ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ: ΓΑΣΤΡΟ-ΕΝΤΕΡΙΚΟ BOTOX

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας!

 Εισαγωγή

Το Γαστρικό Botox είναι μία πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται διεθνώς την τελευταία δεκαετία για την απώλεια λίγων κιλών.

Το υλικό του Botox ( βουτουλινική τοξίνη τύπου Α  ) εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές ιατρικές ειδικότητες όπως και στο πεπτικό σύστημα, όπου μειώνει τις υπερβολικές συσπάσεις των μυών.

Το γαστρο-ενετρικό Botox αποτελεί μία τροποποίηση της ομάδας μας, όπου το Botox εγχέεται τόσο σε νεύρα και μύες του στομάχου όσο και στον πυλωρό. Έτσι μειώνονται οι υπερβολικές συσπάσεις των μυών και καθυστερεί η γαστρική εκκένωση κατά 4 επιπλέον ώρες παρατείνοντας το αίσθημα της πληρότητας. Παράλληλα, αναστέλλεται η έκκριση της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, οπότε παρατηρούμε μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται. Τέλος, με την έγχυση Botox στον πυλωρό επιτυγχάνεται η γρήγορη δίοδος του φαγητού και η μη απορρόφηση λίπους στο λεπτό έντερο.

Σκοπός

Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να εξετάσουμε την πορεία της απώλειας βάρους και λίπους σε υπέρβαρους που υπεβλήθησαν σε Γαστρο-εντερικό Botox, από τον πρώτο έως και τον έκτο μήνα μετά την παρέμβαση.

Μεθοδολογία

Για την έρευνα επιλέχτηκε στατιστικό δείγμα 55 υπέρβαρων ασθενών μας, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε Γαστροεντερικό Botox  από τις 30/10/2020 μέχρι και τις 31/07/2021. Από το δείγμα που εξετάσθηκε οι 43 (78,20%) ήταν γυναίκες και οι 12 (21,80%) άνδρες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 35 έτη. Ο μέσος όρος αρχικού βάρους ήταν 87,55 κιλά (εύρος τιμών βάρους από 64 έως 110 κιλά) και ο μέσος όρος αρχικού σωματικού λίπους  ήταν 36,31 κιλά (εύρος τιμών λίπους από 23 έως 60 κιλά).

Αποτελέσματα κατά τους 6 μετεγχειρητικούς μήνες!

Στο δείγμα που εξετάσαμε δεν παρατηρήθηκαν μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, αξιολογήθηκε η απώλεια βάρους σε 3 φάσεις, βάσει των μετεγχειρητικών επισκέψεων (1ος μήνας, 3ος μήνας και 6ος μήνας), που καταγράφηκαν οι διαφορές στις μετρήσεις συγκριτικά με το αρχικό βάρος και το αρχικό λίπος. Επί του συνόλου του δείγματος, παρατηρήθηκε σημαντική απώλεια τόσο βάρους όσο και λίπους από την πρώτη μέχρι και την τελευταία επίσκεψη.

Αναλυτικά

Δείγμα: 55 ασθενείς

  • Τον 1ο μήνα: Απώλεια (Μ.Ο.) 4, 65kg Βάρους και 3, 63kg Λίπους (εξετάστηκε το 100% του δείγματος)
  • Τον 3ο μήνα: Απώλεια (Μ.Ο.) 8, 90kg Βάρους και 6, 97kg Λίπους (εξετάστηκε το 85% του δείγματος)*
  • Τον 6ο μήνα: Απώλεια (Μ.Ο.) 16, 60kg Βάρους και 11, 91kg Λίπους (εξετάστηκε το 35% του δείγματος)*

*Σημαντικό ποσοστό του δείγματος «χάθηκε στη μετεγχειρητική παρακολούθηση» ή δεν έχει έρθει ακόμα ο χρόνος επίσκεψης στο ιατρείο για τη μέτρηση και αξιολόγηση της πορείας του.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συμπεραίνουμε, ότι το Γαστρο-εντερικό Botox, όπως εφαρμόζεται από την έμπειρη χειρουργική – ενδοσκοπική – αναισθησιολογική ομάδα μας σε περιβάλλον χειρουργείου για την βέλτιστη εφαρμογή του, αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική μη επεμβατική τεχνική απώλειας βάρους.

Ενδείκνυται για την απώλεια του ενδοσπλαχνικού λίπους σε υπέρβαρους ασθενείς, οι οποίοι χρειάζεται να χάσουν περίπου 15 κιλά βάρος και κατ΄αναλογία 10 κιλά λίπος, για να θεραπευτούν από το Μεταβολικό Σύνδρομο και να ενεργοποιηθεί ξανά ο μεταβολισμός τους.

Η έρευνα θα συνεχισθεί για να μελετηθούν περαιτέρω παράγοντες όπως: διατροφικό προφίλ των ασθενών πριν το Γαστρο-εντερικό μπότοξ, διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα, συσχέτιση του αρχικού βάρους και της μακροπρόθεσμης διατήρησης του, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μετά την εφαρμογή του μπότοξ, σημασία της μετεγχειρητικής παρακολούθησης.

 

Αποτελούν οι βαριατρικές επεμβάσεις γραμμή προστασίας από τον COVID-19;

Στις 30 Ιανουαρίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία (ΠΟΥ) ανακήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία για τον ιό Covid-19.  Read more

Η φυσική δραστηριότητα μετά από βαριατρική επέμβαση συνδέεται με την υγεία, τη σωματική ευεξία και την ποιότητα ζωής;

Οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν την αποτελεσματικότερη λύση για παχύσαρκους ασθενείς, για την μείωση του σωματικού τους βάρους και την διατήρησή του μακροχρόνια.

Παρόλα αυτά, ένα μέρος  των βαριατρικών ασθενών δεν καταφέρνει να φτάσει το επιθυμητό βάρος, ενώ αρκετοί από αυτούς αποδεικνύεται ότι σε βάθος χρόνου ξαναπαίρνουν τα κιλά  που έχασαν. Όπως έχει ήδη αναφερθεί μέσα από σχετικές έρευνες, η συνεπής μετεγχειρητική παρακολούθηση φαίνεται ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη του τελικού στόχου απώλειας βάρους και στην διατήρηση του για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, έχει εντοπιστεί μία διαφοροποίηση της αποτελεσματικότητας των βαριατρικών ασθενών ανεξάρτητα του τύπου της βαριατρικής επέμβασης που υπεβλήθησαν.

Μήπως τελικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα; Πολλοί βαριατρικοί χειρουργοί θέτουν το ερώτημα, εάν η φυσική δραστηριότητα των ασθενών μετεγχειρητικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίησης της αποτελεσματικότητας της βαριατρικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.),  περίπου 2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται σε μειωμένη έως μηδαμινή φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, προκαταρκτικά ευρήματα από μια μελέτη του Π.Ο.Υ.  για παράγοντες κινδύνου υποδηλώνουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μία από τις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

Για να εξετασθεί η υπόθεση αυτή των οι βαριατρικών  χειρουργών, συστήθηκε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.879 βαριατρικοί ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την φυσική δραστηριότητα μετεγχειρητικά. Η πρώτη ομάδα ασθενών αύξησε την φυσική της δραστηριότητα μετεγχειρητικά, η  δεύτερη ομάδα διατήρησε  σταθερά τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ενώ η τρίτη ομάδα μείωσε την φυσική δραστηριότητα της.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έως και 2 χρόνια μετεγχειρητικά και εξετάσθηκε η συνολική υγεία του ασθενούς,  η σωματική σύσταση (ποσοστά λίπους, μυϊκής και οστικής μάζας) και η ποιότητα ζωής του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση των βαριατρικών χειρουργών!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ένα 38% των βαριατρικών ασθενών αύξησαν αισθητά την φυσική τους δραστηριότητα μετεγχειρητικά.

Αυτή η ομάδα των ασθενών παρουσίασε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ:

  • Μείωση του σωματικού βάρους
  • Βελτίωση της σωματικής σύνθεσης (ποσοστά λίπους, μυϊκής και οστικής μάζας)
  • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
  • Βελτίωση της υγείας συνολικά

συγκριτικά με την ομάδα που διατήρησε την φυσική της δραστηριότητα και αυτή που την μείωσε.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας στην αποτελεσματικότητα των βαριατρικών επεμβάσεων.

Βιβλιογραφία

Nuijten MAH, Tettero OM, Wolf RJ, Bakker EA, Eijsvogels TMH, Monpellier VM, Hazebroek EJ, Janssen IMC, Hopman MTE. Changes in Physical Activity in Relation to Body Composition, Fitness and Quality of Life after Primary Bariatric Surgery: a Two-Year Follow-Up Study. Obes Surg. 2021 Mar;31(3):1120-1128. doi: 10.1007/s11695-020-05009-x. Epub 2020 Oct 3. PMID: 33331984; PMCID: PMC8249277.