβάλει ενεργά στην διασφάλιση της υγείας τους, σωματική και ψυχική, όντας στο πλευρό τους σε κάθε βήμα της πορείας τους στην μείωση του σωματικού τους βάρους, προσφέροντας σωστή ενημέρωση και συνεχή υποστήριξη.

  Βιβλιογραφία

  1. https://pediatrics.aappublications.org/content/140/6/e20173034

  Σχετικα αρθρα

  Κανναβινοειδή και παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος. Είναι μία εναλλακτική.

  Τι είναι τα κανναβινοειδή; Τα κανναβινοειδή αποτελούν ενεργά συστατικά των φυτών κάνναβης. Είναι λιποδιαλυτά μόρια (παρόμοια με τη βιταμίνη Α ή τη.

  Συννοσηρότητες της παχυσαρκίας και γαστρικός Δακτύλιος

  Η παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 35) συνοδεύεται από πληθώρα συννοσηροτήτων, αυξημένη θνησιμότητα, κακή ποιότητα ζωής αλλά και ψυχοκοινωνικές διαταραχές.  (more…)

  Παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια και Διαφραγματοκήλη

  Μια σπάνια αλλά σημαντική συσχέτιση. Η δύσπνοια, η δυσκολία δηλαδή που αντιμετωπίζει κάποιος στην αναπνοή, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, καθώς μπορεί να.

  Το μεταβολικό σύνδρομο και η νεφρική νόσος

  (By #IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει.