X

  Κλειστε ραντεβου

  Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) και Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (ΗΚΚ)

  Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (non alcoholic fatty liver disease NAFLD)

  Η συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος ονομαζόταν παλιότερα λιπώδης διήθηση του ήπατος και αποτελούσε κλινικό και παθολογοανατομικό όρο. Δεν πρόκειται όμως για αυτοτελή λιποκύτταρα αλλά για κύτταρα του ήπατος που περιέχουν εναποθέσεις λίπους (σε αναλογία άνω του 5% – 10% του βάρους του ήπατος).

  Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η ονομασία μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) και περιλαμβάνει κυρίως δύο οντότητες:

  1. Μη αλκοολική ηπατοστεάτωση
  2. Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

  Η νόσος διαφοροποιείται από την αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος αλλά υπάρχουν κοινά παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά.

  Ο επιπολασμός της ΜΑΛΝΗ παγκοσμίως αυξάνεται διαρκώς, προσβάλλοντας το 25% – 30% του γενικού πληθυσμού και το 70% με 90% των παχύσαρκων ασθενών και ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Από το σύνολο των ασθενών με ΜΑΛΝΗ περίπου το 1/3 θα αναπτύξει μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, εκ των οποίων το 1/3 θα εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος/ ίνωση ήπατος, γνωστός προδιαθεσικός παράγοντας για Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (hepatocellular carcinoma HCC). Επιπλέον σε άτομα με δυσλιπιδαιμία η συχνότητα της ΜΑΛΝΗ κυμαίνεται στο 20%92%.

   

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΜΑΛΝΗ

  Σύμφωνα με έρευνες οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την δημιουργία ΜΑΛΝΗ είναι πολυπαραγοντικοί. Κύριο όμως ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει η αντίσταση στην ινσουλίνη.

  Άλλοι παράγοντες οι οποίοι ενοχοποιούνται για την δημιουργία της ΜΑΛΝΗ:

  • Κεντρική παχυσαρκία
  • Περιβαλλοντικοί ή διατροφικοί παράγοντες
  • Μικροβίωμα του εντέρου
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Επιγενετικοί παράγοντες
  • Στρες του ενδοπλασματικούδικτύου

   

  Αντίσταση στην Ινσουλίνη

  Η αντίσταση στην ινσουλίνη κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΜΑΛΝΗ. Οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία και συνδέεται με την παχυσαρκία , τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Έρευνες έδειξαν ότι η σοβαρότητα της αντίστασης στην ινσουλίνη σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ΜΑΛΝΗ και ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 οδηγεί συχνότερα σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή ακόμη και σε κίρρωση.

  Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

  Το Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συμβαίνει όταν κάποια από τα κύτταρα του ήπατος χάνουν τον έλεγχο του φυσιολογικού τους πολλαπλασιασμού και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Ο καρκίνος του ήπατος συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο ηπατικό νόσημα όπως η χρόνια ηπατίτιδα Β, κυρίως όμως αναπτύσσεται στα άτομα με κίρρωση ήπατος. Οι θάνατοι από τον όγκο αυτόν ανέρχονται σε 1,25 εκατομμύρια/έτος παγκοσμίως.

  Οι παχύσαρκοι άνδρες διατρέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου αυτής της μορφής (4 φορές) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, επί εδάφους μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. 

  Βιβλιογραφία

  1. Arab JP, Arrese M, Trauner M. Recent Insights into the Pathogenesis of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Annu Rev Pathol. 2018 Jan 24;13:321-350. doi: 10.1146/annurev-pathol-020117-043617.
  2. Starley, Brad Q., et al. “Nonalcoholic Fatty Liver Disease and Hepatocellular Carcinoma: A Weighty Connection.” Hepatology, vol. 51, no. 5, 2010, pp. 1820–1832., doi:10.1002/hep.23594.

   

  Σχετικα αρθρα

  Θυρεοειδική λειτουργία μετά από βαριατρική επέμβαση Sleeve

  Η παχυσαρκία αποτελεί μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία. Συνδέεται με πολυάριθμες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς [1]. Οι ορμόνες.

  Κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής εταιρείας Γαστρεντερικής και Ενδοσκοπικής.

  ΗΜΕΡΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ΓΟΠ αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση, με πληθώρα θεραπευτικών επιλογών τόσο φαρμακευτικές όσο και χειρουργικές. (more…)

  Case8

  Ιατρικό case Επιπτώσεις πολύχρονης λήψης ομεπραζόλης σε ασθενή με διαφραγματοκήλη Άνδρας ασθενής 71 ετών, προσήλθε στο ιατρείο μας στην Λάρισα με βαριά.

  Παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια και Διαφραγματοκήλη

  Μια σπάνια αλλά σημαντική συσχέτιση. Η δύσπνοια, η δυσκολία δηλαδή που αντιμετωπίζει κάποιος στην αναπνοή, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, καθώς μπορεί να.