X

  Κλειστε ραντεβου

  Σίγουρα θα θέλατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Βαριατρικές επεμβάσεις και υπέρταση

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

  By #IFSO – (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) 

  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

  Η αρτηριακή υπέρταση ορίζεται ως η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος του ανθρώπου. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την «συστολική» πίεση, ή «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την «διαστολική» πίεση, ή  «μικρή» πίεση. Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

  Μακροχρόνια, η Υπέρταση προκαλεί αποδεδειγμένα πολυάριθμα σοβαρά νοσήματα. Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια. Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο πάσχουν από υπέρταση το 20% του πληθυσμού.

  Η υπέρταση ευθύνεται για το 50% των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν παραμείνει αρρύθμιστη, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επίσης καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν άλλα νοσήματα ή καταστάσεις που προσβάλλουν τα αγγεία (ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία).

  Ο κίνδυνος της εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί μέσω:

  • Μειωμένης πρόσληψης αλατιού
  • Διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα
  • Αποφυγής κατάχρησης αλκοόλ
  • Τακτικής σωματικής δραστηριότητας
  • Διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Αποφυγής του καπνίσματος

  Βαριατρικές επεμβάσεις και υπέρταση

  Η απώλεια σωματικού βάρους αποτελεί θεραπεία για την υπέρταση και άλλες επιπλοκές της παχυσαρκίας. Οι βαριατρικές επεμβάσεις αποτελούν την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την μακροχρόνια απώλεια σωματικού βάρους.

  Γενικά αναμένεται, ότι περίπου το 60-80% των ασθενών θα έχουν κάποιο βαθμό βελτίωσης της υπέρτασης, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις τύπου bypass/ sleeve. [1]

  Πρόσφατα δημοσιεύθηκε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος < 40 kg/m2 οι οποίοι λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με 1,2 και 3 αντιυπερτασικά φάρμακα και αρτηριακή πίεση μικρότερη από 140/90. Οι ασθενείς αυτοί σύμφωνα με τα guidelines βαριατρικών επεμβάσεων θα απορρίπτονταν από τις σωτήριες αυτές επεμβάσεις.  Ο αριθμός των αντιυπερτασικών φαρμάκων δεν διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της υπέρτασης προεγχειρητικά. Σύμφωνα με την έρευνα οι ασθενείς που λάμβαναν λιγότερα από 3 υπερτασικά φάρμακα, μετεγχειρητικά θεραπευθήκαν από την υπέρταση σε μεγαλύτερο ποσοστό. [2]

  1 χρόνος ( 1 υπ. Φαρμ. 66.2%, 2 υπ. Φαρμ. 50,9%, 3 υπ. Φαρμ. 12,5%)

  2 χρόνος ( 1 υπ. Φαρμ. 63.9%, 2 υπ. Φαρμ. 52,8%, 3 υπ. Φαρμ. 15,4%)

  3 χρόνος ( 1 υπ. Φαρμ. 76.9%, 2 υπ. Φαρμ. 52,9%, 3 υπ. Φαρμ. 20%)

  Συζήτηση

  Περιορίζοντας την πρόσβαση των παχύσαρκων ασθενών με υπέρταση και ΔΜΣ<40 αποκλειστικά  επειδή λαμβάνουν 1 έως 2 υπερτασικά φάρμακα ή επειδή η αρτηριακή τους πίεση είναι χαμηλότερη από 140/90 σε βαριατρικές επεμβάσεις είναι αβάσιμος και προτείνεται να γίνει επανεξέταση των guidelines.

  Με το να θεραπεύσουμε την αρτηριακή υπέρταση μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

  Αναφορές 

  1. Jonathan G Owen, Farshid Yazdi, Efrain Reisin, Bariatric Surgery and Hypertension, American Journal of Hypertension, Volume 31, Issue 1, January 2018, Pages 11–17, https://doi.org/10.1093/ajh/hpx112
  2. Raftopoulos, Y., Robert, K. & Davidson, E. Is Hypertension Despite Use of Two or More Anti-hypertensive Medications for Patients with a BMI < 40 kg/m2 Justified for Eligibility for Bariatric Surgery?. OBES SURG 32, 334–341 (2022). https://doi.org/10.1007/s11695-021-05775-2

   

  Σχετικα αρθρα

  Ανδρική γονιμότητα, παχυσαρκία και βαριατρικές επεμβάσεις.  

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (By IFSO – International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders) Η «υπογονιμότητα» έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό.

  Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

  Κολπική Μαρμαρυγή και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) εμφανίζεται στο 1% με 2% του γενικού πληθυσμού, και ο αριθμός των ατόμων.

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κληρονομικότητα

  Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος..

  Η νοσογόνος παχυσαρκία στους έφηβους αυξάνει τον κίνδυνο.

  Με άρθρο  που παρέθεσε το ξένο ιατρικό site Hindustan Times έγινε γνωστό ότι τα παχύσαρκα νεαρά άτομα έχουν αυξανόμενη πιθανότητα να παρουσιάσουν.