X

    Κλειστε ραντεβου

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    ΚΑΡΚΙΝΟΣ
    ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

    Από που ξεκινάει και πως εξελίσσεται

    Το στομάχι είναι μια διεύρυνση του πεπτικού σωλήνα του ανθρώπου. Είναι βασικό όργανο πέψης, δηλαδή των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.

    Επίσης, ένα από τα όργανα που συγκροτούν το γαστρεντερικό σύστημα, μαζί με την στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας.

    Στον άνθρωπο, το στομάχι έχει χωρητικότητα 2 λίτρων και βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας, κάτω από το αριστερό υποχόνδριο και στο επιγάστριο. Συγκοινωνεί με τον οισοφάγο με ένα στόμιο, που ονομάζεται καρδιακό στόμιο. Προς τα κάτω συγκοινωνεί με το λεπτό έντερο, μέσω του πυλωρικού στομίου. Το πάνω μέρος του στομάχου ονομάζεται θόλος και περιέχει συνήθως αέρα. Η περιοχή που βρίσκεται κάτω από το θόλο, λέγεται σώμα του στομάχου, ενώ η περιοχή που βρίσκεται προς τον πυλωρό λέγεται πυλωρικό άντρο.

    Το τοίχωμα του στομάχου αποτελείται από 4 χιτώνες (στρώματα), που είναι από τα έξω προς τα μέσα: ο ορογόνος, ο μυϊκός (πολύ ανεπτυγμένος), ο υποβλεννογόνιος και ο βλεννογόνος, στον οποίο υπάρχουν οι γαστρικοί αδένες που εκκρίνουν το γαστρικό υγρό, δηλαδή το υδροχλωρικό οξύ και τα ένζυμα που συμμετέχουν στη πέψη.

    Από τα κύτταρα των αδένων αυτών ξεκινά ο καρκίνος του στομάχου

    Το γαστρικό υγρό, που εκκρίνεται από τους γαστρικούς αδένες, έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι εξαιρετικά όξινο, γιατί περιέχει ένα ισχυρότατο οξύ, το υδροχλωρικό οξύ.

    Επιπρόσθετα, περιέχει και μια σειρά από ένζυμα που είναι σε θέση να διασπούν ορισμένους δεσμούς στα μόρια των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα αυτά να κομματιάζονται σε μικρότερα μόρια, όχι όμως ακόμα κατάλληλα για να απορροφηθούν και να εισέλθουν στο αίμα.

    Το γαστρικό υγρό του στομάχου βοηθά το έντερο να απορροφήσει κάποιες σημαντικές ουσίες από την τροφή μας, όπως η βιταμίνη Β12, το σίδηρο και το ασβέστιο.

    Το στομάχι, επομένως, βοηθά στην πέψη της τροφής, ενώ με τις περισταλτικές κινήσεις των μυϊκών ινών που το περιβάλλουν επιτυγχάνεται η πλήρης ανάμειξη του περιεχομένου με το γαστρικό υγρό. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο του προωθείται προς το λεπτό έντερο, όπου διασπάται περαιτέρω και τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται. Επίσης, αποθηκεύει την τροφή & καταστρέφει ορισμένα βακτηρίδια.

    Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί τον τέταρτο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου (με 990.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο παγκοσμίως) και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα (με 740.000 θανάτους κάθε χρόνο).

    Η χημειοθεραπεία, σε συνδυασμό με την έγκαιρη, πριν την εξάπλωση του καρκίνου πέρα από το στομάχι, χειρουργική αφαίρεση, παραμένει η μόνη επιλογή με στόχο την ίαση., αν και συνήθως. Δυστυχώς, κατά τη στιγμή της διάγνωσης, ο καρκίνος αυτός, είναι πλέον αρκετά εξαπλωμένος. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη χημειοθεραπεία, έχει βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του στομάχου.

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

    ΑΙΤΙΑ
    ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Τα ακριβή αίτια ανάπτυξης του καρκίνου του στομάχου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου.

    Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία, τη διατροφή, το σωματικό βάρος, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και το οικογενειακό ιστορικό.

    Ο καρκίνος του στομάχου δεν είναι μεταδοτικός και δεν μπορεί να περάσει από τον ένα άνθρωπο στον άλλο.

    Η φυλή έχει θεωρηθεί από πολλούς ερευνητές ως δυνητικός παράγοντας κινδύνου και το NCI (National Cancer Institute) έχει κατηγοριοποιήσει την εθνικότητα σε τρεις ομάδες, ως προς το βαθμό κινδύνου. Έτσι, οι Ιάπωνες, οι Κορεάτες, οι Βιετναμέζοι, οι γηγενείς Αμερικανοί και Χαβανέζοι αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου. Άτομα Λατινικής καταγωγής, οι Κινέζοι και η μαύρη φυλή αποτελούν την ομάδα μέσου κινδύνου, ενώ οι Φιλιπινέζοι και τα άτομα της λευκής φυλής ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.

    Διάφοροι διατροφικοί παράγοντες έχουν βρεθεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, όπως η δίαιτα με παστές και καπνιστές τροφές, με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, νιτρικά και νιτρώδη άλατα (συντηρητικά, λιπάσματα και απόβλητα). Αντίθετα, οι δίαιτες με φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά, καθώς και οι βιταμίνες Α και C, αλλά και το ασβέστιο έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

    Το κάπνισμα φαίνεται να είναι παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου, ενώ ο ρόλος του αλκοόλ είναι λιγότερο σαφής.

    Το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου είναι συχνότερο στους άνδρες.

    Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Μια πρόσφατη μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου σε ασθενείς με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη υψηλότερος στους ασθενείς που παρουσιάζουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις του στομάχου, όπως η σοβαρή ατροφική γαστρίτιδα, γαστρίτιδα κυρίως εντοπιζόμενη στο σώμα του στομάχου ή με εντερική μετάπλαση.

    Η κληρονομικότητα ευθύνεται για το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου. Ασθενείς με κληρονομικά σύνδρομα όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση, το σύνδρομο Peutz-Jeghers και ο κληρονομικός μη πολυποειδής καρκίνος του παχέος εντέρου, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Επίσης, άτομα με μεταλλάξεις στο γονίδιο p53, το BRCA2 και την Ε-καντχερίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

    Ο ιός Epstein-Barr, και παθολογικές καταστάσεις όπως η κακοήθης αναιμία, το γαστρικό λαχνωτό αδένωμα και η παχυσαρκία σχετίζονται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου. Ακόμη, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μερική γαστρεκτομή για καλόηθες γαστρικό έλκος έχουν πιθανότατα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον υπολειπόμενο στόμαχο.

    ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

    Dots Bottom