Η άσκηση κρατάει του παχύσαρκους ηλικιωμένους εν κινήσει

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity,  η άσκηση βοηθάει τους ηλικιωμένους παχύσαρκους να παραμένουν εν κινήσει και να ασκούν με ευκολία τις καθημερινές τους ασχολίες.

Αναλυτικότερα το περιοδικό Obesity διεξήγαγε μια έρευνα σε 1600 ηλικιωμένους παχύσαρκους άντρες και γυναίκες, ηλικίας 70 έως 89 ετών και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καταδεικνύοντας  πως η άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ποιοτικής καθημερινότητας κυρίως και στην τρίτη ηλικία.

Τα 1600 άτομα της έρευνας  χωρίστηκαν σε δυο ομάδας, εκ των οποίων η μια ακολουθούσε καθημερινή άσκηση μέτριας έντασης, ενώ στην δεύτερη εφαρμόστηκε  πρόγραμμα αγωγής υγείας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πρώτη ομάδα εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα αφού –συγκριτικά με την ομάδα της αγωγής υγείας- κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο κινητικής ανεπάρκειας στο μέλλον.

Η παχυσαρκία δυσκολεύει την καθημερινότητα των ηλικιωμένων ατόμων σε επίπεδα όπου είναι δύσκολο για εκείνους ακόμα και να μετακινηθούν σε κοντινές αποστάσεις ή να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ασχολίες. Με μεγάλο κίνδυνο σημαντικής μελλοντικής κινητικής αναπηρίας.

Συμπερασματικά η  άσκηση μπορεί να μειώσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο κατά 31% στα άτομα της τρίτης ηλικίας και να προάγει έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής και μια πιο εύκολη καθημερινότητα.

Ολόκληρη η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Obesity.

Πηγή: Ενημερωτικό Newsletter Ιούλιος 2017, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας