X

  Κλειστε ραντεβου

  Παροξυσμικός βήχας, πνευμονία και συσχέτιση με ΓΟΠ

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

  Γυναίκα ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύτρια, από το Λασίθι Κρήτης, προσήλθε στο ιατρείο με συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης η οποία την ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια.

  Η ασθενής υπέφερε από χρόνιο παροξυσμικό Βήχα, ο οποίος της δημιουργούσε φλεγμονή στους πνεύμονες και υποτροπίαζε σε πνευμονίες. Ο χρόνιος αυτός βήχας δεν μπορούσε να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια, καθώς οι πνευμονολογικές εξετάσεις και οι σπιρομετρήσεις της ασθενούς δεν έδειχναν κάποια παθολογικά ευρήματα. Μετά από κλινική εξέταση της ασθενούς ο χρόνιος παροξυσμικός βήχας αποδόθηκε στην ΓΟΠ.

  Η ΓΟΠ έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι μπορεί να προκαλέσει ή να χειροτερεύσει διάφορες πνευμονολογικές καταστάσεις, όπως βήχα, θωρακική συμφόρηση και φλεγμονή των πνευμόνων που οδηγούν σε άσθμα και/ή βρογχίτιδα/πνευμονία [1].

  Σύμφωνα με έρευνες ο επιπολασμός του βήχα λόγω παλινδρόμησης κυμαίνεται από 10% έως 40%. Έχει εντοπισθεί μια επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ του χρόνιου βήχα και της ΓΟΠ, η οποία εντοπίζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων [2]. Επίσης, ασθενείς με νυχτερινή παλινδρόμηση μπορεί να εντοπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονολογικών συμπτωμάτων λόγω παλινδρόμησης και συγκεκριμένα βήχα [3].

  Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο βήχας συνδέεται με την ΓΟΠ προέρχονται από τις μελέτες phμετρίας των Hardingetal. [4]

  Σε αντίθεση με το άσθμα και τον βήχα, στα οποία το οισοφαγο-βρογχικό αντανακλαστικό μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο, η απευθείας εισρόφηση του γαστρικού περιεχομένου στον πνεύμονα θεωρείται ότι είναι ο κύριος παθοφυσιολογικός μηχανισμός σε άλλες αναπνευστικές διαταραχές. [5] Επιδημιολογικές μελέτες σε ασθενείς με παλινδρόμηση οισοφαγίτιδας έχουν δείξει ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονία [6].

  Αντιμετώπιση

  Για την θεραπεία της ασθενούς από την ΓΟΠ και το χρόνιο Βήχα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η λαπαροσκοπική επέμβαση Θολοπλαστικής κατά Nissen. Η θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί το gold standard των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.

  Σήμερα σχεδόν 8 μήνες μετά την επέμβαση, η ποιότητα ζωής της ασθενούς έχει βελτιωθεί εξαιρετικά. Έχει απαλλαγεί από όλα τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, Γαστρικά (καούρες) και εξωγαστρικά (Χρόνιος Βήχα). Η ασθενής δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της επέμβασης!

  Αναφορές

  1. Gaude GS. Pulmonary manifestations of gastroesophageal reflux disease. AnnThoracMed. 2009;4(3):115-123. doi:10.4103/1817-1737.53347
  2. Irwin RS, Richter JE. Gastroesophageal reflux and chronic cough. Am J Gastroenterol. 2000;95:S9–14.
  3. Gislason T, Janson C, Vermeire P, Plaschke P, Bjornsson E, Gislason D, et al. Respiratory symptoms and nocturnal gastroesophageal reflux: A population-based study of young adults in three European countries. 2002;121:158–63.
  4. Harding SM. Gastroesophageal reflux and asthma: Insight into the association. J AllergyClinImmunol. 1999;104:251–9.
  5. Ing AJ. Interstitial lung disease and gastroesophageal reflux. Am J Med. 2001;111:41S–4S.
  6. El-Serag HB, Sonnenberg A. Comorbid occurrence of laryngeal or pulmonary disease with esophagitis in United States military veterans. 1997;113:755–60.

  Σχετικα αρθρα

  ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ: ΓΑΣΤΡΟ-ΕΝΤΕΡΙΚΟ BOTOX

  Τα αποτελέσματα της έρευνας μας επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας!  Εισαγωγή Το Γαστρικό Botox είναι μία πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική τεχνική.

  Θολοπλαστική κατά Nissen & Δείκτης Μάζας Σώματος

  Η Θολοπλαστική κατά Nissen είναι μια αντιπαλινδρομική επέμβαση. Έχει πλέον εξελιχθεί στο gold standard των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων με εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς. (more…)

  Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (ΑΙΝ) και ο ιός.

  Ο ιός HPV (Human papilloma virus, Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες των ανθρώπων. Μέχρι.

  Εφηβική παχυσαρκία

  IFSO DAY Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση η οποία συνδυάζει βιολογικούς, αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς και γενετικούς παράγοντες και αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η πιο κοινή αιτία.