X

  Κλειστε ραντεβου

  Εφηβική παχυσαρκία

  IFSO DAY

  Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση η οποία συνδυάζει βιολογικούς, αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς και γενετικούς παράγοντες και αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η πιο κοινή αιτία της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους είναι η ανισότητα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή υπερβολική πρόσληψη θερμίδων χωρίς αντίστοιχες θερμιδικές δαπάνες.

  Στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει χαρακτήρα επιδημίας με το 37,5% των παιδιών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και προβλέπεται ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 281.463 παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 5-19 χρόνων. Υπολογίζεται ότι το 40% των παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ η παχυσαρκία συνδέεται και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η σχέση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και παχυσαρκίας ξεκινά στην παιδική/εφηβική ηλικία, κυρίως στα κορίτσια.

  Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για μεταγενέστερη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και πρώιμα σημάδια αθηροσκλήρωσης. Τα παιδιά όχι μόνο παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για μεταγενέστερη ασθένεια, αλλά συχνά διαγιγνώσκονται και με ασθένειες που παραδοσιακά εμφανίζονταν σε ενηλίκων, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

  Μπορούν οι βαριατρικές επεμβάσεις να δώσουν λύση;

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η απάντηση είναι ναι. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν συνολικά 146 έφηβοι τα οποία υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση Sleeve από το 2011 έως το 2015. Οι έφηβοι αυτοί είχαν ηλικία≤ των 18 ετών όταν έκαναν την επέμβαση και παρακολουθήθηκαν για έως και 9 χρόνια μετεγχειρητικά. Ο προεγχειρητικός ΔΜΣ του δείγματος ήταν 45,60 ±6,50 και στον ένα χρόνο μετά την επέμβαση έφτασε στο 30,04 ±4,96, το οποίο διατηρήθηκε και στο διάστημα των 9 ετών σε αντίστοιχα επίπεδα 30,20 ±3,92.

  Παρά το νεαρό της ηλικίας τους οι έφηβοι του δείγματος παρουσίαζαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι όμως μετά την επέμβαση βελτιώθηκαν.

  Το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σε ποσοστό 100% (11/11 εφήβους) έφτασε στα φυσιολογικά επίπεδα, οι λιποπρωτείνες υψηλής και χαμηλής πυκνότητας έφτασαν στα φυσιολογικά επίπεδα 19/19 και 11/14  εφήβους αντίστοιχα, το ουρικό οξύ έφτασε στα φυσιολογικά επίπεδα 3/3 εφήβους.

  Επιπλέον τα επίπεδα των ενζύμων του ήπατος έφτασαν στα φυσιολογικά επίπεδα σε 24/28 εφήβους, ο προδιαβήτης θεραπεύθηκε στους 24/27 εφήβους ενώ ο διαβήτης τύπου 2 θεραπεύθηκε πλήρως στους 8/8 εφήβους.

  Άρα σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, η βαριατρική επέμβαση Sleeve αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την θεραπεία της παχυσαρκίας στους εφήβους. Ταυτόχρονα με την επέμβαση φαίνεται ότι μειώνεται εξαιρετικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε βάθος μεγαλύτερο των 7 ετών μετά την επέμβαση.

  Βιβλιογραφία

  Elhag W, El Ansari W. Durability of Cardiometabolic Outcomes Among Adolescents After Sleeve Gastrectomy: First Study with 9-Year Follow-up. Obes Surg. 2021 Jul;31(7):2869-2877. doi: 10.1007/s11695-021-05364-3. Epub 2021 Apr 10. PMID: 33840011; PMCID: PMC8175305.

  Σχετικα αρθρα

  Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) και.

  Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (non alcoholic fatty liver disease NAFLD) Η συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος ονομαζόταν παλιότερα λιπώδης.

  Η σύγχρονη επανάσταση στην απώλεια λίγων κιλών

  Η παγκόσμια έξαρση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει δείξει ότι οι υπάρχουσες στρατηγικές αδυνατίσματος οι οποίες είναι βασισμένες σε δίαιτες, άσκηση.

  Η φυσική δραστηριότητα μετά από βαριατρική επέμβαση συνδέεται.

  Οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν την αποτελεσματικότερη λύση για παχύσαρκους ασθενείς, για την μείωση του σωματικού τους βάρους και την.

  Έλκος Cameron: Μια ασυνήθιστη αιτία αιμορραγίας του ανώτερου.

  Ημέρα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης Η γαστρεντερική αιμορραγία είναι η πιο κοινή διάγνωση μεταξύ των εισαγωγών σε νοσοκομεία, όσον αφορά στο γαστρεντερικό. Από όλες.