X

  Κλειστε ραντεβου

  CASE Ca Πρωκτού

  Ιατρικό CASE

  Μια σπάνια περίπτωση μη κερατινοποιημένου πλακώδους καρκινώματος της περιοχής του ορθού.

  Εισαγωγή

  Το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου του πρωκτού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του πρωκτού, όμως τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Κύριοι παράγοντες κινδύνου αυτής της μορφής του καρκίνου είναι:

  • Σεξουαλικές πρακτικές (πρωκτικό σεξ)
  • Ιός HPV
  • Δυσπλασία ή καρκίνος του τράχηλου της μήτρας
  • Υψηλού βαθμού δυσπλασία του πρωκτού
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια ανοσοκαταστολή

  Σύμφωνα με τα στατιστικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού σε ασθενείς με  HPV είναι 42 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

   Περιγραφή του Case

  Μια ασθενής 64 ετών προσήλθε στο ιατρείο με σκοπό να γίνει εκτομή ραγάδας πρωκτού. Τα συμπτώματα που εμφάνιζε η ασθενής είναι αιμορραγία, αίσθημα πόνου πριν την κένωση και κνησμό. Επιπλέον η προεγχειρητική κολονοσκόπηση ήταν αρνητική για κακοήθεια εντέρου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης (εκτομή ραγάδας πρωκτού) εντοπίσθηκε δερματικός καρκίνος του πρωκτού, ο οποίος είχε επεκταθεί στο βλεννογόνο του εντέρου. Από την ιστολογική εξέταση προκύπτει: Τμήμα περιοχής δερματικού πρωκτού επικαλυπτόμενο από πολύστοιβο πλακώδες επιθήλιο κατά βάθος του οποίου και εντός κοκκίωδους ιστού παρατηρείται περιοχή κατάληψη από επιθηλιακού τύπου νεοπλασματικό ιστό με επιμέρους χαρακτήρες αώρου πλακώδους καρκινώματος και συμπαγές – δοκιδώδες πρότυπο ανάπτυξης, χωρίς στοιχεία παραγωγής σφαιρών κερατίνης. Το εύρημα αυτό αντιστοιχεί σε μη κερατινοποιημένο πλακώδες καρκίνωμα της περιοχής του πρωκτού – πρωκτικού δακτυλίου.

  Αντιμετώπιση

  Το πρωτόκολλο για την θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι:

  1. Διαπρωκτική αφαίρεση της βλάβης (εκτομή ραγάδας)
  2. Χημειοθεραπεία
  3. Τοπική ακτινοβολία

  Συζήτηση

  Όπως φαίνεται στην παραπάνω περίπτωση ασθενούς, ακόμα και μια αρνητική κολονοσκόπηση μπορεί να κρύβει κινδύνους. Ιδίως όταν υπάρχουν παράλληλες ενδείξεις όπως αιμορραγία ή πόνος στο ορθό ή αίσθηση ξένου σώματος ή ακόμη ο ασθενής έχει χρόνια ραγάδα ή πρωκτικό συρίγγιο ή παραπονιέται για αιμορροΐδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει εκτός από κολονοσκόπηση ο γιατρός να εξετάσει το ορθό με τρεις τρόπους: με δακτυλική εξέταση, με πρωκτοσπόπηση και με άκαμπτη Σιγμοειδοσκόπηση.

  Επιπλέον  η χρόνια ραγάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ca του πρωκτού έως ότου γίνει εκτομή της και βγουν τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης.

  Σχετικα αρθρα

  44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη

  Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2017 το 44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδους.

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: H παχυσαρκία σημαντικός παράγοντας κινδύνου

  Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αποτελεί ένα από τα κυριότερα νοσήματα του ανώτερου γαστρεντερολογικού συστήματος. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της είναι οι καούρες.

  Απώλεια βάρους κατά 15% ωφελεί στη θεραπεία του.

  ΗΜΕΡΑ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Πηγή άρθρου: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας  Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της “European Association for the Study.

  Αποτελούν οι βαριατρικές επεμβάσεις γραμμή προστασίας από τον.

  Στις 30 Ιανουαρίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία (ΠΟΥ) ανακήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία για τον.