X

  Κλειστε ραντεβου

  Διαβήτης τύπου 2 και βαριατρική επέμβαση Sleeve. Μια μακροχρόνια έρευνα. 

  IFSO DAY SLEEVE

  Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2

  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Παγκοσμίως 1 στους 11 ανθρώπους εμφανίζει σακχαρώδη διαβήτη, όπου από αυτούς το 90% αφορά σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πολύ συχνά σχετίζεται με την παχυσαρκία.

  Η κεντρική παχυσαρκία (το λίπος στην κοιλιά) οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία και διαταραγμένη ανοχή στην γλύκόζη. Όταν τα β-κύτταρα του παγκρέατος, που φυσιολογικά παράγουν την ινσουλίνη, αρχίσουν να δυσλειτουργούν και να ανεπαρκούν τότε τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται πάνω από το φυσιολογικό όριο και εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

  Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το άτομο με διαβήτη τύπου 2 είναι η πολυφαγία, η πολυδιψία, ξηροστομία, κνησμός, αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων ή μυκητιάσεων. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 συχνά είναι ασυμπτωματικός για αρκετά χρόνια.

  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί κατά κανόνα χρόνια ασθένεια και συνδέεται με χαμηλότερο κατά δέκα έτη προσδόκιμο ζωής. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι συνδεδεμένος με διάφορες επιπλοκές οι οποίες περιλαμβάνουν δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης, συμπεριλαμβανομένης και της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου, την αύξηση των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων κατά 20 φορές και αυξημένα ποσοστά νοσοκομειακής νοσηλείας

  Sleeve

  Η λαπαροσκοπική κάθετη γαστρεκτομή Sleeve ή αλλιώς Sleeve κατέχει πρωταρχική θέση στην γκάμα των επεμβάσεων βαριατρικής χειρουργικής. Πρόκειται για μία περιοριστική επέμβαση παχυσαρκίας. Με τη βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων απομακρύνεται το 80% του στομάχου, που αποτελεί και το ξεχειλωμένο μέρος του. Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση για παχύσαρκους ασθενείς που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

  Εκτός από τα εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάζει αποδεδειγμένα η επέμβαση στην μείωση του σωματικού βάρους, έχει παρατηρηθεί ότι βραχυχρόνια μετά από επεμβάσεις Sleeve, νοσογόνα παχύσαρκοι ασθενείς οι οποίοι είχαν ταυτόχρονα και διαβήτη τύπου 2 θεραπεύθηκαν από τον διαβήτη.

  Πρόσφατη έρευνα προσπάθησε να εξετάσει την αντιδιαβητική αυτή δράση της επέμβαση Sleeve και μακροχρόνια. Νοσογόνα παχύσαρκοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση Sleeve για την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους τους. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μετεγχειρητικά για διάστημα 5 ετών.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα η πλειοψηφία των ασθενών (54%) σε βάθος πενταετίας δεν παρουσίαζε πλέον διαβήτη τύπου 2 και δεν χρειαζόταν φαρμακευτική αγωγή.

  Τα δεδομένα αυτά μας αποδεικνύουν ότι ακόμη και μακροχρόνια η βαριατρική επέμβαση Sleeve αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση για παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι θέλουν να χάσουν το πλεονάζον σωματικό τους βάρος και να ελέγξουν τον σάκχαρο τους.

  Συζήτηση

  Η παραπάνω έρευνα αποτελεί την αρχή για την μελέτη των μακροχρόνιων ευεργετικών χαρακτηριστικών των βαριατρικών επεμβάσεων στον σακχαρώδη διαβήτητύπου 2 και όπως αναφέρουν και οι ερευνητές υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί.

  Βιβλιογραφία

  Mizera, M., Wysocki, M., Bartosiak, K. et al. Type 2 Diabetes Remission 5 Years After Laparoscopic Sleeve Gastrectomy: Multicenter Cohort Study. OBES SURG 31, 980–986 (2021). https://doi.org/10.1007/s11695-020-05088-w

  Σχετικα αρθρα

  Άγχος και κατάθλιψη σε ασθενείς με Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

  ΗΜΕΡΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια διαταραχή κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου(φαγητό ή υγρό) ανεβαίνει προς τον.

  Δυσκολία στην κατάποση; Μη το αφήνετε χωρίς διάγνωση.

  Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους ιστούς του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ένας.

  Αποτελούν οι βαριατρικές επεμβάσεις γραμμή προστασίας από τον.

  Στις 30 Ιανουαρίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία (ΠΟΥ) ανακήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία για τον.

  Θεραπεία του Μεταβολικού Συνδρόμου με Γαστρεντερικό Botox.

  Στην αφετηρία της φετινής χρονιάς παίρνουμε δυναμικές αποφάσεις για την απώλεια βάρους!   Ξεκινάμε με γαστρο-εντερικό μποτοξ  Σύγχρονες μη επεμβατικές παρεμβάσεις, όπως.